quantum banneri 2

Suomella on pitkä taival parhaaksi Pohjoismaaksi

Yksittäisistä menestyjistä huolimatta Suomi on suuremmassa mittakaavassa kaukana Ruotsin ja Norjan talviurheilun tasosta. Kuva: Modica/NordicFocus

Yksittäisistä menestyjistä huolimatta Suomi on suuremmassa mittakaavassa kaukana Ruotsin ja Norjan talviurheilun tasosta. Kuva: Modica/NordicFocus

Huippu-urheilun muutostyöryhmä visioi kuutisen vuotta sitten, että Suomi haluaa olla paras Pohjoismaa vuoteen 2020 mennessä.

Yhdeksi mittariksi valikoitui huippu-urheilumenestys, mutta myös urheilujärjestelmästä ja urheilun arvostuksesta oli tarkoitus tehdä naapurivertailu.

Pyeongchangin talviolympialaisten kallistuessa lopuilleen Suomen takamatka näyttää rumalta. Kisojen mitalitilastoa johtavalla Norjalla on 35 mitalia ennen kolmea jäljellä olevaa kisapäivää, ja saalis on uhkaavasti kasvussa. Ruotsilla on kymmenen mitalia, Suomella neljä pronssia.

– Nämä kisat kertovat, että meillä on vielä todella paljon matkaa. Eihän noin isoa eroa hetkessä kurota, mutta on se ainakin kavennettavissa, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo.

Etenkin Norjassa huippu-urheilijan ammatti on arvostettu ja olympiamenestyjät saavat myös turvattua talouttaan. Suomessa huippu-urheilun varaan heittäytyminen ei ole yhtä helppoa, koska taloudelliset riskit ovat isot. Moni lupaus valitsee urheilun sijasta opiskelun ja työelämän. Urheilulliset rajat jäävät kokeilematta.

Toki myös Suomesta löytyy rohkeita esimerkkejä heittäytymisestä.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen on tehnyt latu-urheilulla 20 vuoden uran, ja Krista Pärmäkoski on pystynyt rakentamaan palkintorahoilla, välinesopimuksilla ja sponsorituloilla sellaisen tukiverkon, ettei hänen tarvitse tinkiä valmentautumisessaan. Jotain jää säästöönkin.

– Ammattimaisesti pystyy toimimaan vain kapea kärki, Salonen myöntää.

Rahaa alkaa järjestyä, kun urheilija on tarpeeksi hyvä ja jo huipulla. Suomalaisen huippu-urheilun kriittisin vaihe on nuorten lupausten kehitys 15–20-vuotiaana. Opiskelun ja urheilun yhdistämistä tukeva akatemiamaailma on Salosen mukaan avainasemassa siinä vaiheessa.

– Aikuisten menestyjiä ei synny ilman riittävän laajaa joukkoa maailman huipun tuntumassa olevia nuoria.

STT–KAIJA YLINIEM

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri