quantum banneri 2

Paljain päin uudeksi sprinttivaltiaaksi

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

21-vuotias Kläbo asetti muille mittatikun, finaaliin hiihtäneen Hakolan kehitys hyvällä uralla.

Johannes Hösflot Kläbo. Kotimaa Norja. Ikää 21 vuotta.

Sprinttihiihdon nuori valtias asetti tiistaina mittatikun suvereenista kilpailun hallinnasta.

Ristomatti Hakola oli häntä 0,19 sekuntia edellä vielä aika-ajossa, mutta erävaiheessa norjalaisnuorukainen oli joka vaiheessa ykkönen. Finaalissa hänellä riitti vielä voimia kisaillan kovimpaan vauhtiin.

Muut tyytyivät Pyeongchangin puhurissa hopeamitalin tavoitteluun, mutta Kläbo viittasi kintaalla viimalle, ennakkosuosikin paineille ja kovaksi radaksi ennakoidun reitin fyysisille haasteille. Mestari viiletti muilta karkuun paljain päin.

– Onhan tuo ihan ylivoimainen jätkä. Hänelle sattui varmaan vielä huono päivä, kun ei ollut tuon ylivoimaisempi, kokenut Martti Jylhä totesi Kläbosta.
Jylhän mukaan on poikkeuksellista, että kestävyyslajissa joku nousee jo 21-vuotiaana omaan kastiinsa. Yleensä kestävyyden kartuttaminen on useiden vuosien työ.

Hakola213022018ModicaNF"Köyhän miehen Kläbo" Ristomatti Hakola. Kuva: NordicFocus

Toisen kerran peräkkäin arvokisafinaalissa

Hakola kuvasi itseään tammikuussa Seefeldin maailmancupissa "köyhän miehen Kläboksi". Kankaanpääläistä korpesi tiistaina olla toisen kerran peräkkäin arvokisafinaalin kuudes mies, mutta 26-vuotiaan Hakolan kehitys on hyvällä uralla.

Lahden MM-kisojen viimevuotinen finaalipaikka oli hänen uransa ensimmäinen maailmancupitkin mukaan lukien, mutta tällä kaudella Hakola on ollut finaaleissa lähes vakiovieras. Näyttää siltä, että Hakolalta sujuu yhtä lailla perinteinen kuin vapaa hiihtotapa.

Olympialaisissa kuuden parhaan huipennukseen yltäminen oli taas osoitus lähes koko kauden jatkuneesta huippukunnosta.

– Ei tuonne nyt turhia äijiä finaaliin oteta, ei sinne ilmaisia ovia ole, Hakola tuumasi.

Hän teki joka tapauksessa Suomen mieshiihdon olympiaennätyksen sprintissä. Aiempaa ennätystä piti nimissään yhdistetyn Hannu Manninen, joka oli kahdeksas 2002 Salt Lake Cityssä.

Podium13022018ModicaNFMiesten sprintin mitalistit. Kuva: NordicFocus

Kansainvälisellä tasolla kolmen parhaan sakki on Hakolalta kuitenkin vielä kokematta. Kläbon tason tavoittamiseen hän ei näe muuta tietä kuin harjoittelun koventamisen.

– Herätään aamulla, mennään treenaamaan, syödään välillä, nukutaan ja treenataan taas lisää. Luulen, että se on hyvä resepti. Tälle kaudelle sitä tehtiin, ja kyllä se on kehittynyt, Hakola mietti tasoaan.

Finaali liian pian välierän jälkeen

Maajoukkueen sprinttivalmentaja Olli Ohtosen mukaan Hakolalle tulivat olympiafinaalissa vastaan fysiologian rajat. Palautumisaika jälkimmäisestä välierästä finaaliin jäi liian pieneksi, mutta kuuden parhaan joukkoon yltäminen oli silti plusmerkkinen tulos.

– Tälle kaudelle on tullut jo selvä askel eteenpäin, Ohtonen kiitteli Hakolaa.

Hakola on sprinttimaajoukkueen porukassa "keski-ikäinen", sillä useimmat muut, kuten Matias Strandvall ja Jylhä, ovat kulkeneet pidemmän sprinttipolun. Joukkueen kuopus on 23-vuotias Lauri Vuorinen, jonka olympiadebyytistä tuli kolaroinnin takia dramaattinen.

– Maajoukkueeseen tulee varmasti muutoksia lähivuosina. Kyllä meille nuorista tulee uusia hiihtäjiä, ja Seefeldin maailmancupissa Verneri Suhonen hiihti jo hyvin, Ohtonen nosti esiin tulevaisuuden nimen.

Suhonen täyttää maaliskuussa 21 vuotta. Hän sijoittui hiljattain alle 23-vuotiaiden MM-sprintissä yhdeksänneksi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

quantum jattibanneri

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri