quantum banneri 2

Maastohiihdon uusi valmennustrio ja huoltopäällikkö esittäytyivät Jyväskylässä

Maastohiihtomaajoukkueen nelikko: Päävalmentaja Matti Haavisto (oik.), valmentajat Mikko Virtanen (vas.) ja Teemu Pasanen (2. vas) sekä huoltopäällikkö Aki Hukka. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Maastohiihtomaajoukkueen nelikko: Päävalmentaja Matti Haavisto (oik.), valmentajat Mikko Virtanen (vas.) ja Teemu Pasanen (2. vas) sekä huoltopäällikkö Aki Hukka. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Haaviston, Pasasen ja Virtasen vastuunjaot selvillä. Hukka perii Suomen huollon.

Hiihdon Valmentajakerhon kevätseminaari järjestettiin viikonloppuna Jyväskylässä. Intensiiviset kaksi päivää keräsivät paikalle satakunta hiihtovalmentajaa ja suksihuoltajaa, jotka pitivät samassa yhteydessä omaa seminaariaan.

Lauantaina kokoonnuttiin Scandic Jyväskylän tiloihin ja sunnuntaina jatkettiin KIHUlla. Kestävyysurheilu.fi oli kuuntelemassa lauantain antia.

Kesällä maastohiihtomaajoukkueen ohjat ottavat päävalmentaja Matti Haavisto esittäytyi kera valmentajien Teemu Pasasen ja Mikko Virtasen. Tutuksi tuli myös uusi huoltopäällikkö Aki Hukka.

Haavistolle naiset, Pasaselle miehet ja Virtaselle sprintterit

Ikaalilaislähtöinen Haavisto asuu nykyään Nokialla. Aiemmin hän vuorotteli maajoukkueen huoltopäällikön ja poliisin tehtävissä. Urallaan Haavistolla on ollut 20-30 henkilökohtaista valmennettavaa. Nykyään näitä on kuusi, tunnetuimpana Krista Pärmäkoski, jota Haavisto on valmentanut 15 vuotta.

- Suurin piirtein tiedän, mitä kasvaminen 13-vuotiaasta hiihtäjänuoresta arvokisamitalistiksi vaatii. Se vaatii paljon urheilijalta, valmentajalta kuin lähipiiriltäkin, Haavisto totesi.

HukkaAkiKestavyysurheiluFiAki Hukka. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Teemu Pasanen on kotoisin Viitasaarelta, mutta vaikuttanut tällä vuosituhannella pääosin Espoossa. Hänen valmennusuransa alkoi 16-vuotiaana suunnistuksen puolelta seurakavereiden valmentamisesta. Aktiivisempaa valmennusta maastohiihdon puolella hän on tehnyt viimeiset 15 vuotta. Aiemmin IT-alalla uraa tehneestä Pasasesta tuli omien töiden ohessa Espoon Hiihtoseuran seuravalmentaja ja sittemmin tie eteni alueiden kautta nuorten maajoukkueeseen ja lopulta A-maajoukkueeseen.

Ylöjärveltä kotoisin oleva Mikko Virtanen on vaikuttanut jo pitkään Vuokatissa. Hän on valmentanut myös Japanin ja Kiinan maajoukkueita.

Vastuut maajoukkueessa menevät siten, että Haavisto vastaa naisten valmennuksesta. Pasasen tehtäväkenttään kuuluu miesten valmennus ja it-miehenä kilpailuanalyysit sekä väliaikapalvelut. Virtanen pitää huolta sprinttereiden valmennuksesta sekä maajoukkueen tekniikkavalmennuksesta ja testauksesta.

Hukka keikkahommien kautta huoltopäälliköksi

Aki Hukka perii Matti Haaviston jättämän huoltopäällikön paikan. Susirajalla Kiteellä asuva entinen lypsykarjatilallinen toimii kesäisin harrastemaanviljelijänä ja talvisin täysipäiväisesti huoltopäällikkönä. Hukan ura huollossa alkoi kaudella 2011-2012 keikkahommilla ampumahiihdon ja Skandinavia Cupin puolelta. Vuotta myöhemmin hän oli mukana B-maajoukkueen huoltotoiminnassa. Vuonna 2013 Hukka toimi Kiinan hiihtomaajoukkueen suksihuoltajana ja Sotshin olympialaisissa Suomen joukkueen huoltomiehenä. Tämän jälkeen hän on toiminut A-maajoukkueen huollossa.

Kvartetti lähtee luottavaisena ensi kauteen.

- Meillä on kokenut ja lahjakas maajoukkue. Onnistumisia tulee, jos harjoittelussa vähennetään virheitä lokakuun loppuun asti. Sen jälkeen virheiden tekeminen on vaikeampaa, Virtanen tiivisti.

-Juho-Veikko Hytönen

Päävalmentajan tarkempia teesejä tuleville vuosille voi lukea tästä.

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri