quantum banneri 2

Ola Vigen Hattestad nousi kohun saattelemana Sotshin kisakoneeseen ja palasi kotiin olympiavoittajana

Ola Vigen Hattestad voitti olympiakultaa vuonna 2014. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Ola Vigen Hattestad voitti olympiakultaa vuonna 2014. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Yksi kaikkien aikojen menestynein sprinttihiihtäjä Ola Vigen Hattestad ilmoitti lopettavansa urheilu-uransa terveysongelmien vuoksi.

Lähes puhtaasti sprintissä menestynyt norjalainen hiihti jo Torinon olympialaisissa, mutta läpimurtonsa maailman kärkeen hän teki keväällä 2007 voittamalla sprintin Norjan mestaruuden päästen maailmancupiin Kiinaan. Osakilpailuvoitto Kiinassa juuri ennen Sapporon MM-kisoja ei kuitenkaan riittänyt MM-paikkaan. Hän jäi varamieheksi.

- Olin edelleen melko nuori, mutta en ollut tyytyväinen sivuuttamiseeni. Istuin katsomossa, joten sieltä ei ole parhaita muistoja, Hattestad kertoo NRK:n haastattelussa.

Tämän jälkeen Hattestadin ei tarvinnut hetkeen istua katsomossa, kun Liberecistä tuli kaksi MM-kultaa: sprintistä ja parisprintistä. Talviolympialaiset vuonna 2010 Vancouverissa menivät kuitenkin mönkään, kun Hattestadin piti hiihtää parisprinttiä Petter Northugin kanssa. Sairastuminen pilasi mahdollisuuden ja Öystein Pettersen nousi Northugin kanssa olympiavoittajaksi.

Neljä vuotta myöhemmin Sotshin olympialaisten alla Hattestadin paikka kivenkovassa Norjan olympiajoukkueessa ei ollut kirkossa kuulutettu. Finn Hågen Krogh, Anders Glöersen ja Eirik Brandsdal olivat jo aiemmin saaneet tiedon paikasta olympiasprintissä. Neljänteen ja viimeiseen paikkaan ehdolla olivat Hattestad ja Petter Northug.

Hattestad02022014ManzNFKuva: NordicFocus

Osakilpailuvoitto Toblachissa vain pari viikkoa ennen olympialaisia nosti hänet kuitenkin joukkueeseen kohun saattelemana.

- Se oli jotain hyvin erikoista. Matkustin korkealle muiden mukana, enkä ollut lainkaan tyytyväinen valintoihin. Oli kuitenkin selvää, että valmistauduin aivan kuten olisin menossa olympialaisiin ja pyrin sulkemaan kaiken ulkopuolelleni. Toblachin voiton jälkeen itseluottamus oli hyvä ja kunto sen verran hyvä, että tiesin pääseväni kisoihin, hän kertaa.

Toblachin sprintin voitto teki valmennusjohdolle valinnan vaikeaksi ja niinpä he päättivät valita sekä Northugin ja Hattestadin mukaan. Sen jälkeen he ilmoittivat Kroghille, ettei häntä valitakaan. Krogh oli asiasta raivoissaan.

Sotshin sekavassa sprintissä Hattestad voitti kaikki startit prologia myöten ja juhli olympiavoittoa.

- Minulla oli vaikeita kausia Oslon MM-kisojen ja Sotshin välillä. Paluu ja onnistuminen oli suurta. Arvokisavoitto on jotain todella merkittävää, Hattestad sanoo.

Hattestad kertoo, että hän on saavuttanut urheilu-uralleen asettamansa tavoitteet. Niitä on matkan varrella tullut lisää. Hän olisi vielä halunnut kokeilla pitkän matkan hiihtoa, mutta terveys ei anna myöten. Nyt on uusien haasteiden aika.

- Olen miettinyt paljon, mitä tekisin ja jotain keskustelujakin on käyty. Mikään ei kuitenkaan vielä ole selvää. Tarvitsen vähän aikaa ennen kuin olen täysin varma siitä, mitä aion tehdä, mutta luulen löytäväni jotain, Hattestad toteaa.

-Juho-Veikko Hytönen

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri