quantum banneri 2

Niskanen käyttää välipäivät tarkasti: "Noutopöydässä ei passaa kekkuloida"

Iivo Niskasen päämatka odottaa ensi lauantaina. Kuva: Modica/NordicFocus

Iivo Niskasen päämatka odottaa ensi lauantaina. Kuva: Modica/NordicFocus

Maailmanmestari ampui Putous-sketsissä itseään jalkaan.

Viisi päivää lauantaina hiihdettävään 50 kilometrin olympiakilpailuun. Iivo Niskasen mitaliunelma välkkyy lähellä, mutta monen yksityiskohdan on vielä loksahdettava kohdalleen ennen mahdollista palkintoa.

Pyeongchangissa Niskanen, 26, on vaikuttanut ajoittain ärtyneeltä ja välttelevältä median tentissä. Sunnuntaina hän kertasi viestituntojaan aurinkolasit tiukasti silmillä ja murjaisi alkuun, että kakkososuuden nopeimman ajan tuottanut hiihto oli "ihan perusveto".

Panokset ovat kovat, ja muuttujia on paljon. Onko Niskasen vire kohdallaan vuoden 2018 mallin talviolympialaisten toiseksi viimeisenä kisapäivänä, onnistuuko Suomen huoltoryhmä kelissä, joka on vielä arvoitus, ja mitä kilpakumppanit tekevät?

Päävalmentaja Reijo Jylhän mielestä Niskasen terveys on nyt kaikki kaikessa.

– Kyllä valmentaja Olli Ohtosen ja Iivon osaaminen on sellainen, että he pystyvät viimeisellä viikolla virittämään miehen kuntoon, Jylhä arvioi.

Viimeistelyä joka päivä

Viestiosuus oli Niskaselle hyvä tehoharjoitus, mutta ei hän voi lähipäiviä laakereillaankaan levätä.

– Joka päivä saa vielä tehdä viimeistä viimeistelyä.

Mietitään ja kuulostellaan, miltä hommat lähtevät tuntumaan.

– Kyllä tässä pitää vielä kovempaa rapata väliin. Ei passaa noutopöydässä kekkuloida kuutta päivää. On vähän käytävä lenkilläkin, Niskanen heitti.

Niskanen18022018ModicaNFKuva: Modica/NordicFocus

Päämatkansa taktiikkaa Niskanen testasi jo yhdistelmäkilpailussa, eikä kärkeen säntääminen alkumatkasta ole sen perusteella paras optio. Eikä hänen ainakaan kannata ampua itseään jalkaan, kuten tuore MTV:n Putous-sketsi ennakoi. Siinä "Suomen entinen mitalitoivo" Niskanen pamauttaa vaarin rottakiväärillä itseään hiihdon lähdössä reiteen ja menettää pelin.

– Olohuoneessamme oli tänä aamuna hieno hetki, kun hiihtäjät katsoivat Iivo-sketsiä. Se aiheutti valtavasti positiivista palautetta, Jylhä naureskeli.

Keli voi muuttua nopeasti

MM-Lahden 15 kilometrin maailmanmestarina Niskanen on merkitty mies perinteisen hiihtotavan kisoissa. Hän ottaisi mieluusti päämatkalleen raskaan ja hitaan kelin, jotta yhteislähtökisan vastustajat uupuisivat nopeammin.

Sunnuntain viestissä keli oli raskaanpuoleinen.

– Ei tiedä yhtään, miten tuo keli muuttuu, Niskanen sanoi. Säämuutokset ovat nopeita, sillä hän hiihti viestiä aivan eri suksilla kuin päivää aiemmin kuvitteli.

– Keli ja lumi käyttäytyvät vähän eri tavalla. Pitää tehdä tarkasti hommat seuraavina päivinä, että on mahdollista menestyä 50 kilometrillä, Niskanen tiivisti.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri