quantum banneri 2

Suksien vaihto lisää pitkien hiihtomatkojen taktisuutta olympialaduilla

Suksien vaihto Sotshin olympialaisissa. Kuva: NordicFocus

Suksien vaihto Sotshin olympialaisissa. Kuva: NordicFocus

Likainen lumi hidastaa suksia – Iivo Niskasen mukaan ero puhtaaseen sukseen on suuri.

Suksien vaihdon mahdollisuus lisää taktisuutta maastohiihdon pitkiin matkoihin Pyeongchangin olympialaisissa. Miehet saavat vaihtaa sukset kahdesti lauantaisessa 50 kilometrin kilpailussa, ja naiset voivat kisata sunnuntaina 30 kilometriä yhden varikkopysähdyksen taktiikalla.

– Suksen vaihto on tuttua hommaa Kollenilta. Mielellään ne vaihtaa. Lumi on niin likaista, ja suksi menee tosi hitaaksi. Siinä on aika iso ero puhtaaseen sukseen, Iivo Niskanen arvioi tiistaina joukkueen mediatilaisuudessa.

Hänen mukaansa miehet varmasti vilkuilevat toisiaan, kun letka hiihtää stadionille varikkopilttuiden tuntumaan. Niskanen muisteli, että Holmenkollenilla viime kaudella hän oli stadionille tullessa kärkipään miehistä ainoa, joka ei vaihtanut suksia, ja siitäkin tuli oma värinsä kisaan.

Niskanen180220182ModicaNFSuksien vaihto on tuttua hommaa Iivo Niskaselle. Kuva: Modica/NordicFocus

Viisikymppiä hiihdetään 8,3 kilometrin ladulla. Suomalaiset ennakoivat kilpailusta kovavauhtista, eivätkä ratkaisut todennäköisesti jää loppukirin varaan.

Niskaselle päätösmatka on päämatka, ja hän toivoo pystyvänsä nostamaan virettään vielä ennen h-hetkeä.
Hänen kanssaan perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä kilpailevat suomalaisista Ristomatti Hakola, Matti Heikkinen ja Perttu Hyvärinen. Hakola hiihtää olympialaduilla "koko rahan edestä", koska sunnuntainen 4x10 kilometrin viesti jäi väliin flunssan takia. Ennen päätösmatkaa hän kisaa pariviestissä Martti Jylhän kanssa.

– Arvokisojen viittäkymppiä on mukava päästä jauhamaan, Hakola sanoi.

Hakola ehkä muisteli kolmen vuoden taakse MM-Faluniin, jossa 50 kilometrin kisa hiihdettiin karmivassa kelissä. Miehet kokivat silloin uponneensa lumeen polviaan myöden.

Heikkinen aikoi lähteä ladulle tarkkailijan rooliin.

– En varmasti ole se henkilö, joka siellä hakee ratkaisuja, Heikkinen ennakoi sitä, ettei vedä letkaa metriäkään.

Hyvärinen odottaa itseltään taktisesti järkevää hiihtoa, jossa hän saa hyödynnettyä peesit ja osaa vaihtaa sukset oikeissa paikoissa.

Matintalo13022018ModicaNFJohanna Matintalo hiihtää uransa kolmannen 30 kilometrin kilpailun. Kuva: Modica/NordicFocus

Neljän naisen pääkisa

Tyypillisestä arvokisojen ohjelmasta poiketen naiset päättävät Pyeongchangissa olympiahiihdot. Suomalaisista 30 kilometrin kisan hiihtävät Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Aino-Kaisa Saarinen, ja kukin heistä arvottaa sen kisojen päämatkakseen.

Pärmäkosken mitalikahveja on jo juotu joukkueen kesken, mutta Suomen ykköstykki uskoo vireen kestävän kisojen loppuun. Ennen 30 kilometrin hiihtoa hän kilpailee keskiviikkona pariviestissä Mari Laukkasen kanssa.

– Sunnuntaina olin aika väsynyt, ja eilen (maanantaina) pidin ihan täysin lepoa. Sitä tarvitsin. Huomenna kroppa on taas tikissä, Pärmäkoski kertoi.

– Jos en olisi huomenna hiihtänyt pariviestissä, olisin varmaan tehnyt vastaavanlaisen treenin. Välipäivät menevät perustreenissä. Valmistellaan ja syödään ehkä enemmän kuin normaalisti, Pärmäkoski kertoi.

Niskanen sai onnistuneesta viestiosuudesta hyvät signaalit päätösmatkalle.

– Tärkeä kisa kävi myös kovana aukaisuna sunnuntaita ajatellen, Niskanen sanoi ja toivoi, että hänellä on sunnuntaina raketit jalassa.

Pitkä reissu ei vielä paina

Matintalo hiihtää olympialaisissa uransa kolmannen 30 kilometrin kilpailun perinteisellä hiihtotavalla.

– Ei ole ihan hirveästi kokemusta, Veikkaan, että aika monella muulla on enemmän, mutta ei anneta sen häiritä.

Maajoukkuehiihtäjistä valtaosa tuli Pyeongchangiin suoraan viimeistelyleiriltä, mutta Matintalolla, 21, oli eri ohjelma. Hän kilpaili ennen Etelä-Koreaa Sveitsissä nuorten MM-kisoissa, joita edelsi maailmancupin viikonloppu Keski-Euroopassa. Yli kuukauden mittaiseksi venyvä reissu ei Matintaloa vielä paina, mutta tarkkana saa olla. Kisojen väliin on pakko rakentaa pieniä harjoitusjaksoja, jotta kisavire löytyy aina oman vuoron tullessa.

– Vaikka olen ollut reissussa, maisema on vaihtunut ja seura on vaihtunut tässä reissujen välillä. On ollut ihan mukavaa, Matintalo sanoi.

Saarinen arvioi tiistaina, että henkiset akut ovat ladatut lauantain viestin jäljiltä. Hollolalainen piti maanantaina lepopäivän ja virittelee muutaman välipäivän aikana kuntoaan kohti olympiauransa viimeistä starttia.

– Katse on tiukasti sunnuntaissa, Saarinen ennakoi.

STT–KAIJA YLINIEMI

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri