swix hf banneri

Verneri Suhosella edessä tärkeät hiihtopäivät: lauantaina maailmancup Itävallassa ja maanantaina nuorten MM Sveitsissä

Verneri Suhonen hiihti marraskuussa 2016 Rukan maailmancup-avauksessa kansallisessa ryhmässä. Nyt edessä on ensimmäinen maailmancup-kisa ulkomailla. Kuva: Modica/NordicFocus

Verneri Suhonen hiihti marraskuussa 2016 Rukan maailmancup-avauksessa kansallisessa ryhmässä. Nyt edessä on ensimmäinen maailmancup-kisa ulkomailla. Kuva: Modica/NordicFocus

Aikuisten maajoukkuedebyytin lauantaina tekevä hiihtäjä haluaa katsastaa maailman kärkivauhtia ja haastaa isoja nimiä.

Hiihtoliitto julkisti maanantaina joukkueet maastohiihdon maailmancupin Seefeldin osakilpailuihin. Olympialaisiin valmistautuvien urheilijoiden lisäksi mukaan pääsi myös nuorempaa kaartia. Ensiesiintymisen aikuisten maajoukkueessa tekee Verneri Suhonen, joka valittiin hiihtämään lauantain sprinttiä.

Maailmancup jatkuu sunnuntaina yhteislähtökilpailuilla, mutta sprintin jälkeen Suhonen matkustaa Itävallan Seefeldistä Sveitsin Gomsiin, jossa hiihdetään maanantaina nuorten MM-kisojen sprintti. Tiedossa on intensiivisiä lähipäiviä. Kestävyysurheilu.fi tavoitti Suhosen puhelimitse Seefeldistä, jonne hän saapui maanantaina.

Tutustuminen maailman kärkivauhtiin

Maaliskuussa 21 vuotta täyttävä Hollolan Urheilijat -46:n hiihtäjä oli Vuokatin joulukuisessa Skandinavia Cupissa sijalla 22. Suhonen oli kolmen parhaan suomalaismiehen joukossa päästessään erähiihtoihin Martti Jylhän ja Joni Mäen kanssa. Tämä oli se kilpailunäyttö, jolla hän paikkansa Itävallassa varmisti.

– Oli se sinänsä positiivinen yllätys, kun puhelu (valinnasta) tuli, mutta osasin sitä vähän odottaakin. Tälle kaudelle tavoite on kuitenkin ollut päästä maailmancupiin mukaan, Suhonen kertoo.

Nuorten MM-kilpailuissa normaalimatkat eivät kuulu tällä kertaa Suhosen ohjelmaan. Hän uskoo klaaraavansa kaksi kisapäivää, vaikka ne ovat lähellä toisiaan.

Viime vuonna hän hiihti USA:n nuorten MM-kisoissa U20-sarjassa, joka on miehen omien sanojen mukaan vielä juniorikisa verrattuna U23:een.

– U23 on jo askeleen lähempänä maailman huippua. Kärki menee siellä todella kovaa, joten nyt pääsee näkemään sitäkin vauhtia, Suhonen odottaa.

SipilaSuhonenUtahSHLViime vuonna nuorten MM-kisat käytiin USA:ssa. Kuvassa Verneri Suhonen (oik.) Turo Sipilän kanssa. Kuva: Hiihtoliitto

Sprintti hetkessä elämistä

Seefeldin maailmancupissa Suhosen tavoite on päästä prologista jatkoon ja sitä myöten maailmancupin pisteille. Maailmancupissa prologi on armoton ja lähes joka kilpailussa joku kova kansainvälinen nimi putoaa 30 parhaan ulkopuolelle. Esimerkiksi Planican lauantaisessa sprintissä Iivo Niskanen olisi pudonnut jatkosta sekunnin huonommalla ajalla.

Toisaalta Suhonen näytti vauhtiaan kovien norjalaisten täyttämässä Vuokatin Skandinavia Cupissa, jossa hän päätyi prologin sijalle 13.

– Aika-ajo pitäisi selvittää omalla hyvällä hiihdolla. Erähiihtoihin lähdetään sitten taistelemaan. Sprintti on sellaista hetkessä elämistä, että tarkempia sijatavoitteita on vaikea lähteä asettamaan, mutta ilman muuta lähden haastamaan isoja nimiä, Suhonen lupaa.

Vuokatin kisaa lukuun ottamatta kausi on ollut Suhoselle haastava. Normaalimatkoilla on ollut vaikeuksia pitää oikeaa tehoa yllä. Lihaksisto on ollut väsynyt, mutta lauantain kansallinen kilpailu Hollolassa antoi jo merkkejä paremmasta. Kesän ja syksyn harjoittelu sujui erinomaisesti, mutta Ramsaun leirillä tuli harjoittelun suhteen ”kuperkeikka”.

– Siitä on sitten maksettu veroa, Suhonen toteaa.

JauhojarviSuhonenKekkiVerneri Suhonen pudotti Sami Jauhojärven välierästä Oloksen Tykkikisojen sprintissä marraskuussa 2016. Kuva: Sakari Kekki

Arvokisojen hiihtotapa kulkee

Joka tapauksessa vapaan sprintti on kulkenut ja kauden tärkeimmät startit ovat edessä lauantaina ja maanantaina. Viime vuonna nuorten MM-sprintti hiihdettiin perinteisellä, mutta hiihtotapa ei ole Suhoselle ongelma.

– Tänä vuonna vapaa on sujunut paremmin. Se vaihtelee kausittain. Tuntuu siltä, että se hiihtotapa kulkee, millä kauden tärkeimmät kilpailut käydään, Suhonen sanoo.

Viime vuonna Suhonen oli USA:n Soldier Hollowissa alle 20-vuotiaiden MM-sprintissä viides. Sveitsistä hän tavoittelee maanantaina mitalia. Tavoite on kova, mutta urheilija uskoo sen olevan mahdollinen.

– Eipä sinne kannata lähteä, jos ei usko itseensä, Suhonen päättää.

Maanantain jälkeen edessä on olympialaisten mittainen tauko tärkeistä kisoista. Suhosen kausi jatkuu keväämmällä Skandinavia Cupissa ja SM-kisoissa.

Seefeldin sprintti starttaa miesten osalta lauantaina kello 12.15 alkaen. Gomsin U23-sprintti käynnistyy karsintakilpailulla maanantaina kello 11.30.

-Juho-Veikko Hytönen

Suomen joukkue nuorten MM-kisoissa

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri