quantum banneri 2

Hans Mäenpää vuorokauden ja reilun 472 hiihtokilometrin jälkeen: ”Paras hetki on nyt”

Hans Mäenpää torstaina ennen ME-hiihtoa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Hans Mäenpää torstaina ennen ME-hiihtoa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kilpakumppanit joutuivat keskeyttämään jo torstain puolella.

Maailmanennätyksen tehneen Hans Mäenpään vuorokauden hiihto oli komeaa katsottavaa loppuun asti. Vauhti pysyi tasaisena, eikä 23 tunnin ja 59 minuutin kohdalla ollut vielä minkäänlaista merkkiä väsymyksestä. Toki kaikki ei ole sitä, miltä näyttää: Vuorokauden tultua täyteen Mäenpää jarrutti loivaan alamäkeen, pysäytti vauhtinsa ja luhistui ladun pintaan.

Pari minuuttia myöhemmin Team Mäenpään tiimikaverit taluttivat sankarin 100 metriä maalialueelle. Jalat eivät kantaneet. Hans Mäenpää istahti tuoliin ja syliin tuotiin kukat, pullo kuohuvaa sekä pieni pokaali. Hetken levättyään oli virallisen valokuvauksen aika, mutta 15 metrin matka palkintoalueelle oli liian pitkä ja hänet kannettiin sinne tuolissa.

- Sattuu joka paikkaan, mutta hyvältä tuntuu, mies kiteytti.

Mäenpää eteni koko matkan tasatyöntäen. Taustatiimin mukaan se johtui siitä, ettei hän muuta tyyliä osaa. Tällä tyylillä matkamittari näytti maalissa 472 kilometriä ja seitsemän metriä. Hän kiersi rinkiä 1028 kierrosta.

MaenpaaHans224hAinoOjanenHans Mäenpää perjantaina aamupäivällä. Kuva: Aino Ojanen

Hän ei ollut yllättynyt siitä, että Teemu Virtasen vuodelta 2010 peräisin oleva ennätys rikkoutui.

- Kun ilmoittauduin tähän mukaan niin lupasin, että hiihdän 480 kilometriä. Ihan ei täyttynyt, mutta pistän sen huonon kelin piikkiin.

Samalla rikkoutui myös parin vuoden takainen Erik Wickströmin vielä Virtasenkin tulosta parempi noteeraus, jota ei kuitenkaan hyväksytty viralliseksi ME:ksi puutteellisen videomateriaalin vuoksi.

Yksin kohti ME:tä yöllä ja aamulla

Mäenpää juhli torstaina 39-vuotissyntymäpäiviään ladulla. Hän kertoi, että alun kolmen miehen hiihto oli kilpahiihtoa, sillä ME oli tarjolla vain parhaalle. Teemu Virtasen ja norjalaisen Daniel Strandin kilometrit ja tunnit tulivat kuitenkin jo täyteen torstain puolella. Kaksikosta sitkeämmin jaksoi Strand torstaihin kello 23 asti.

- Oli kurjaa, kun Daniel joutui keskeyttämään, hän kuitenkin sparrasi hyvin. Yöllä tiesin, että ME menee rikki, joten ollessani yksin, piti vain keskittyä siihen, että jaksan koko 24 tuntia.

Teemu Virtanen keskeytti seitsemän tunnin jälkeen, sillä alkuviikosta iskenyt flunssa alkoi jälleen painaa.

- Hyvänä päivänä olisin ehkä päässyt omaan ennätykseeni, mutta Hansin suoritus on ollut rautainen. En olisi mitenkään häntä pystynyt täällä voittamaan, Virtanen ylisti.

24 h hiihtaja2Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Viimeistä tuntia Mäenpää kuvaili kaikkein raskaimmaksi. Entä mikä oli paras hetki?

- Nyt, hän vastasi viitisen minuuttia hiihdon jälkeen.

ME ei olisi ollut mahdollista tehdä yksin ja hän kiitteli ympärillä olleita.

- En usko, että parempaa huoltoa olisi löytynyt. Iso kiitos kaikille mukana olleille. Tämä oli hieno tapahtuma.

Perjantain sankarihiihtäjä on varma, ettei maailmanennätys jää ikuisiksi ajoiksi hänen nimiinsä.

- Luulen, että tätä yritetään kyllä rikkoa. Se on myös hyvin mahdollista, sillä ensimmäiset 12 tuntia keli ei ollut paras mahdollinen, hän aprikoi.

Huoltomiehenä lauantaina

Lauantaina olisi tarjolla vielä vajaa 70 kilometriä Ylläksen ja Levin välillä Visma Ski Classicsin finaaliosakilpailussa. Mäenpää on hiihtänyt kauden muita osakilpailuja. Tiedä sitten oliko väsyneen miehen hourailuja vai totisinta totta, mutta Hans Mäenpää hiihtäisi mielellään myös Ylläs-Levi -hiihdon.

- Lauantaina on huoltohommia. Tiimi on huoltanut minua 24 tuntia täällä ja nyt on minun vuoroni huoltaa heitä, tallinsa huippuhiihtäjiä lauantaina juottava mies kertoi.

24h IivoladullaIivo Niskanen veti miehiä torstaina iltapäivällä. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Hans Mäenpäätä kannusti torstain aikana oma perhe ja runsas Ski Team Mäenpään joukko tallipäällikkö Kim Mäenpään ja huoltopäällikkö Mats Mäenpään johdolla. Suurimman osan matkasta hän taivalsi yksin, mutta ME-yrityksessä hiihtäjää saivat välillä auttaa myös vetomiehet, joita oli riittävästi, ja joiden suorituskyky oli vähintään riittävä apumiehiksi.

Hans Mäenpäätä ladulla auttoivat:
Robin Mäenpää
Viktor Mäenpää
Christoffer Lindvall
Ari Luusua
Hannes Mäenpää
Bob Impola
Erik Wickström
Iivo Niskanen
Anders Aukland
Tord Asle Gjerdalen
Oskar Kardin
Öyvind Moan Fjeld

-Juho-Veikko Hytönen

quantum jattibanneri

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri