swix hf banneri

Pentsinen välttää hötkyilyä – sprintterin ylivauhti kostautuu 15 kilometrillä

Anssi Pentsinen voitti Vantaan SM-hiihdoissa 15 kilometrin väliaikalähtökilpailun. Kuva: Touho Häkkinen

Anssi Pentsinen voitti Vantaan SM-hiihdoissa 15 kilometrin väliaikalähtökilpailun. Kuva: Touho Häkkinen

Liian intoilun välttäminen on hiihtäjä Anssi Pentsisen koetinkivi Pyeongchangin talvikisojen ensimmäisessä kisasuorituksessa. Sprintteri on tottunut kolmen minuutin rykäyksiin, mutta perjantaina vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä pitäisi yltää tasapainoiseen 40-minuuttiseen.

Pentsisestä, 31, kuoriutui sprinttiä pitemmän matkan hiihtäjä talven mittaan, sillä hän kuvasi leipääntyneensä sprinttiin tulosten junnattua paikallaan. Ihan vaivatta vaihto ei käy, vaikka kesän testitulokset vahvistivat kestävyyden kehittyneen harjoituskaudella.

– Sprintterin ominaisuuksissa ylivauhdin hiihtäminen on aina vaara. Ensimmäinen kolme neljä minuuttia helpolla vauhdilla ei tunnu missään, vaikka hiihtäisi liian kovaa, Pentsinen kuvasi keskiviikkona.

Kyllä Pentsinen 15 kilometriä klaaraa, sen hän todisti muun muassa tammikuussa Vantaan SM-hiihdoissa. Pentsinen otti kotiseuransa kisoissa SM-kultaa Matti Heikkisen nenän edestä. Pyeongchang on kuitenkin eri mittari kuin Hakunila.

– Olympialaisissa on riski, että mieli haluaa hiihtää kovempaa kuin kunto ja taidot riittävät. Pitää malttaa lähteä rauhassa ja passata mäkiin.

Pentsinen20012018ModicaNFSprinttitaustaisen Anssi Penstisen on varottava liian kovaa vauhdinpitoa. Kuva: NordicFocus

Seurakaveriinsa Heikkiseen verrattuna Pentsisellä on kymmenen senttiä enemmän mittaa ja parikymmentä kiloa enemmän lihasmassaa. Kokoeron pitää näkyä taktiikassa.

– Minun on pyrittävä siihen, etteivät mäet lyö jalkoja pois pelistä. Pystyn sitten hiihtämään tasaisia kohtia omalla tasolla hyvin, Pentsinen selitti.

Pentsinen on yksi ehdokas sunnuntaiseen 4x10 kilometrin viestiin. Hän ei viestivalintoja murehdi.

– Viesti on koko joukkueen yhteinen ponnistus. Haluan olla osa joukkuetta, mutta vain jos pystyn auttamaan joukkuetta.

STT–KAIJA YLINIEMI

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri