quantum banneri 2

Mäkäräinen pani pisteen olympiauralleen

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Ratkaisu kilpauran jatkosta kypsyy loppukeväästä.

Kaisa Mäkäräisen uran kolmannet olympiakisat päättyivät Suomen 15. sijaan naisten ampumahiihtoviestissä. Mäkäräinen suoriutui kuuden kilometrin urakastaan kunniallisesti, sillä hän toi Suomen toiseen vaihtoon johdossa.

Henkilökohtaisilla matkoilla suorituksiinsa pettynyt Mäkäräinen selviytyi makuu- ja pystyammunnasta kelvollisesti, sillä hän joutui turvautumaan kahteen varapatruunaan eikä sakkoja tullut.

Hän ei usko, että osallistuu olympialaisiin enää neljän vuoden kuluttua Pekingissä.

– Ikinä ei pidä sanoa ei koskaan, kun ei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu. Mutta 99,9-prosenttisella varmuudella oli, Mäkäräinen vastasi uteluun, oliko viestikisa hänen viimeisensä olympiauralla.

Itseluottamusta loppukauteen

Maailmancupin kokonaiskilpailua johtava Mäkäräinen sai hieman uskoa loppukauteen, kun sekä toissa päivän sekaviesti että naisten viesti sujuivat häneltä hyvin.

– Ehkä keskiarvon yläpuolella olivat molemmat suoritukset ammunnallisesti. Hiihto oli normia.
Naisten viestin aikana Pyeongchangin ampumahiihtostadionilla tuuli taas muutaman päivän tauon jälkeen.

– Yllättävän kova oli tuo tuuli. Puski asetta aika voimakkaasti pystypaikalla.

4x6 kilometrin kilpailun voitti Valko-Venäjä ennen Ruotsia ja kolmanneksi sijoittunutta Ranskaa.

Sairastelu verotti

Mäkäräinen kärsi tammi-helmikuussa juuri ennen olympiakisoja hengitystieoireista. Se verotti tammikuista huippuvirettä. Hän oli tammikuussa maailmancupissa neljästi kolmen parhaan joukossa.

– Yllättävän paljon se (sairastelu) otti pois yleisestä vireystilasta. Vaikuttaa itseluottamukseen, kuinka terveeksi itsensä tuntee. Vire on parantunut kisojen edetessä koko ajan, ei voi kieltää.

Mäkäräinen oli Pyeongchangin talvikisojen henkilökohtaisilla matkoilla parhaimmillaan yhteislähtökilpailun kymmenes. Neljä vuotta aiemmin hän kamppaili olympia-Sotshin yhteislähtökisassa mitalista, mutta viimeisen pystypaikan ohilaukaus vei silloin mahdollisuudet.

Sotshin yhteislähtökilpailussa Mäkäräisen sijoitus oli lopulta kuudes. Neljän vuoden takaiset olympialaiset olivat Pyeongchangin kisarupeamaan verrattuna erilaiset.

– Vancouverissa 2010 ja Sotshissa ei ohjelmassani ollut viestejä, vaan kisat loppuivat henkilökohtaisiin matkoihin. Täällä piti epäonnistuneiden omien kisojen jälkeen skarpata viesteihin.

"Voisin siirtyä sivuun"

Mäkäräinen on 35-vuotiaana taas keväällä tilanteessa, jossa pitää tehdä päätös kilpauran jatkosta.

– Ei ihan lähitulevaisuudessa kannata odottaa sitä eikä kysellä. Menee pitkälle kevääseen, kun joutuu haukkaamaan happea ja tulee taas muutoksia.

Muutoksilla hän viittasi muun muassa Ampumahiihtoliiton päävalmentajahakuun. Päävalmentaja vaihtuu, sillä lähes kaksi vuotta tehtävässä ollut Antti Leppävuori ei kertomansa mukaan ole hakenut jatkokaudelle.

– Monella tapaa olen sellaisessa vaiheessa, että voisin siirtyä sivuun, Mäkäräinen vihjaisi Pyeongchangissa.

Hänen kautensa jatkuu parin viikon kuluttua Kontiolahden maailmancupissa.

STT–REIMA RAUTIAINEN

Tulokset

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri