quantum banneri 2

Arkiaskareet ovat auttaneet Mäkäräistä – pyykinpesu ja ruoanlaitto käyvät terapiasta

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Ampumahiihtäjät palaavat maailmancup-arkeen kotikisassa Kontiolahdella.

Monenlaisia ajatuksia on liikkunut Kaisa Mäkäräisen päässä viimeisen kahden viikon aikana. Pian olympiapettymyksen jälkeen on taas tullut aika maailmancupin pisteiden jahtaamiseen, kun edessä on Kontiolahden osakilpailu.

– Kyllä tässä on kaikennäköistä tullut mietittyä, mutta sitä ei ole julkisesti tarvetta käsitellä. Ajatusta vaan eteenpäin. Mitä sitä tänään tehtäisiin ja syötäisiin, ja seuraavana päivänä samat ajatukset, Mäkäräinen kertasi kisojen alla Suomen joukkueen mediatilaisuudessa.

– Arki on se, joka vie eteenpäin. Kotona ollessa arjessa on paljon pyörittämistä. Pyykinpesut ja ruoanlaitot ovat olleet terapeuttista puuhaa.

Kotikisaansa hän on valmistautunut myös normaalia suuremmilla harjoitusmäärillä.

– Totesin Jarmolle (valmentaja Punkkinen), että kun viimeistely ei näytä onnistuvan yhtenäkään vuonna, niin treenataan nyt sitten kunnolla. Vähän eri taktiikalla on siis menty, aika paljon olen viettänyt aikaa ladulla.

Hitaat olosuhteet

Pakkanen on purrut Pohjois-Karjalassa viime viikkoina toden teolla. Kisapäiville sään ennustetaan lauhtuvan, mutta harjoitteluun se on ehtinyt tuoda omat haasteensa.

– Se ei tee lihaksistolle hyvää. Siitä on tullut vähän harmaita hiuksia, mutta toivottavasti se on yhtä nihkeää monelle muullekin, Mäkäräinen naurahti.

– Vaikka päivälämpötila kohoaisi, niin en usko, että se vaikuttaa lumeen. Varmasti on hidas keli luvassa.

Laukkanen2202182ManzNFMari Laukkanen saapui Kontiolahdelle vietettyään ensin aikaa kotonaan Itävallassa. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Mäkäräinen pääsee tutuille laduille maailmancupin kokonaiskilpailun johdossa. Kontiolahti mukaan luettuna jäljellä on seitsemän henkilökohtaista kilpailua.

Ero kakkosena olevaan slovakialaiseen Anastasija Kuzminaan on niukka 15 pistettä. Kaksi huonointa kisaa jätetään lopullisissa laskuissa pois.

– Pitää muistaa laskea realistista pistesaldoa, mutta siihen keskitytään vasta muutaman viikon päästä, Joensuussa asuva ristijärveläinen muistutti.

Energiaa ihmisistä

Samankaltainen tilanne on Mari Laukkasella, jolle saldo Pyeongchangista oli paha pettymys. Hän pääsee tutulle stadionille nollaamaan olympiaurakkaa, joka päättyi itkuisiin haastatteluihin.

– Siinä vaan purkautui henkilökohtainen pettymys. Koko prosessi siihen pisteeseen oli aika haastava, ja tuntui, että kova työ oli tehty ja kelkkaa yritetty kääntää koko ajan. Nyt ollaan tässä, eikä itketä yhtään, enolainen hymyili.

– Aika monenlaisissa tilanteissa olen Kontiolahdella kisannut menneinä vuosina. Yritän vaan imeä energiaa ladun varrella olleista ihmisistä – jospa apua olisi nytkin.

Olympialaisten jälkeen hän oli kotonaan Itävallassa ja saapui Pohjois-Karjalaan vasta kisaviikolla.

– Tarkoitus oli minimoida kylmissä keleissä hiihtämistä, hän perusteli.

Paluu Korean kolkoilta kisaladuilta Kontiolahdelle on myös Mäkäräiselle mieleen.

– Huomasin Koreassa, miten tärkeä juttu yleisö ladunvarressa on. Jos siellä ei ole kilometriin yhtään ketään, voi oma vauhtikin hyytyä vähän huomaamatta. Parhaat suoritukseni ovat tulleet siellä, missä on yleisöä.

Päävalmentaja Antti Leppävuori kertoi olympialaisten aikaan lopettavansa tehtävässä kauden jälkeen.

Ampumahiihtoliiton mukaan paikkaajasta kerrotaan vasta kisakauden jälkeen 25. maaliskuuta. Aiemmin aikomus oli tiedottaa asiasta Kontiolahden maailmancup-viikonlopun aikana.

– Odotan mahdollisimman hyviä henkilökohtaisia suorituksia. Toivottavasti tulee kauden parhaita ja ehkä elämän parhaita suorituksia, Leppävuori sanaili.

STT–RENNE OHTONEN


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri