quantum banneri 2

Viestiin tarvitaan uusi permanentti

Riitta-Liisa Roponen hiihti kolmatta osuutta lauantain viestissä. Kuva: Modica/NordicFocus

Riitta-Liisa Roponen hiihti kolmatta osuutta lauantain viestissä. Kuva: Modica/NordicFocus

Saarinen ja Roponen tekevät tilaa seuraavalle hiihtosukupolvelle.

Maastohiihto koki lauantaina yhden aikakauden lopun naisten 4x5 kilometrin viestikilpailuissa. 39-vuotiaat konkarit Aino-Kaisa Saarinen ja Riitta-Liisa Roponen hiihtivät todennäköisesti viimeistä kertaa arvokisojen viestissä. Ensi vuonna Seefeldin MM-hiihdoissa uuden valmennusjohdon on marssitettava viestikahinoihin nuorempaa kaartia.

Parmakoski17022018ModicaNFKrista Pärmäkoski ankkuriosuudella. Kuva: Modica/NordicFocus

Saarinen ja Roponen jatkanevat uraansa, mutta sukupolvenvaihdos naisten hiihdossa on edessä ennen pitkää. Yhtä hyvin sen voi tehdä jo ensi talvena. Olisi voinut tehdä aiemminkin, mutta mitat täyttävät haastajat ovat olleet vähissä.

– En minä ole itseäni mihinkään valinnut. En näihin kisoihin, enkä joukkueeseen. On valitettavaa, jos olen jollekin tuottanut pettymyksen, mutta itse olen ilolla hiihtänyt, Saarinen vastasi arvostelijoilleen.

Hän hiihti arvokisaviestissä ensi kertaa vuoden 2005 MM-laduilla Oberstdorfissa. Roponen sai viestivastuuta jo 2002 Salt Lake Cityn olympialaisissa, kun Suomen maajoukkue meni uusiksi Lahden 2001 dopingskandaalin takia.

SaarinenLampic17022018ModicaNFAino-Kaisa Saarinen avausosuudella yhdessä Slovenian Annamarija Lampicin kanssa. Kuva: Modica/NordicFocus

Venäläisistä voi tulla kestokiusa

Pyeongchangissa Suomen viestikvartetin keski-ikä oli 33,5 vuotta, ja pronssille hiihtäneiden kilpailuluvan saaneiden venäläisten joukkueen 23 vuotta. Venäjä tai OAR pysyy suomalaisten kiusana pitkään.

Iltavaloissa hiihdetty viesti oli arvokisoissa epätyypillinen, mutta edes poikkeavat olot eivät keikauttaneet kärkijoukkueiden voimasuhteita.
Norja ja Ruotsi olivat ennakkoon niin kovia, että kärkikaksikon lyöminen olisi vaatinut suomalaisilta ylivertaista onnistumista ja vastustajilta kummallista kompurointia. Toki viestissä sellaistakin tapahtuu, kuten neljä vuotta sitten Sotshissa, kun Norja hiipi viidenneksi.

Suomen kanssa pronssiapajalla olivat OAR ja Yhdysvallat. Triosta kaksi pettyi, ja toinen niistä oli Suomi.

– Meidän tämänhetkinen tasomme oli paperillakin tuo neljäs. Valitettavasti se toteutui, päävalmentaja Reijo Jylhä sanoi.

NiskanenKerttuKalla17022018ModicaNFKerttu Niskanen ja Charlotte Kalla toisella osuudella. Kuva: Modica/NordicFocus

Kisan jälkeen suomalaiset vakuuttelivat yhdestä suusta, ettei mitalien hiihtäminen ole sellainen automaatio kuin penkkiurheilijat kuvittelevat.

– Tämä ei todellakaan ole sitä, että Suomi lähtee mukaan ja Suomi saa mitalin. Täällä pitää kaikkien onnistua, Roponen sanoi eikä suostunut sylkykupiksi. Hän oli osuusaikojen mittarilla Suomen heikoin lenkki, mutta viestissä lopputulos on osien summa.

WomenOARRelay17022018ModicaNFOlympiaurheilijat Venäjältä voivat kiusata Suomea pitkään arvokisaviesteissä. Kuva: Modica/NordicFocus

Tarjolla on suuria saappaita

Jälkiviisaus on viisauksista helpointa ja urheilussa hyödytöntä, jos se ei johda muuhun kuin marmatukseen. Pyeongchangin olympialaisten jälkeen maajoukkuevalmennus kuitenkin uudistuu, koska Jylhä ei jatka toista päävalmentajarupeamaansa.

Yksi uuden valmennusjohdon haasteista on vastuunkantajien kasvattaminen naisten hiihtoon. Johanna Matintalo saanee olympialaduilla vielä vastuuta 30 kilometrillä. Muista nuorista naishiihtäjistä muiden muassa Anita Korva, Vilma Nissinen, Eveliina Piippo ja Jasmin Kähärä ovat ponnistelemassa kansainväliselle tasolle.

Nähtäväksi jää, kehittyykö nelikosta Saarisen ja Roposen kaltaisia hiihtomenestyksen kivijalkoja.

Yksi Pyeongchangin viesti ei muuta tosiasiaa, että Saarinen on voittanut urallaan 15 arvokisamitalia ja Roponen seitsemän. Siinä on nuorille tavoitetta.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri