quantum banneri 2

Uransa ensimmäisen olympiamitalin ottanut Astrid Jacobsen luuli jo pilanneensa kaiken: ”Ehkä tämä on palkinto myös kaikista edellisistä olympialaisista”

Epäonnistuminen kakkososuudella otti koville Astid Jacobsenilla (oik.). Vieressä häntä lohduttaa Ragnhild Haga. Kuva: Modica/NordicFocus

Epäonnistuminen kakkososuudella otti koville Astid Jacobsenilla (oik.). Vieressä häntä lohduttaa Ragnhild Haga. Kuva: Modica/NordicFocus

Pyöräonnettomuus ennen Vancouveria ja veljen itsemurha ennen Sotshia: Kakkososuudella totaalisesti hyytyneen Jacobsenin olympiaura on ollut synkkä.

Marit Björgenin hyvä vauhti maastohiihdon naisten olympiaviestin ankkuriosuudella hyydytti ruotsalaisten kiriherkän ankkurin Stina Nilssonin lauantain viestissä, mutta norjalaisten todellinen pelastaja oli Ragnhild Haga, joka hiihti kärjen kiinni lähes puolen minuutin takamatkalta.

Ingvild Flugstad Östberg aloitti varmasti tuoden Norjan kolmantena vaihtoon venäläisurheilijoiden Natalia Nepryajevan ja slovenialaisyllättäjä Annamarija Lampicin takana. Ennakolta kovimmiksi haastajiksi kaavaillut ruotsalaiset, suomalaiset ja yhdysvaltalaiset olivat jo jääneet vähintään 19 sekuntia. Tilanne näytti todella hyvältä.

Stadionille ulkomuistista

Astrid Jacobsen sakkasi kuitenkin toisella osuudella täysin. Hiihtoajoissa hän oli 49,5 sekuntia Charlotte Kallaa hitaampi. Ensimmäiset 2,5 kilometriä sujuivat hyvin, mutta viimeisellä kierroksella 31-vuotias Jacobsen ei pysynyt kenenkään mukana. Vaihtosijoitus oli neljäs ja ero Venäjään puoli minuuttia.

- Ikään kuin kytkin olisi mennyt pois päältä. Päivä oli osaltani todella synkkä ja olen erittäin iloinen siitä, että joku korjasi asiasat puolestani, helpottunut Jacobsen kertoi viestin jälkeen Norjan yleisradioyhtiö NRK:n haastattelussa.

Jacobsenin jalat eivät pelittäneet eikä hän muista koskaan aiemmin olleensa fyysisesti yhtä pihalla kuin kauden tärkeimmässä startissa lauantaina Pyeongchangissa.

Laskiessaan stadionille Jacobsen kertoi olleensa niin väsynyt ettei nähnyt edes latua.

- Oli hyvä, että olen hiihtänyt täällä monta kierrosta, sillä stadionille laskiessani en nähnyt latua. Vedin sitä ulkomuistista, hän jatkoi.

NorwayWomen17022018ModicaNFOlympiavoittajat. Kuva: Modica/NordicFocus

Vaihdossa Jacobsen luuli pilanneensa kaiken. Kisojen olympiavoittaja Ragnhild Haga ja mitalisti Marit Björgen tekivät kahdella viimeisellä osuudella selvää jälkeä, ja näin Jacobsenillekin ripustettiin kultamitali kaulaan.

Jacobsenin olympiaura on ollut epäonninen. Ennen vuoden 2010 Vancouverin kisoja hiihtäjä kaatui ja mursi selkänsä. Hän kuntoutui kisoihin mennessä, mutta huippuvire jäi saavuttamatta. Juuri ennen Sotshin olympialaisia Jacobsenin veli teki itsemurhan.

- Ajattelin ensin, etten ansaitse tätä mitalia, mutta ehkä tämä on palkinto myös kaikista edellisistä olympialaisista, jossa onni ei ole ollut myötä, hän pohti.

Nilsson teki kaiken voitavan

Ruotsalaiset jäivät viestissä hopealle, vaikka viimeisen osuuden viimeisellä kilometrillä näytti vielä siltä, että Nilsson tulee koko osuuden töitä tehneen Björgenin ohi viimeistään loppusuoralla.

- Sain haluamani lähtöpaikan. Tytöt petasivat hyvän paikan. Maritilla oli ylimääräinen vaihde viimeiseen mäkeen, Nilsson kertasi lyhyesti suoritustaan SVT:n haastattelussa.

SwedenWomenRelay17022018ModicaNFAnna Haag, Charlotte Kalla ja Ebba Andersson elvyttivät Stina Nilssonia viestin maalissa. Kuva: Modica/NordicFocus

Nilsson kertoi tunnelmien olevan kaksijakoiset.

- Toisaalta olen tyytyväinen, toisaalta en. Mutta tein kaiken, mitä pystyin, Nilsson mietti.

Ruotsin kirkkain ja kokenein tähti Charlotte Kalla osasi ottaa ilon irti kisojen toisesta hopeasta.

- Olen ylpeä siitä, että olimme koko ajan mukana ja pystyimme haastamaan (Norjan) niin hyvin, Kalla totesi.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri