quantum banneri 2

Maastohiihdon naisten viestimitalit jaetaan lauantaina: "Jokainen meistä tietää tasan tarkkaan, miten tämä homma hoidetaan"

Krista Pärmäkoski ankkuroi Suomen viestin lauantaina. Kuva: Modica/NordicFocus

Krista Pärmäkoski ankkuroi Suomen viestin lauantaina. Kuva: Modica/NordicFocus

Viestinaiset vannovat kokemuksen nimeen, ja Pärmäkoski sinetöi ankkurina mitalin.

Rautainen kokemus siivittää Suomen naiset lauantaina 4x5 kilometrin viestin mitaleille, vakuuttaa avausosuuden hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen. Maastohiihdon valmennusjohto nimesi viestiin Saarisen ohella Kerttu Niskasen, Riitta-Liisa Roposen ja Krista Pärmäkosken.

– Jokainen meistä on kokenut viestinviejä ja tietää tarkkaan, miten tämä homma hoidetaan, Saarinen loi uskoa mitaliputken venymiseen.

Hän muistutti, että sama kvartetti otti pronssin Falunin MM-hiihdoissa kolme vuotta sitten. Viime talven MM-kotikisoissa Lahdessa selkävaivaisen Roposen korvasi Laura Mononen.

Pärmäkosken vire on tuottanut Pyeongchangista jo kaksi mitalia, ja suomalaiset toivovat, että huippuiskussa oleva ykköstykki pääsee mittaamaan tasoaan muiden kärkimaiden ankkurien kanssa.

– Jos loppukirikamppailuun menee, olen siinäkin parempi kuin ennen, Pärmäkoski totesi luottavaisena.

Nilsson vaikea lyötävä

Norjalla viimeistä osuutta hiihtää kultamitalia viestistä himoitseva Marit Björgen, Ruotsilla sprintin olympiavoittaja Stina Nilsson ja Yhdysvalloilla Jessica Diggins. Päävalmentaja Reijo Jylhä laskee mitaliehdokkaisiin myös kilpailuluvan saaneiden venäläisten OAR:n, jonka ankkurina hiihtää vapaan hiihtotavan kympillä kymmenenneksi yltänyt Anna Netshajevskaja.

– Stina tulee olemaan vaikea lyötävä, mutta muut pystyn päihittämään lopussa, Pärmäkoski sanoi.

Nilsson13022018ModicaNFStina Nilsson tulee olemaan vaikea lyötävä loppusuoralla. Kuva: Modica/NordicFocus

Norja haki viestiin tuoretta voimaa. Kakkososuuden hiihtää Astrid Uhrenholdt Jacobsen, jolle viesti on avauskisa Pyeongchangissa.

– Se kuvaa, että Heidi Wengiin ei nyt luoteta, Jylhä sanoi. Joukkueesta putosi myös sprintin olympiakakkonen Maiken Caspersen Falla.

Niskasen valinta ratkaisi

Jylhä kertoi valmennusjohdon pyöritelleen kahta kokoonpanovaihtoehtoa 4x5 kilometrille. Valittu kvartetti rakentui kahden faktan varaan: Pärmäkosken vahvuuteen ankkurina ja siihen, että Niskasella oli vankka itseluottamus perinteisen hiihtotavan kisaamisensa toimivuuteen.

– Kakkososuudella avaaja on toivon mukaan tehnyt vähän harvennushakkuuta, ja pääsen hiihtämään vähän väljemmille vesille ja tekemään pieniä eroja, Niskanen ennakoi.

Niskasen terveys huoletti hänen jäätyään pois torstain kympiltä. Päävalmentajan mukaan kyse on äänihuulten ärsyyntymisestä.

NiskanenKerttu130220182ModicaNFKerttu Niskasen itseluottamus on kohdillaan. Kuva: Modica/NordicFocus

Roposen ja Monosen eron ratkaisi kympin tulosluettelo, ja siinä Roponen oli parempi. Hän kuvasi itseään sitkeäksi viestinviejäksi, joka kaipaa ladulla itseltään räjähtävyyttä.

Monosen lisäksi rannalle jäi ensimmäisissä olympialaisissaan kilpaileva Johanna Matintalo. Hän oli Jylhän mukaan toisessa kokoonpanovaihtoehdossa ehdolla perinteisen hiihtotavan osuudelle, mutta Niskasen valinta kakkososuudelle ratkaisi. Avausosuutta Jylhä piti liian kovana ensikertalaiselle.

– Aloitusosuudella ei paljon voiteta, mutta siinä voi hävitä, päävalmentaja totesi.

STT–KAIJA YLINIEMI


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri