quantum banneri 2

Niskanen koki olevansa etuoikeutettu, tukea on tullut myös vaikeina aikoina

Kuva: Modica/NordicFocus

Kuva: Modica/NordicFocus

Iivo Niskanen kuuluu siihen harvalukuiseen suomalaisurheilijoiden joukkoon, joka voi valmentautua lajissaan taloudellisista huolista välittämättä. Yhteistyökumppaneita on riittävästi, eivätkä ne ole hypänneet kelkkaan vasta menestyksen tultua.

– Olen etuoikeutettu, että yhteistyökumppanit ovat tukeneet myös huonoina vuosina, Niskanen sanoi.

Vaikeita vuosia kertyi sen jälkeen, kun Sotshin olympialaiset 2014 nostivat hänet hiihdon huipulle. Nuorukainen ei pystynytkään jatkamaan suoraviivaisesti menestyksestä toiseen, vaan joutui ottamaan niin sanotusti lakin kouraan.

Niskanen ja hänen valmentajansa Olli Ohtonen nostivat Sotshin jälkeen harjoitusmääriä, mutta kova harjoittelu kostautui. Sairastumiset estivät Niskasen onnistumiset esimerkiksi Falunin MM-kisoissa 2015.

Parin hankalan kauden jälkeen palaset alkoivat loksahdella uudelleen paikalleen, ja Lahden 2017 maailmanmestaruus ja Pyeongchangin olympiavoitto ovat kovia näyttöjä.

– Tuottavan harjoittelun tekeminen on ydinjuttu, ja olemme Ollin kanssa onnistuneet siinä hyvin, Niskanen kiitteli valmentajaansa.

Niskanen24022018fmModKuva: Modica/NordicFocus

"Ei voi pitää itsestään selvänä"

Pitkäjänteinen työ ja aallonpohjien kestäminen ovat kestävyyslajissa arvossaan.

– Paljon on ihmisiä menestyksen takana. Edellisen kerran heitä sai kiittää Lahdessa ja nyt täällä. Ei voi pitää itsestään selvänä, että huippuvuosia tulee toisensa perään, Niskanen sanoi.

Kiitoksen saivat myös avopuoliso Saana Kemppainen ja perhe. Isä Eero Niskanen ja äiti Tarja Niskanen hurrasivat lauantaina katsomossa.

– Puolison ja perheen tuki on toisenlainen. Mielellään sitä puhuu hiihtoasiat valmentajan kanssa ja muut asiat heidän kanssaan.

– Henkinen puoli on avainasia. Kukaan ei jaksa ajatella pelkkää hiihtämistä vuodesta toiseen, Niskanen kiitti tuesta.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri