quantum banneri 2

Northugin yksityistiimi lopettaa toimintansa: ex-valmentaja tietää miten voitetaan ja miten epäonnistutaan

Petter Northug voitti Falunissa neljä MM-kultaa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Petter Northug voitti Falunissa neljä MM-kultaa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Petter Northug harjoittelee tästä eteenpäin sprinttimaajoukkueen mukana.

Northugin paluu maajoukkueeseen merkitsee myös sitä, että hänen yksityisen valmennustiiminsä toiminta päättyy. Valmentaja Stig Rune Kveen jatkaa hiihtolukion valmentajana, kun maajoukkuevalmentaja Arild Monsen sekä päävalmentaja Vidar Löfshus vastaavat Norhugin harjoittelusta.

Northugin valmentajana monta vuotta toiminut Kveen kertoi tukeneensa Northugin paluuta maajoukkueeseen, ja Kveen uskoo sen olevan hiihtäjälle hyväksi. Edelleen Northug saattaa ostaa valmennuspalveluita Kveeniltä maajoukkuetoiminnan ulkopuolella, mikäli katsoo tarvitsevansa sitä.

- Me tulemme pitämään yhteyttä tiiviisti vielä monen vuoden ajan, mutta nyt Monsen ohjaa urheilupuolta, Kveen kertoo norjalaislehti VG:lle.

Kveen on ollut Northugin valmennustoiminnassa mukana vuodesta 2005 ja intensiivisemmin vuodesta 2013 lähtien. Hän kertoo olleensa mukana Northugin huippuhetkissä, mutta myös silloin kun hiihtotähti on uinut todella syvissä vesissä.

- Minulla on tietoa siitä, miten maailmanmestariksi tullaan. Ja minulla on myös tietoa siitä, että miten asiat tehdään täysin päinvastoin ja epäonnistutaan. Olen saanut hyvää kokemusta, Kveen kertoo.

Kveen kertoo, että yhteistyön huippuhetki oli Falunissa 2015. Northug voitti tuolloin sprintin, parisprintin, viestin ja 50 kilometriä. Erityisesti kisoista jäi mieleen Northugin suoritusten ja voittojen helppous heti ensimmäisestä matkasta lähtien.

- Kovin takaisku oli joulukuussa 2016. Tuolloin tajusin, että arvokisamenestyksen uusiminen Lahdessa 2017 olisi kovan työn takana, Kveen muistelee.

Northugin saavutukset Lahdessa jäivät lopulta sprintin viidenteen sijaan ja 50 kilometrin kahdeksanteen sijaan.

Kveenin lisäksi huoltomies Vidar Undebakke ei enää saa palkkaa Northugin suksihuollosta ja hän suuntaa uusiin haasteisiin. Team Northugin tarinan päättymisestä huolimatta Are Sörum Langås jatkaa hiihtäjän managerina.

-Juho-Veikko Hytönen

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri