swix hf banneri

Anni Angeria hiihti yli 375 kilometriä vuorokaudessa - ”Oksettaa, lihakset ovat tyhjät ja huippaa”

ME-hiihtäjät Levillä perjantaina. Kuva: Aino Ojanen

ME-hiihtäjät Levillä perjantaina. Kuva: Aino Ojanen

Viimeiset seitsemän tuntia tuskaa.

Hiihdon 24 tunnin ME-koe päättyi Levillä perjantaina sekä naisten että miesten uusiin ME-tuloksiin, jotka muuttuvat virallisiksi, sen jälkeen, kun ne on vahvistettu.

Anni Angeria eteni torstain ja perjantain aikana vuorokaudessa 375,564 kilometriä rikkoen aiemmin vuodelta 2016 nimissään olleen maailmanennätyksen reilulla 40 kilometrillä. Ennätysparannus oli roima, mutta helpolla se ei tullut.

- Oksettaa, lihakset ovat tyhjät ja huippaa, mutta tavoite tuli saavutettua, tiivisti nainen tunnetilansa pari minuuttia hiihdon jälkeen.

Luistelutyylillä edenneen Angerian hiihto näytti raskaalta viimeisen tunnin aikana ja hän myönsi, että seinä tuli vastaan seitsemän tuntia ennen ajan täyttymistä. Uusi ennätys varmistui jo aamukuudelta ja se antoi lisätsemppiä.

- Sinnittelin maailmanennätykseen asti. Sen jälkeen pidin puolen tunnin tauon ja jatkoin niillä voimilla, mitä oli jäljellä, 37-vuotias iisalmelainen kertoi.

Yleisö kannusti viimeisille minuuteille

Hiihtäjät saivat valita kierroksen neljän ladun välillä, joiden pituus oli 304-473 metriä. Latua sai vaihtaa aina uudelleen alkavalla kierroksella. Angeria kiersi 794 kierrosta Levin Zero Pointin ja lauantain Ylläs-Levi -hiihdon maalialueen liepeillä ollutta rinkiä, joten alue tuli vähintäänkin tutuksi.

Hiihtäjät saivat vaihtaa halutessaan suksia ja tätä mahdollisuutta Angeriakin käytti parin tunnin välein. Hiihtäjät saivat myös käyttää vetohiihtäjiä apunaan, mutta Angerian suoritus tuli soolohiihdolla.

ME-nainen hiihti 23 tuntia ja 58 minuuttia ja pysähtyi.

- Tämä riittää kyllä nyt, hän totesi lähtöviivalla.

AngeriaAnni24hAinoOjanenAnni Angeria. Kuva: Aino Ojanen

Yleisön runsas kannustus sai hänet vielä kerran liikkeelle ja ME-tulokseen tuli noin 400 metriä lisää.

Viimeisten tuntien ongelma oli se, ettei energia enää imeytynyt. Sitä oli huoltopisteellä saatavilla aina 400 metrin välein, mutta mikään ei meinannut pysyä sisällä. Angeria oli tyytyväinen siihen, että keli pakastui yöksi, jolloin luisto parani. Torstaipäivän aikana latu ei ollut nopein mahdollinen.

Palautuminen mietityttää

Angerian kellolla mitattavat hiihdot on nyt tämän kauden osalta hiihdetty, mutta hän suuntaa vielä viikoksi Saariselän hangille lomailemaan. Maalialueelta Angeria suuntasi suihkuun ja nukkumaan.

- Aiemmin olen näistä palautunut aika nopeastikin, mutta saa nähdä, miten nyt käy, kun seinä tuli vastaan.

"Yritätkö vielä rikkoa tämän ennätyksen? Ja jos aiot, niin milloin?"

- Älä kysy tuollaisia nyt, väsynyt ME-nainen nauroi.

- Juho-Veikko Hytönen

swix liguid boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri