swix hf banneri

Epävarma olo vaihtui voittotunnelmiksi olympiakenraalissa

Kuva: Modica/NordicFocus

Kuva: Modica/NordicFocus

Pärmäkoski otti ensimmäisen yksittäisen kisan maailmancup-voittonsa.

Krista Pärmäkoski pääsi juhlatunnelmissa olympialaisiin valmistavalle leirilleen Italiaan. Pyeongchangin kenraaliharjoitus sujui Pärmäkoskelta loistokkaasti, sillä hän hiihti uransa ensimmäisen voiton maailmancupissa. Hän oli perinteisen hiihtotavan kympin ykkönen Slovenian Planicassa.

– Onhan tätä odotettu useampi vuosi. Lähellä se on ollut, ja on ollut tiukkoja kisoja, mutta nyt sain käännettyä sekunnit itselleni, Pärmäkoski tunnelmoi puhelimitse.

Hän tuli loppumatkan vahvasti ja kukisti väliajoissa johtaneen Ruotsin Charlotte Kallan 3,6 sekunnilla.

– Kärkikaksikko hiihti maailman kovinta vauhtia. Kun tuohon ottaa vielä Marit Björgenin, siinä ovat kaikki, jotka pystyvät hiihtämään tuota vauhtia, päävalmentaja Reijo Jylhä arvioi.

Voittokisa oli Pärmäkosken viimeinen kisastartti ennen 10. helmikuuta hiihdettävää olympialaisten avausmatkaa, yhdistelmäkilpailua. Hän lähti sunnuntaina Sloveniasta kohti Italiaa, jossa hioo kuntoaan Seiser Almin vuoristomaisemissa.

– Tärkeintä on nyt palautella. Vielä väsyttää Tour de Skistä, ja aluksi pitää totutella 1 900 metrin korkeuteen.

– Ohjelmassa on kevyttä perusharjoittelua ja voimaharjoittelua, jotta saa voimatasot pidettyä yllä olympialaisissa, Pärmäkoski kertoi.

Parmakoski210120182ModicaNFKuva: NordicFocus

Leiri jatkuu tammikuun viimeiseen päivään, ja sen perään Pärmäkoski suuntaa Helsinki-Vantaalta lähes suoraan Etelä-Korean koneeseen.

"Tämä on oikea voitto"

Pärmäkoski, 27, on aiemmin ollut ykkönen kahdessa maailmancupin takaa-ajokilpailussa: kevätlumilla 2016 Kanadan Canmoressa ja runsas vuosi sitten joulukuussa Lillehammerissa.

– Tämä on paljon isompi voitto, koska takaa-ajoissa vaikuttaa paljon se, hiihdetäänkö ryhmässä vai ei. Toki takaa-ajoissakin ne ykkössijat merkitään voitoiksi, mutta tämä on oikea voitto, Pärmäkoski tuumasi.

Planican ykkössija tuli vielä suomalaisten arvostamasta väliaikalähtökisasta, jossa hiihtäjä joutuu itse säätelemään vauhtiaan verrattuna ryhmässä hiihdettäviin yhteislähtöihin ja takaa-ajoihin.

Podium21012018ModicaNFKuva: NordicFocus

Hieroja sai kädet toimimaan

Sunnuntain kisan verryttelyssä Pärmäkoski oli kaikkea muuta kuin varma siitä, että nyt on hänen päivänsä.

– Kädet puutuivat verryttelyssä ja tuntui siltä, ettei lähde yhtään kulkemaan. Tein sitten vielä toisen avaavan vedon, Pärmäkoski kertasi.

Lopun verryttelyn hän teki ilman suksia, koska latu ehti mennä kiinni. Vireen viimeisteli joukkueen hieroja Kerttu Helynen, joka tottelee hiihtomaajoukkueessa lempinimeä Mummo.

– Mummo käsitteli kädet, joten happi kiersi käsivarsiin, Pärmäkoski kiitteli.

Hän uskoi, että verryttelyn epävarmuus auttoi häntä malttamaan kisan alkuvaiheessa. Taktiikka toimi, ja kisa kääntyi hänen edukseen viimeisellä kilometrillä.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri