quantum banneri 2

Hellnerille yhdeksäs perättäinen mestaruus 30 kilometrillä ”Ei mikään superveto, mutta me kaikki olemme melko väsyneitä”

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Marcus Hellner hallitsee 30 kilometrin matkaa kotimaassaan. Keskiviikkona hän otti yhdeksännen perättäisen Ruotsin mestaruuden matkalla. Ensimmäisen mestaruutensa hän voitti vuonna 2010 Piitimessä.

Aiemmin Ruotsin 30 kilometrin kilpailu käytiin skiathlonina eli ensin hiihdettiin 15 kilometriä perinteisellä ja välineiden vaihdon jälkeen sama matka vapaalla. Keskiviikkona Skellefteåssa matka hiihdettiin vapaalla hiihtotavalla yhteislähtönä.

Lähes 90 miehen ryhmä pysyi kasassa ensimmäisten kilometrien ajan, mutta vauhti kiihtyi nopeasti: Jo ennen 10 kilometrin rajapyykkiä seitsemän miestä erottautui muista. Tämä joukko harveni lopulta neljään mieheen ennen puolimatkaa. Mitalitaistossa viimeisellä kympillä mukana olivat Hellnerin lisäksi Jens Burman, Daniel Rickardsson ja Petter Engdahl.

Nelikosta Engdahl antautui ensimmäisenä jääden ilman mitalia. Voitto ratkesi vasta viimeisessä mäessä, jonne kolme miestä saapui yhdessä jonossa. Ensimmäiset 28 kilometriä muiden peesissä tullut Hellner oli lopussa aktiivinen ja irtosi stadionalueen mäessä voittoon. Eniten töitä kärjessä tehnyt Jens Burman palkittiin hopeamitalilla ja Rickardsson pronssilla.

- Minun piti tehdä tosissani töitä pysyäkseni mukana ryhmässä, mutta se riitti varmistamaan kullan, Hellner totesi kilpailun jälkeen.

Lopussa voitto irtosi helponnäköisesti. Hän sanoi, että tilanne olisi toinen, mikäli Calle Halfvarsson olisi ollut mukana mitalikamppailussa. Nyt hän tippui aikaisin ja jäi lopulta yli 11 minuuttia kärkeen.

- Ei ollut mikään superveto, mutta me kaikki olemme jo melko väsyneitä, Hellner lisäsi.

Samuelsson ei jaksanut takarivistä kärkeen

Kilpailussa mukana oli myös Pyeonghancin talviolympialaisissa ampumahiihdon viestikultaa ja takaa-ajon hopeaa voittanut Sebastian Samuelsson. Venäjällä järjestettäviä ampumahiihdon maailmancup-finaaleja boikotoiva Samuelsson kokeili vauhtiaan 30 kilometrillä, mutta hän jäi kärkivauhdista nopeasti jääden yhdeksän minuuttia kärjestä ollen maalissa sijalla 41.

Tosin vasta 20-vuotiaan ampumahiihtäjän työtä hankaloitti suuri lähtönumero. Takarivistä lähtenyt ampumahiihtäjä joutui tekemään ensi kilometreillä hurjan työn noustakseen ahtailla laduilla ryhmän puolivälin paremmalle puolelle.

Naiset hiihtivät keskiviikkona 15 kilometrin yhteislähtökilpailun. Miesten ja naisten urakka jatkuu torstaina sprinteillä.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri