quantum banneri 2

Kaisa Mäkäräisen mitaliton olympiakirous jatkui Pyeongchangissakin

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Kaisa Mäkäräisen arvostuksesta ampumahiihdossa ei ole epäilystä. Maailmanmestarin ja maailmancupin kokonaiskilpailun kaksinkertaisen voittajan ylle lankeaa kuitenkin olympiarenkaiden varjo.

Menestyksekäs ura ei saanut lisukkeekseen olympiamitalia Pyeongchangin talvikisoissakaan. Mäkäräinen oli lauantaina kahdella sakolla naisten 12,5 kilometrin yhteislähtökisan kymmenes, kolmansissa peräkkäisissä olympiakisoissaan kullan voittanutta Slovakian Anastasija Kuzminaa minuutin hitaampana.

Sijoitus oli suomalaisen paras henkilökohtaisilla matkoilla Pyeongchangissa, mutta se ei maailmancupin kokonaiskilpailun johtajaa luonnollisesti lämmittänyt.

– Pettynyt ja surullinen olo. Kyllä tässä aika lailla koko elämä on ollut pelissä toistakymmentä vuotta pelkästään ampumahiihdon vuoksi, joten tällaisella hetkellä kirpaisee, Mäkäräinen sanoi.

Sairastelu söi itseluottamusta

Mäkäräiselle yhteislähtökisan osumaprosentti 90 oli ampumapaikoilta hyvä. Prosentti oli samaa luokkaa kuin tammikuussa, kun hän ylsi maailmancupissa neljästi kolmen parhaan joukkoon.

Makarainen1002182ManzNFKuva: Manzoni/NordicFocus

Hän sairasteli tammikuun lopussa ja kärsi hengitystieoireista. Vaiva on Mäkäräiselle tuttu ennestään. Nyt se haittasi valmistautumista kauden päätavoitteeseen, olympiakisoihin.

– Sairastelu olisi voinut jäädä välistä. Sillä olisi varmaan saatu vähän vahvemmalla itseluottamuksella rakennettu urheilija tänne. Se söi aika paljon henkistä puolta ennen kisoja, pettymystään pidätellyt Mäkäräinen huomautti.

Kun Pyeongchangissa raivosi viime viikon lopussa avausmatkan sprintin aikana puuskittainen tuuli, itseluottamus rakoili entisestään.

– Varsinkin ensimmäisiin kisoihin oli kovimmat paineet, kun oli ollut vähän kipeänä, oli kisataukoa, ja kun ei pystynyt tekemään kisavalmisteluja niin kuin olisi halunnut.

PodiumMassWomen170218ManzNFNaisten yhteislähtökilpailun mitalikolmikko. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Alavire hämmentää

Mäkäräinen on monta kertaa pelastanut keskinkertaisemmin sujuneet arvokisansa venymällä päätösmatkalla yhteislähdössä mitaleille. Hän päätti MM-kilpailut 2012, 2016 ja 2017 joka kerta yhteislähdön pronssiin.

Pyeongchangissa hänen henkilökohtaisten matkojen sijoitussarjansa on sprintistä lähtien 25–22–13–10. Se ei tee oikeutta Mäkäräisen tasoiselle ampumahiihtäjälle, joten herää kysymys, eikö hänellä ole riittävästi henkistä lujuutta pitää ajatukset koossa yhden kilpailun aikana.

Mäkäräinen on ylivoimaisesti tämän vuosikymmenen seuratuin suomalainen talviurheilija, joten urheilujännäreitä hänen olympialaisten alavireensä hämmentää.

– Toivottavasti he ovat enemmän puolellani kuin minua vastaan.

Hän olisi neljän vuoden päästä Pekingin olympiakisoissa 39-vuotias. Jatkohalunsa sinne saakka hän jättää muiden arvioitavaksi.

– On turhan ennenaikaista miettiä sitä. Jos nyt selviytyisi seuraavaksi tuohon sekaviestiin, Mäkäräinen viittasi tiistain kilpailuun.

STT–REIMA RAUTIAINEN

Tulokset

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri