Triac Carbon Skate 550x90

Jopa 12 000 lasta liikkui Lasten Lumipäivät -kiertueella

Kuva: Hiihtoliitto

Kuva: Hiihtoliitto

Suomen Hiihtoliiton, Suomen Ampumahiihtoliiton ja suomalaisten lumilajien seurojen järjestämä Lasten Lumipäivät -kiertue 2017–2018 oli suurin Lumipäivien kiertue koskaan.

Kolmatta kertaa nykymuodossaan järjestetty kiertue tavoitti nyt ennätysmäärän lapsia, noin 12 000. Kiertue kasvoi myös tapahtumapäivissä ja osallistuvia paikkakuntiakin oli ennätysmäärä. Lasten Lumipäivät järjestettiin 27 paikkakunnalla ja yhteensä tapahtumapäiviä oli 50. Lasten lisäksi noin 350 opettajaa pääsi tutustumaan kiertueella erilaisiin lumella liikkumisen muotoihin.

- Tänä vuonna suurin suosio oli ehdottomasti koululaistapahtumissa. Tulijoita olisi jälleen kerran ollut enemmän kuin tapahtumiin oli mahdollista ottaa. Kiinnostus tapahtumia kohtaan on siis pysynyt korkealla ympäri Suomen, Lumilajit Liikuttavat -projektikoordinaattori Sandra Jutila iloitsee Hiihtoliiton tiedotteessa.

Lasten Lumipäivät -kiertue 2017–2018 alkoi marraskuussa Rukalta Ruka Nordicin maailmancupista ja joulukuussa Lumipäivät pysähtyivät Vierumäellä. Muut tapahtumat olivat vuoden 2018 puolella ja niistä suurin osa ajoittui tammi–maaliskuulle. Kiertueen päätti Oloksen tapahtuma huhtikuun puolivälissä.

Tänä vuonna kiertueella nähtiin myös kolmen päivän tapahtumia, kun perinteisesti tapahtumapäiviä on paikkakunnalla ollut kaksi. Esimerkiksi kiertueen ensikertalainen Parainen järjesti kolmipäiväisen tapahtuman ja yhteensä näinä päivinä Paraisilla lumilajeihin tutustui 550 lasta. Vantaalla kolmipäiväisessä tapahtumassa oli mukana jopa tuhat lasta.

Lastenlumipaivat2HiihtoliittoKuva: Hiihtoliitto

Tapahtumissa lumilajit tutuiksi ja vinkkejä liikuntatunneille

Palautetta kiertueesta on tullut paljon ja sitä on koottu jo kiertueen aikana. Eritysesti Jutilan mieleen on jäänyt palaute opettajalta, jossa hän kertoi luokkalaisensa tulleen ennen tapahtumaa sanomaan, ettei pidä hiihtämisestä, mutta tapahtuman jälkeen sama lapsi oli tullut iloitsemaan, ettei ikinä olisi voinut arvata, että rakastaa hiihtämistä.

- Tämä on koko kiertueen ydin. Kyse ei ole vain perinteisen hiihtämisestä samalla, tutulla ladulla, vaan hiihtäminen ja lumilajit voivat olla paljon muutakin. Kaiken taustalla on tavoite saada lapset liikkumaan enemmän ja löytää uusia tapoja liikkua.

Opettajille tapahtumat ovat tarjonneet uusia vinkkejä liikuntatunneille ja omaan tekemiseen.

Tänä vuonna lasten keskuudessa supersuosioon nousi mäkihyppy. Monilla paikkakunnilla mäkihyppyä pääsi testaamaan erikokoisissa hyppyreissä, jolloin hyppäämisen pystyi aloittamaan pienemmästä mäestä ja rohkeuden kasvaessa kokeilla isompaakin hyppyriä.

- Mäkihyppy kiehtoo lapsia, koska on jännittävää hypätä pienestäkin hyppyristä ja hypyn jälkeen tulee mahtava onnistumisen tunne, Jutila kertoo.

Mukana kiertueella oli tietenkin myös Hiihtoliiton tuttu Tuisku-maskotti, joka näytti lapsille mallia, kuinka lumella liikutaan.

Yhteistyöllä onnistumisiin

Lapsille uusien liikuntatapojen tutustuttamisen lisäksi kiertue tuo yhteen urheiluseuroja, kaupunkien ja kuntien toimijoita sekä oppilaitoksia. Tänä vuonna kiertueen oppilaitosyhteistyö kasvoi entisestään ja esimerkiksi Lapin kiertueesta ja Rovaniemen Lasten Lumipäivistä vastasivat Lapin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajaopiskelijat ja Vierumäen Lumipäivät järjestivät Suomen Urheiluopiston opiskelijat.

- On hienoa, että voimme tarjota opiskelijoille mahdollisuuden työharjoitteluun. Myös eri urheiluseurojen välistä yhteistyötä on ollut mahtavaa seurata ja tänä vuonna olemme nähneet myös seurojen yhteistyötä yli lajirajojen. Tässä ei ole kyse vain lumilajeista, vaan yleisesti lapsien liikkumisesta.

Myös kaupungit ja kunnat ovat olleet näkyvästi mukana tapahtumien järjestelyissä ympäri Suomen. Tapahtumaa omalle paikkakunnalleen voikin hakea niin seura, koulu kuin kuntakin.

Seuratoimijoiden, kuntalaisten, opettajien ja ohjaajien lisäksi Lasten Lumipäivät -tapahtumat mahdollistivat kiertueen kumppanit Atria, Lapland Hotels, Audi ja Protect Our Winters.

Kiertue saa jatkoa jälleen ensi vuonna. Ilmoittautuminen kiertueen 2018–2019 tapahtuman järjestäjäksi alkaa jo toukokuun alussa.

- Kiinnostusta riittää varmasti, koska ensimmäisiä ilmoittautumisia ja kyselyitä ensi vuodesta alkoi tulla jo kesken kiertueen, Jutila nauraa.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama