quantum banneri 2

Reijo Jylhän neljä vuotta maastohiihtomaajoukkueen peräsimessä: Vuorovaikutusta on parannettu ja siinä on edelleen kehitettävää

Suomalaishiihtäjät ja huoltomiehet testasivat välineitä Rukan maailmancupin alla. Kuva: NordicFocus

Suomalaishiihtäjät ja huoltomiehet testasivat välineitä Rukan maailmancupin alla. Kuva: NordicFocus

Maastohiihdon päävalmentajan paikalta väistyvä Reijo Jylhä selvitti viimeistä neljää vuotta Lapponia-hiihdon välipäivänä Oloksella. Aiemmin Kestävyysurheilu.fi kertoi, mitä eri asioita organisaatiossa tehdään ammattimaisesti ja miten. Jylhä kertoi myös haasteista, jotka jäävät seuraajien selätettäviksi.

Takana on kahdet mitaleita tuoneet arvokisat: Lahti 2017 ja Pyeongchang 2018. Iivo Niskasen maailmanmestaruus ja olympiavoitto sekä Krista Pärmäkosken mitalisuora ovat jääneet monen mieleen, mutta kaikki urheilijat eivät onnistuneet päättyneen kauden aikana.

Maajoukkueurheilijoista esimerkiksi Matti Heikkisen, Laura Monosen ja Anne Kyllösen suoritukset jäivät edellisvuosien tasoista. Syyt näihin ovat yksilöllisiä. Anne Kyllösen henkilökohtaisena valmentajana Jylhä arveli hiihtäjän kansainvälisen kauden menneen pilalle joulukuun sairastelujen vuoksi.

- Anne sairasteli kolme viikkoa Lillehammerista eteenpäin. Siinä yritettiin harjoitella ja tehdä tulosta, eikä saatu tilanteesta oikein selvyyttä. Anne sairastelee harvoin, eikä osannut tulkita omaa tunnetta, Jylhä selvitti.

Jylhän mukaan tästäkin saatiin oppia ja kimmoketta tulevaisuuteen. Kyllösen kansainvälinen ura on päävalmentajan mukaan tuskin vielä ohi, vaikka jossakin tiedotusvälineissä niin on annettu ymmärtää.

Sprintissä eri tilanne naisissa ja miehissä

Sprintin puolella miesten ja naisten tilanne on hyvin erilainen. Miesten kausi oli sprintissä menestyksekkäämpi kuin ehkä koskaan aiemmin ja maailmancupin pisteille ylsi uusia nuoria miehiä liukuhihnalta. Reijo Jylhä vastasi itse naisten valmennuksesta, jossa sprintissä ei onnistuttu yhtä hyvin.

- Jotain joko tehtiin väärin, tai sitten maajoukkueen keski-ikä on sellainen, että urheilijoiden luontainen kyky hiihtää sprinttiä ja pärjätä siinä, huononee. Siitä huolimatta Aino-Kaisa oli toiseksi paras sprintteri 38-vuotiaana, Jylhä huomautti.

Saarinen sai Jylhän mukaan nopeita lähtöjä, mutta lihas ei ollut joka startissa tasapainoinen. Hän on huolestunut siitä, että moneen vuoteen urheilijoita ei ole noussut podium-tasolle, ensin sprintissä ja myöhemmin pidemmillä matkoilla, kuten takavuosina on käynyt.

- Kaikki naiset, jotka pärjäävät sprintissä, pärjäävät myös distanssimatkoilla. Naisissa hyvä sprintti ei ole pois normaalimatkan menestyksestä, hän lisäsi.

Yleisesti ottaen hän myös peräänkuulutti hiihtäjiltä yhä suurempaa rohkeutta haastaa kansainväliset nimet huippusijoista taistellessa.

Vuorovaikutuksessa aina parannettavaa

Kaikenlaiseen ihmisten väliseen kanssakäymiseen liittyy olennaisena osana vuorovaikutus, oli kyse sitten työ- ja perhe-elämästä tai urheilusta. Jylhän mukaan maajoukkueessa tähän on panostettu parin viimeisen vuoden aikana.

- Missä tahansa asiassa tuloksen tekemisen yksi isoimmista haasteista on vuorovaikutuksen klaaraaminen. Se ei tule ikinä valmiiksi. Jokainen haaste on mielestäni kiinni puutteellisesta vuorovaikutuksesta.

Maastohiihdon alkutaipaleilla maajoukkueessa oli 1930-luvulla kourallinen ihmisiä. Nyt lääkärit, fysioterapeutit, Kihun henkilöt, psykologit, valmentajat huoltomiehet ja urheilijat muodostavat 20-30 ihmisen armeijan, joka kilpailukaudella on parhaimmillaan 50 henkilössä. Nämä ihmiset tekevät menestyksen yhteistyöllä, johon vaaditaan vuorovaikutuksen onnistumista.

SaarinenAinoKaisa20012018ModicaNFAino-Kaisa Saarinen hiihti sprintin maailmancupissa viisi kertaa pisteille. Kuva: NordicFocus

Yksi päättyneen kauden keskeisistä teemoista oli vuorovaikutuksen kehittäminen joka tasolla, mutta Jylhän mukaan tässä on vielä parannettavaa. Seuraajille jäävä askel on huoltohenkilöstön ja urheilijoiden välisen kommunikaation kehittäminen. Urheilija yrittää tehdä tulosta ja käy omia suoritukseen liittyviä haasteita pääosin yksin päässään. Huoltajat miettivät mahdollisia voidetällejä ja erilaisten suksien ominaisuuksia. Näin ollen valtaosalle tästä ryhmästä vuorovaikutuksen tietoinen kehittäminen ei välttämättä ole ollut arkipäivää.

Jylhän mukaan prosessi on kuitenkin pitkä ja asiassa pitää edetä rauhallisesti, sillä kyseisissä tilanteissa ihminen joutuu usein sille kuuluisalle epämukavuusalueelle.

- Näissäkin asioissa on tosin päästy jo eteenpäin.

Vaikka henkilökohtaiset valmentajat ovat tiiviisti mukana maajoukkuevalmennuksesta, haasteita löytyy myös siinä, miten henkilökohtainen valmennus ja ryhmävalmennus yhdistetään.

- Se on kauhun tasapaino. Missä tahansa tilassa tämä on, niin aina joku on sitä mieltä, ettei se ole tasapainossa, Jylhä kuvaili.

JylhaReijo2TouhoKuva: Touho Häkkinen

Rauhallisen miehen maineessa

Jylhä myönsi avoimesti, että valmennuksessa asiat ovat naisten kanssa haastavampia kuin miesten kanssa. Tosin naisten onnistumiset tuntuvat tästä syystä myös palkitsevammalta. Hyvältä valmentajalta vaaditaan sekä naisten että miesten osalta rauhallisuutta erityisesti niissä tilanteissa, missä tunteet jylläävät.

Jylhä on rauhallisen valmentajan maineessa, mutta hän kertoo, että toisinaan pään sisällä tilanne on toinen. Monesti tekisi mieli reagoida spontaanisti, mutta hän on oppinut laskemaan kymmeneen ennen kuin sanoo tai tekee mitään.

- Mennessäni naimisiin pappi kysyi alttarilla tahdotko. Silloinkin laskin kymmenen ennen kuin vastasin tahdon, Jylhä totesi.

Hän lisäsi, että tuon hetken jälkeen kaikki lähipiiriläiset eivät kehuneet rauhallista reagointia.

 

Näin Reijo Jylhä selvitti viimeistä neljää vuotta ja tästä Matti Haavisto jatkaa maajoukkueen peräsimessä kesän alusta alkaen.

-Juho-Veikko Hytönen

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri