swix hf banneri

Olympiavoittaja Kläbo myönsi olleensa kovien ulkoisten paineiden alla: ”Olen nukkunut muutaman yön huonosti”

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Tiistaisella sprinttivoitollaan Johannes Hösflot Kläbo on 21-vuotiaana nyt kaikkien aikojen nuorin mieshiihdon olympiavoittaja.

Nuoresta iästä huolimatta hän oli kilpailun ylivoimaisesti suurin ennakkosuosikki voitettuaan alkukauden maailmancupin kuudesta sprintistä viisi ja oltuaan yhdessä kakkonen.

Hän oli ennakkosuosikki myös sunnuntain yhdistelmähiihtoon, mutta vasta yhdeksäs sija nostatti kysymyksiä norjalaistykin olympiakunnosta. Tiistain kilpailussa Kläbo antoi vastauksen näihin kysymyksiin: mies on kunnossa. Hän eteni helposti eristä finaaliin ja voitti myös finaalin helponnäköisesti.

Fyysinen kunto oli rautaa, mutta Kläbo myönsi, että pään sisällä käytiin kovaa kamppailua.

- Tällä viikolla on ollut paljon paineita. Se, että pystyin hallitsemaan ne, tekee tästä kullasta erityisen maukkaan, Kläbo mehusteli NRK:lle.

Aleksandr Bolshunov haastoi norjalaisen finaalin alkupuolella, mutta lopulta neutraali venäläishiihtäjä joutui taipumaan vielä hopealle kurottaneelle Federico Pellegrinolle. Kläbo meni menojaan jo aiemmin.

Klaebo130220182ModicaNFKuva: Modica/NordicFocus

Muilta karkuun ja sitten pystyssä

Kläbo kertoi, että tarkoitus oli tehdä finaalissa ero muihin jo hyvissä ajoin. Voittaja kuvaili norjalaisviestimille, ettei tiedä mitään parempaa tunnetta kuin sen, kun huomaa tehneensä eron muihin kilpailijoihin.

- Sen jälkeen pidettävä itsensä vain pystyssä. Tunne oli uskomaton päästessäni loppusuoralle ja tiesin, että voitto on taskussa, Kläbo hehkutti.

Klaebo130220183ModicaNFKuva: Modica/NordicFocus

Kläbon voittokulkua oli todistamassa myös hänen isoisänsä ja valmentajansa Kåre Hösflot. Juuri isoisä on ollut se, jolla on ollut suurin merkitys nuoren olympiavoittajan tiellä kohti huippua. Hän on auttanut Johannes Kläbota myös henkisesti tiukoissa paikoissa. Kuluva viikko on ollut sellainen.

- Minulla on ollut hirveä halu mennä lujaa, mutta on vaikea hallita niitä paineita, jotka tulevat ulkopuolelta. Ja niitä on ollut paljon, Kläbo tunnusti.

- Olen saanut hyvin apua äidiltä, isältä ja perheeltä, mutta olen nukkunut muutaman yön huonosti ja miettinyt paljon asioita, Kläbo kertoi.

Aiemmin Kläbo on ilmoittanut, että hän jättää 15 kilometrin väliaikalähtökilpailun väliin. Näillä näkymin hän starttaa seuraavan kerran sunnuntain viestissä. Nukuttuaan ensin muutaman hyvän yön.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri