quantum banneri 2

Pelivihjeet lauantain 50 km kilpailuun

Iivo Niskanen on lauantaina mitalijahdissa. Kuva: Modica/NordicFocus

Iivo Niskanen on lauantaina mitalijahdissa. Kuva: Modica/NordicFocus

Arvokisojen kuninkuusmatka, miesten 50 kilometriä, hiihdetään lauantaina aamulla kello 07:00 Suomen aikaa.

Kilpailu käydään 8,4 kilometrin reitillä, jonka noususumma on 311 metriä. Reitillä on tasaista vain muutama sata metriä ja muutoin ollaan jatkuvasti joko ylä- tai alamäessä.

Sää näyttää muuttuvan ratkaisevasti viimeiselle viikonlopulle. Jo perjantaina lumi oli ensimmäistä kertaa kostunut, ja paikallista aikaa iltapäivällä toimineet pitovoiteet olivat liistereitä. Likaisella vesikelillä voi olla isoja eroja suksien toimivuudessa. Suksimerkeistä erityisesti Fischer ja Rossignol ovat onnistuneet valmistamaan maajoukkuehiihtäjille loistavia vesikelin suksia. Iivo Niskanen voitti Lahdessa viime vuonna 15 kilometrin perinteisen maailmanmestaruuden juuri vesikelillä ns. valkopohjaisella Rossignolilla.

Kilpailussa on sallittua vaihtaa sukset kaksi kertaa. Suksien vaihdosta hyötyvät erityisesti ne, joilla on huomiseen keliin useita huippupareja. Lisäksi ensimmäisen suksen voitelussa epäonnistuminen ei kaada koko kilpailua. Yleisimpänä taktiikkana suksien vaihtoon on saada paras suksi kisan viimeisille kilometreille.

Kovasta Norjan joukkueesta kilpailuun on valittu Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Emil Iversen ja Hans Christer Holund. Dyrhaug ei ole vielä kilpaillut Koreassa, mutta hän on hyvä perinteisen hiihtäjä ja hänelle sopivat myös pitkät matkat. Sundby on aikaisemmin ollut loistava tässä kilpailumuodossa, mutta hän on ollut näissä kisoissa yllättävän pehmeä. Holundille sopisi paremmin vapaa hiihtotyyli, ja Iversen pysyi vain 300 metriä Hakolan perässä sprintin välierässä. Norjalle on tulossa huomenna korkeintaan yksi himmeä hiihtomitali.

Kilpailun kovimmat ennakkosuosikit ovat Alexey Poltoranin ja Iivo Niskanen. Iivo hiihti jo viestissä osuuden selvästi kovinta vauhtia ja huomenna on edessä kauden tärkein kilpailu. Poltoranin on puolestaan voittanut perinteisellä tyylillä useita kilpailuja tänä talvena.

Erinomaisia suorituksia jo tehneet Alexander Bolshunov ja Dario Cologna ovat myös varteenotettavia mitaliehdokkaita. Daniel Rickardssonin, Matti Heikkisen ja Alex Harveyn tulisi pystyä paljon parempiin suorituksiin kuin heiltä on toistaiseksi nähty. Viestissä positiivisesti esiintynyt italialainen Francesco De Fabiani voi yllättää.

Nuori Bolshunov on ollut toistaiseksi erinomaisessa kunnossa. Kansainvälistä 50 km kilpailua hän ei ole tietääkseni hiihtänyt, mutta hän on matkan hallitseva Venäjän mestari. Harvey ei ole ollut Korean olympialaisissa parhaimmillaan, eikä kesken kisojen ole helppoa saada kunto uuteen nousuun. Bolshunov hiihtää Rossignollin ja Harvey Salomonin suksilla. Bolshunovilla pitäisi olla myös suksietu.

Peliehdotus supertriplaan:
1. Iivo Niskanen
2. Alexey Poltoranin
3. Dario Cologna, Alexander Bolshunov, Niklas Dyrhaug

Pitkävetovihje: Harvey – Bolshunov
Pelivalinta: Bolshunov 1,98 (Rajakerroin 1,70)

- Topias Tiainen

Mainos
Pelikohteet löytyvät Veikkauksen Pitkävedosta ja Voittajavedosta
Kohteet aukeavat pääsääntöisesti kisapäivän aamuna.

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri