quantum banneri 2

Kritiikki kimpoaa hiihdon päävalmentajasta takaisin – Jylhä ei menetä yöuniaan viestivalinnoista

Reijo Jylhä. Kuva: Touho Häkkinen

Reijo Jylhä. Kuva: Touho Häkkinen

Päävalmentaja olisi valinnut saman joukkueen uudelleenkin naisten viestiin.

Maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä ei menetä yöuniaan, vaikka hänestä tuli naisten hiihtoviestin nelossijan jäljiltä rankasti kritisoitu ihminen penkkiurheilijoiden parissa. Suomalaiset ovat tottuneet odottamaan mitalia hiihdon arvokisaviesteissä, mutta Pyeongchangissa kolmien arvokisojen mitaliputki katkesi.

Sosiaalisessa mediassa Jylhän piikkiin menee ainakin se, että nuori Johanna Matintalo ei saanut mahdollisuuutta, ja viestiä vei kaksi 39-vuotiasta konkaria, avaaja Aino-Kaisa Saarinen ja kolmososuuden Riitta-Liisa Roponen.

Jylhä vakuutti kisan jälkeen, että olisi valinnut 4x5 kilometrille samat hiihtäjät uudelleenkin. Konkarien lisäksi joukkueessa hiihtivät Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Kakkosvaihtoehto joukkueeksi oli Saarinen, Matintalo, Niskanen ja Pärmäkoski, mutta se ei toteutunut. Jylhä arvioi, ettei lopputulos olisi kokoonpanomuutoksella muuttunut.

– Valintaan käytettiin aikaa, ja sitä pyöriteltiin erilaisista näkökulmista. Minun ei onneksi tarvinnut tehdä sitä valintaa yksin, Jylhä sanoi.

Joukkueen valintaan osallistuivat Jylhän lisäksi valmentajat Olli Ohtonen ja Teemu Pasanen, maastohiihtojoukkueen johtajana kisoissa toimiva Eero Hietanen ja huollon edustajana Teemu Lemmettylä.

– Tämä on työ, jota arvioidaan täällä joka päivä tai joka toinen päivä. Olen niin kauan elänyt, että olen sinut asian kanssa, Jylhä totesi.

Nechaevskaya17022018ModicaNFAnna Nechaevskaja toi Venäjän olympiaurheilijat maaliin. Venäläisten pronssi ei ollut päävalmentajalle yllätys. Kuva: Modica/NordicFocus

Yhteinen ateria koko porukalla

Kovin suuria traumoja valinnat eivät tainneet hiihtäjiin jättää. Kaikki kuusi Pyeongchangissa mukana olevaa naishiihtäjää, Laura Mononen mukaan lukien, kävivät Jylhän kanssa viestin aattona yhteisellä illallisella paikallisessa liharavintolassa. Magnar Dalenin päävalmentajakaudella viestinaiset söivät ennen kisaa pizzaa, mutta nyt ruokavalio on vaihtunut.

Päävalmentaja arvioi Suomen olleen lauantaina juuri niin hyvä kuin sijoitus kertoi.

– Meidän tämänhetkinen tasomme oli paperillakin tuo neljäs. Valitettavasti se toteutui, Jylhä sanoi.

Kilpailuluvan saaneiden venäläishiihtäjien OAR ei suomalaisia yllättänyt, vaan maailmancup näytti jo heidän tasonsa. Jylhä ihasteli ankkuriosuudella Marit Björgenin taktista älyä ja kuntoa, sillä tämä hyydytti kovalla vedolla Ruotsin sprinttimestarin Stina Nilssonin.

– Pidän sitä erittäin kovana suorituksena, Jylhä sanoi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri