quantum banneri 2

Björgen pystyy yhä hämmästyttämään

Marit Björgen. Kuva: Modica/NordicFocus

Marit Björgen. Kuva: Modica/NordicFocus

Pyeongchangin olympialaduilla Marit Björgen nousi kaikkien aikojen menestyksekkäimmäksi maastohiihtäjäksi, mutta historiaa hänelle riittää kirjattavaksi vielä olympialaisten jälkeenkin.

Sunnuntaina Björgen hiihti huikealla näytöksellä uransa seitsemännen voiton Holmenkollenin 30 kilometrin kilpailussa. Muut naiset ovat pystyneet parhaimmillaan kolmeen ykkössijaan.

Björgen oli välillä jo puolen minuutin päässä kärkikolmikosta Charlotte Kalla–Jessica Diggins–Ragnhild Haga, mutta nousi viimeisillä kilometreillä voittoon.

– Kun kärki ei mennyt viimeisellä vaihtopaikalla suksien vaihtoon, tiesin, että minulla on heitä paremmat sukset, Björgen kommentoi Kansainvälisen hiihtoliiton tiedotteessa.

– Luulin taistelevani nelossijasta, mutta sain mahdollisuuden. On aika uskomatonta, että takaa-ajo onnistui.

Björgen, 37, voitti Kollenin kolmekymppiä ensi kerran vuonna 2005.

Björgen ja kilpailukiellossa vielä runsaan kuukauden oleva Therese Johaug ovat voittaneet kaksistaan kaikki Holmenkollenilla hiihdetyt 30 kilometrin kisat vuodesta 2010 lähtien. Edellinen ei-norjalainen voittaja oli Ukrainan Valentina Shevtshenko vuonna 2008. Vuonna 2009 Oslossa ei hiihdetty Kollenin remontin takia.

Pärmäkoski11032ModKuva: Modica/NordicFocus

Pärmäkoski joutui lujille

Yhdysvaltain Diggins kipusi ensimmäisenä amerikkalaisena palkintopallille Holmenkollenin hiihdoissa oltuaan toinen. Samalla hän vahvisti asemiaan maailmancupin kokonaiskilpailun kolmosena. Digginsillä on sadan pisteen etumatka Krista Pärmäkoskeen, joka hiihti Oslossa seitsemänneksi.

– Diggins sai nyt vähän hyvää, mutta vielä on kolme kisaa jäljellä, Pärmäkoski kommentoi Hiihtoliiton haastattelunauhalla.

Rohkeasti aloittanut Pärmäkoski keikkui alkumatkalla kärkitaistelussa, mutta kova vauhti kostautui.

– Hyvä sijoitus kuitenkin. Oli raskas kisa, ja kovaa mentiin koko aika. Helppoja hetkiä ei ollut missään vaiheessa, Pärmäkoski sanoi.

Holmenkollenilla hiihdettiin tänä vuonna vapaalla hiihtotavalla. Vuosi sitten perinteisellä Pärmäkoski oli Björgenin takana toinen ja Kerttu Niskanen kolmas. Nyt Niskanen ehti maaliin 14. sijalla.

Saarinen hyvästeli Kollenin

Neljä suomalaista hiihti maailmancupin pisteille. Anne Kyllönen oli 24:s ja lopun kahdella kilometrillä selän ja käsien kramppaamisesta kärsinyt Susanna Saapunki 26:s.
Aino-Kaisa Saarinen on tuorein suomalaisvoittaja Kollenin 30 kilometrillä, sillä hän ja Virpi Kuitunen ottivat kaksoisvoiton vuonna 2007 perinteisellä. Uransa lopettava Saarinen hyvästeli Kollenin 39. sijalla.

– Jalat eivät toimineet yhtään, Saarinen tuumasi jäätyään Björgenin vauhdista lähes seitsemän minuuttia.

Maailmancup huipentuu ensi viikonloppuna Ruotsin Falunissa hiihdettävään kolmen kilpailun finaalikiertueeseen.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri