quantum banneri 2

Huolto punoo suksijuonia – yhteislähdön voi ratkaista suksitaktiikalla

Suomalaisten suksia testattiin Rukan maailmancupin alla. Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Suomalaisten suksia testattiin Rukan maailmancupin alla. Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Pyeongchangin likainen lumi pilaa parhaan luiston viidessä kilometrissä.

Suksien luisto heikkenee jo viiden kilometrin hiihtämisen jälkeen Pyeongchangin olympialaduilla. Tuuli kantaa ladulle maa-ainesta lumettomasta ympäristöstä, ja myös ilmansaasteet vaikuttavat suksen liukuun.

– Kun olemme putsanneet suksien pohjia voiteenpoistoaineella, rätti on ihan musta, kuvasi Suomen huoltopäällikkö Matti Haavisto torstaina, kun huoltoryhmä valmistautui viikonlopun pitkiin hiihtomatkoihin.

Lauantainen miesten 50 kilometriä ja sunnuntainen naisten 30 kilometriä hiihdetään yhteislähtönä 8,3 kilometrin hiihtouralla. Miehet saavat vaihtaa sukset kahdesti, naiset kerran.

Suomalaiset luovat varikkotaktiikan perjantaina, kun varikkokäynteihin kuluvaa aikaa päästään mittaamaan virallisessa harjoituksessa.

– Kellotamme vaihtoon menevän ajan ja mietimme, kuinka paljon luisto heikkenee kierroksen aikana, Haavisto kertoi.

Varikkokäynnin ajoitukseen vaikuttaa myös, millaisessa porukassa tulee stadionille. Hyvää peesihyötyä ei kannata hukata.

HuoltoKuvitusPyeongchang21022018ModicaNFSuksihuoltaja hoivasi suksea Salomonin huoltokopissa Pyeongchangin olympialaisissa. Kuva: Modica/NordicFocus

Perunajauhomainen lumi

Haaviston mukaan huoltoryhmät ovat jo saaneet hyvän tuntuman Pyeongchangin kuivaan ilmaan ja perunajauhomaiseen tykkilumeen. Ilman kosteusprosentti on ollut alimmillaan kymmenen.

Joissakin perinteisen hiihtotavan kisoissa Suomen huollolla on ollut haasteita riittävän pidon saamiseksi suksiin, ja pitkille matkoille hiihtäjille halutaan alle helposti hiihdettävät sukset.

Ratkaisevat tekijät ovat suksen profiili, pohjakuviointi ja voitelu. Huolto yrittää löytää kaksi samanlaista paria, koska varikkopilttuuseen pitää järjestää varapari.

Täysin identtisiä pareja suksitehtaiden koneista ei valmistu, joten todennäköisesti yksi urheilijan suksipareista on aavistuksen toista huonompi.

– Pitää päättää, lähteekö paremmalla vai huonommalla suksella. Jos lähtee huonommalla, sillä ei kannata hiihtää pitkään, vaan pitää tulla aikaisemmin vaihtoon. Jos lähtee paremmalla, sillä kannattaa hiihtää mahdollisimman pitkään.

– Toki kun on riittävästi hiihdetty, se huonompikin on ykkösparia parempi, kun alla oleva pari on jo hyytynyt matkan varrella, Haavisto selitti.

STT–KAIJA YLINIEMI

Mainos
Pelikohteet löytyvät Veikkauksen Pitkävedosta ja Voittajavedosta
Kohteet aukeavat pääsääntöisesti kisapäivän aamuna.

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri