quantum banneri 2

Leppävuori väistyy laboratorioon

Antti Leppävuori (vas.) ja Olli Hiidensalo Hochfilzenin maailmancupissa. Kuva: SAhL

Antti Leppävuori (vas.) ja Olli Hiidensalo Hochfilzenin maailmancupissa. Kuva: SAhL

Ampumahiihdon väistyvä päävalmentaja Antti Leppävuori haluaa tukea jatkossa lajin kehitystä tutkijana. Vuokatin urheiluakatemiaan valmistuu toukokuussa laboratorio, jossa on tarkoitus käynnistellä ampumahiihtoa palvelevaa tutkimusta.

– Laboratorio valmistuu, ja suunnitelmat ovat valmiina. Vain rahoitus on auki, Leppävuori hymähtää.

Suunnitelmissa ovat esimerkiksi kehittyneet testit, joilla mitataan fyysisen ja henkisen harjoittelun vaikutuksia hiihtoon ja ammuntaan.

– Lajissa on jo aloitettu mielenhallintaharjoittelu ja sen sopeuttaminen fyysiseen treeniin. Tavoitteena on löytää yksilöllisesti toimivat menetelmät, Leppävuori kertoo.
Henkinen valmennus oli yksi Leppävuoren kaksivuotisen kauden painopisteistä.

– Mentaalipuolella kaksi vuotta on kuitenkin lyhyt aika, Leppävuori muistuttaa.

Leppävuori, 59, tuli maastohiihtotaustalla ampumahiihdon päävalmentajaksi. Hän tyytyi yhteen kahden vuoden sopimukseen henkilökohtaisista syistä.

– Muutokseen menee aina paljon energiaa. Haluan nyt rauhoittaa elämääni, Leppävuori kertoo ja mainitsee esimerkkinä alkuvuoden ensimmäisen työrupeaman, joka kesti yhtä mittaa kaksi kuukautta.

Poliisi tai Tulli voisi pelastaa

Ampumahiihdon tulos Pyeongchangin olympialaisista ei ollut odotettu, mutta Leppävuori ei väistä karkumatkalle. Hänen mielestään asiat ovat kääntyneet kahdessa vuodessa monella tavalla parempaan.

– Pyrin tuomaan mallia maastohiihtokulttuurista. Siellä on koko ajan tiedetty, mitä menestyminen edellyttää.

Ampumahiihdossa työnteon tärkeys oli joiltakin unohtunut.

– Näen itseni yhtenä muutoksen käynnistäjistä, ja kyse on myös muusta kuin valmennuksesta.

Jatkossa Leppävuori toivoisi, että kurssin korjaus ulottuisi organisaatioon ja urheilun taustatekijöihin.

– Koko yksilöurheilun kulttuuri on ollut hiipumassa. Urheilijoille oli vielä 1980-luvulla tarjolla valtion työpaikkoja, ja toivon, että sellaisia järjestyisi jatkossa kilpailijamaiden tapaan poliisin, Tullin tai vaikka metsänvartijan tehtävissä, Leppävuori esitti.

Vuolaat kehut laji-ihmisille

Talous on aina yhtä tylsä keskustelunaihe. Rahaa ei ole urheilussa koskaan tarpeeksi, mutta Leppävuori näkee ampumahiihdon piskuisessa porukassa paljon hyvää.

– Resursseja on vähän, mutta se on laadultaan hyvää, Leppävuori kehuu.

– Meillä on lajissa loistavat urheilijat, tosi fiksua porukkaa, erittäin hyvä huoltoryhmä ja ammattimaisesti toimivat taustajoukot.

Pieni lisävirta tulisi silti tarpeeseen.

– Laajemmalla rahoituksella saisi eri ihmisiä eri paikkoihin. Voisi olla jopa vaihtomiehiä joihinkin tilanteisiin, Leppävuori haaveilee.

Leppävuoren seuraajaksi ennustellaan Jonne Kähköstä, joka hoiti päävalmentajan tehtävää 2006–2010. Valinta julkistetaan 25. maaliskuuta.

STT–PASI REIN

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri