swix hf banneri

Selkäleikkaus musersi Roposen vain hetkeksi – lääkärin ehdotus kaikui kuuroille korville

Kuva: Touho Häkkinen

Kuva: Touho Häkkinen

Haukiputaalainen hakee kympiltä viestipaikan tuovaa onnistumista ja pääsyä kymppisakkiin.

Hiihtäjä Riitta-Liisa Roponen on saanut jo yhden voiton, kun hän starttaa torstaina olympiakisojen 10 kilometrin kilpailuun. Melko tarkalleen vuosi sitten saksalaislääkäri ehdotti Roposelle, josko haukiputaalainen katsoisi Pyeongchangin olympiakilpailut sittenkin televisiosta.

Tahtonainen ei taipunut lääkärin näkemykseen, vaan kuntoutui selän välilevyvammasta olympiakisoihin. Viiden renkaan kisat ovat hänen uransa viidennet.

– Haluan muutakin voittoa kuin pelkän osallistumisen. Haluan onnistua, hyväntuulinen Roponen jutteli keskiviikkona.

Roponen jäi pois kisojen avausmatkalta yhdistelmäkilpailusta, vaikka sekin on ollut hänelle hyvä kilpailu uran aikana. Kahden hiihtotavan yhdistävä matka on kuitenkin sen verran kuormittava henkisesti ja fyysisesti, että Roponen latasi mieluummin kaiken keskittymisensä kympille.

– Haluan tehdä kympillä sellaisen suorituksen, että olen viestissä mukana. Tietysti.

– Laitan harvoin sijoitustavoitetta, mutta nyt olen ajatellut, että haluan olla kymmenen maailman parhaan joukossa, Roponen sanoi kiertelemättä.

Aiemmin kaudella hän on ollut parhaimmillaan 18:s vapaalla hiihtotavalla. Sija heltisi joulukuussa Davosin maailmancupista.

RoponenRiittaLiisaMononenLauraSM10TouhoRiitta-Liisa Roponen (oik.) voitti Vantaan SM-hiihdoissa vapaan hiihtotavan 10 kilometriä. Vasemmalla hopeamitalisti Laura Mononen. Kuva: Touho Häkkinen

Erilainen pettymys

Mutta palataan hetkeksi vielä ajassa taaksepäin.

Roposen lanneranka teki tenän runsas vuosi sitten Tour de Ski -kiertueen aattona. Hän oli kuntoutumassa hyvin, mutta selkä petti taas helmikuun alussa Ruhpoldingin leirillä. Voimakas kipu jalassa pakotti leikkaukseen, ja Roposen selkä operoitiin 16. helmikuuta 2017 Murnau am Staffelseessä lähellä mäkihyppykeidas Garmisch-Partenkircheniä.

Leikkaus piti Roposen pois Lahden MM-kotikisoista, mikä oli hänelle henkisesti kova paikka. Pettymys lähti purkautumaan, kun Roponen kävi seuraamassa joukkuekaveriensa kisoja.

– Aika nopeasti pääsin siitä eteenpäin. Henkinen olo alkoi parantua heti, kun pääsin liikkeelle, Roponen muisteli.

– Minulla on ollut urheilullisia pettymyksiä uralla aika paljon. Olen tavoitellut enemmän kuin mitä olen saanut. Tämä oli erilainen pettymys. Sille ei voinut mitään, vaan piti vain lähteä eteenpäin.

Roponen pääsi harjoitteluun kiinni viime toukokuun alussa. Ihan kaikkia tuttuja harjoitteitaan hän ei ole pystynyt tekemään, mutta Roponen on valmentajamiehensä Toni Roposen kanssa keksinyt konstit kunnon rakentamiseen.

RoponenVancouver250210NFRiitta-Liisa Roponen Vancouverin olympiaviestissä. Roponen mielii viestiin myös Pyeongchangissa. Kuva: NordicFocus

Pedersen hyvä roolimalli

Toukokuun kuudes päivä 40 vuotta täyttävä Roponen on Suomen hiihtojoukkueen vanhin olympiaedustaja, mutta kestävyyslajissa hän ei ole mikään kummajainen. Norjalainen Hilde Gjermundshaug Pedersen voitti vuonna 2006 Torinossa olympiapronssia perinteisen hiihtotavan kympiltä. Hän oli silloin 41 vuoden ja 189 päivän ikäinen.

STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri