swix hf banneri

Hakola teki miesten olympiaennätyksen: "Ai, löinkö Hannu Mannisen?"

Ristomatti Hakola oli sprinttifinaalin kuudes. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Ristomatti Hakola oli sprinttifinaalin kuudes. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Pettymystään sulatelleen Ristomatti Hakolan kasvoille löytyi tuttu virne, kun hän tajusi tehneensä Suomen miesten olympiaennätyksen sprinttihiihdossa. Ennen Pyeongchangia kukaan suomalainen mies ei ollut yltänyt sprintissä kuuden parhaan finaalikisaan, vaikka laji on viidettä kertaa olympiaohjelmassa.

– Ai, löinkö Hannu Mannisen? Aina kun riittävän läheltä tarkastellaan, löytyy jotain positiivista, Hakola ilahtui.

Yhdistetyn Manninen lainattiin maastohiihdon sprinttiin 2002 Salt Lake Cityssä sprintin olympiadebyytissä, ja hän hiihti kahdeksanneksi. Naisissa Suomen olympiahistorian paras sprinttisija on Virpi Kuitusen viitossija Torinosta 2006.

Hakola osaa luetella kevyesti kauden tilastonsa, mutta hiihdon historian tuntemuksessa hänellä on vielä matkaa nykyisin tv-kommentaattorina toimivaan Sami Jauhojärveen. Hakola, 26, oli viime vuonna Lahden MM-hiihdoissa ensimmäinen suomalainen mieshiihtäjä arvokisojen nykymuotoisessa, kuuden hiihtäjän sprinttifinaalissa. Sprintin MM-debyytissä 2001 Lahdessa Ari Palolahti oli A-finaalin viimeinen, neljäs. Salpausselän yleisön edessä Hakola oli kuudes, kuten tiistaina Etelä-Koreassakin huomattavasti niukemman katsojamäärän edessä. Hyvä jos lehtereillä oli parituhatta ihmistä.

HakolaBolshunov13022018ModicaNFRistomatti Hakola ja pronssia ottanut Aleksandr Bolshunov puolivälierässä. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Palautumisaika jäi vähiin

Hakolan olympiakilpailun eväät loppuivat välierän ja finaalin väliseen lyhyeen palautumisjaksoon. Finaalin neljä parasta miestä tuli ensimmäisestä välierästä, ja vain Hakola ja viidenneksi hiihtänyt Ruotsin Oscar Svensson olivat toisesta välierästä.

Neljäs kerta noin 1,4 kilometrin radalla illan mittaan oli Hakolalle jo liikaa.

– Joku olisi voinut luulla, että minä kaaduin, mutta en kaatunut. En ole ennen noin radikaalisti hyytynyt, Hakola myönsi.

Hän jäi parikymmentä sekuntia paljain päin viimassa mestariksi hiihtäneelle Johannes Hösflot Kläbolle, jonka kauden sprinttihallinta on käsittämättömän suvereenia.

– Ihme olisi ollut, jos hän ei olisi voittanut, Hakola antoi tunnustusta.

Italialainen Federico Pellegrino jatkoi Lahden MM-voiton jälkeen olympiahopealla ja todisti hallitsevansa molemmat hiihtotavat yhtä hyvin. Kläbon ikätoveri, neutraalin venäläisryhmän riveissä kisaava Aleksandr Bolshunov jäi kirikamppailussa pronssille, mutta avasi aikuisten mitalitilinsä.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

Juttua korjattu. Ari Palolahti oli vuonna 2001 MM-sprintin finaalissa ja neljäs. Hakola on nykymuotoisen sprintin ainoa suomalaisfinalisti arvokisoissa.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri