quantum banneri 2

Pärmäkoski laittaa tukijoukot koville ja vaatii ammattimaisuutta

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Päävalmentajan mukaan Jauhojärvi oli hiihtäjänä yhtä pedantti kuin Pärmäkoski.

Krista Pärmäkoski vertautuu hiihtäjän ammattinsa harjoittamisen pedanttisuudessa Sami Jauhojärveen, joka siirtyi viime kevään lopettamisensa jälkeen maastohiihdon tv-kommentaattoriksi. Näin arvioi päävalmentaja Reijo Jylhä Pyeongchangissa Pärmäkosken toisen pronssihiihdon jälkeen.

– Krista on erittäin päämäärätietoinen ja vaatii meiltä kaikilta paljon. Käydään tosi tarkkaan pieniäkin yksityiskohtia latuun liittyvistä asioista ja taktiikasta. Sitä vuorovaikutusta on todella paljon, Jylhä kertoi.

Päävalmentajan mukaan myös Jauhojärvi oli samanlainen, halusi ennakkoon ottaa kaikki mahdolliset asiat huomioon.

– Kokemus Virpin (Virpi Sarasvuo) kanssa oli hyvin samanlainen kuin Kristan kanssa, Jylhä kertoi.

Yksityiskohtiin paneutumista kuvaa, että Pärmäkoski hioi kympin kisan aattona Jylhän kanssa vapaan hiihtotavan tekniikan yksityiskohtia Etelä-Koreassa. Hiihtäjä koki kaipaavansa pientä tekniikkakertausta, koska olympiakisat alkoivat kahden hiihtotavan yhdistelmäkisalla, joka hiihdetään erikoismonolla, ja jatkui perinteisen hiihtotavan sprintillä. Torstai oli ensimmäinen puhdas vapaan hiihtotavan kilpailu.

Käännekohta MM-hopeasta

Kaksi henkilökohtaista mitalia samoista olympialaisista on suomalaisittain harvinainen saavutus. Edellisen kerran siihen pystyi yhdistetyn Samppa Lajunen Salt Lake Cityn 2002 kisojen voitoillaan.

Vielä viime talveen asti Pärmäkoski oli saavuttanut palkintosijoja vain joukkuekilpailuista, mutta Lahden MM-hiihtojen yhdistelmäkilpailujen hopea oli hänen urallaan käännekohta. Lahdessa "oma" mitali tuli avausmatkalta, kuten olympialaisissakin, mutta Pyeongchangissa mitalivire ei ehtynyt. Kahden pronssin jälkeen pää on auki isompaankin saaliiseen.

Jylhän mukaan viimevuotinen menestys nosti Pärmäkosken itseluottamusta entisestään, ja vahva tukiverkko hiihtäjän taustalla auttaa onnistumaan. Jylhä nosti esiin Pärmäkosken ja urheilupsykologi Hannaleena Ronkaisen yhteistyön, joka on kestänyt nelisen vuotta.
Vuosi sitten Pärmäkoski hallitsi MM-kotikisojen paineet, Pyeongchangissa hänestä huokuu vahva itseluottamus olympialaisten paineissakin.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri