quantum banneri 2

Päävalmentajan teesit kohti MM-Seefeldiä ja uutta olympiadia: harjoitusmäärät ylös, nuoret maajoukkueeseen ja vapaa hiihtotapa paremmaksi

MM-hiihdot järjestetään ensi talvena Seefeldissä. Kuva: NordicFocus

MM-hiihdot järjestetään ensi talvena Seefeldissä. Kuva: NordicFocus

Matti Haavisto käynyt alustavia keskusteluja ampumahiihdon päävalmentajan kanssa mahdollisesta yhteistyöstä.

Matti Haavisto esikuntineen esittäytyi hiihdon valmentajakerhon kevätseminaarissa Jyväskylässä. Samalla hän kertoi linjauksia kohti Seefeldin MM-hiihtoa ja uutta olympiadia.

Sprintterit ja normaalimatkojen miehet yhteen

Matti Haavisto esikuntineen esittäytyi hiihdon valmentajakerhon kevätseminaarissa Jyväskylässä. Uusi päävalmentaja on tehnyt maajoukkueen organisaatiossa jonkin verran muutoksia aiempaan. Tulevalla kaudella on kaksi ryhmää: A-maajoukkue ja haastajaryhmä. Erillistä sprinttimaajoukkuetta ei enää ole. Urheilijat on kerätty nyt yhteen.

- Mediassa on kirjoitettu, että sprinttimaajoukkue on lakkautettu, mutta yhtä hyvin voisi sanoa, että distanssimaajoukkue on lakkautettu, Haavisto valaisi.

Uusi päävalmentaja kiitteli Olli Ohtosen työtä sprinttereiden parissa, mutta aikansa kutakin.

- Ollin sprinttimaajoukkue on ollut loistava, mutta mielestäni siitä on nyt ulosmitattu maksimaalinen mitä mitattavissa on. Nyt pitää kokeilla uutta ärsytystä. Uskon ja toivon että se tuottaa tulosta, hän totesi.

Lisää ryhmäharjoittelua sprinttereiden ja distanssimiesten kesken

Haavisto haluaa sprintterit ja distanssimiehet enemmän yhteen synergiaetujen saamiseksi: leirien ryhmäharjoittelu sprinttereiden kanssa kehittää yhtäältä normaalimatkojen miehiä, ja normaalimatkojen miesten kanssa harjoittelu voisi nostaa sprinttereiden tulostasoa pidemmillä matkoilla.

- Kansainvälisistä menestyjistä voi katsoa, että kaikilla matkoilla on mahdollista pärjätä, Haavisto lisäsi.

Ensi kauden teemoiksi valmennustrio nosti kaksi asiaa: sukupolvenvaihdoksen ja vapaan hiihtotavan vauhdin.

Maajoukkueratsuista Aino-Kaisa Saarinen, Ville Nousiainen ja Matias Strandvall lopettivat. Nyt maajoukkueeseen ajetaan sisään Eveliina Piippoa, Susanna Saapunkia ja Joni Mäkeä.

- Uskon, että haastajaryhmästä ja maajoukkueen ulkopuolelta tulee muitakin urheilijoita kiertämään maailmancupia, Haavisto sanoi.

Ja vaikka sukupolvenvaihdos on yksi teema, ei se tarkoita sitä, että vanhoja pakotetaan naulaamaan suksia seinälle.

- En toivo kenenkään lopettavan. Jokainen saa hiihtää niin kauan kuin haluaa, ja parhaat valitaan mukaan.

KahkonenJonneHaavistoMattiKevatseminaariMatti Haavisto väläytteli yhteistyötä ampumahiihtäjien kanssa. Seminaarissa hän ja ampumahiihtäjien uusi päävalmentaja Jonne Kähkönen tekivät yhteistyötä saadakseen signaalin tietokoneelta valkokankaalle. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Yhteistyötä ampumahiihtäjien kanssa?

Toinen tavoite on vapaan hiihtotavan vauhdin kehittäminen sekä sprintissä että normaalimatkoilla. Haavisto on alustavasti miettinyt yhteistyötä ampumahiihtäjien kanssa. Uusi päävalmentaja Jonne Kähkönen palaa Suomeen loppukesästä, joten kaksikko miettii mahdollisia yhteistyökuvioita sekä valmennuksen että huollon osalta, jahka omat organisaatiot on ensin saatu pyörimään.

- Olen käynyt hyvin alustavia keskusteluja Jonnen kanssa. Ainakin vapaan hiihtotekniikassa meillä olisi paljonkin saatavaa. Heillä se on leipälaji. Pitää olla avarakatseinen ja katsoa aidan toiselle puolelle, Haavisto tiivisti.

Harjoitusmääriä ylös, Pekingin olympialaisiin tavoitteet myöhemmin

Haavisto kertoi myös, ettei ole täysin tyytyväinen kaikkien maajoukkueurheilijoiden harjoitusmääriin. Määrät tulevat perustekemistä toistamalla. Jos määriä ei uskalleta nostaa vielä Seefeldin vuonna niin urheilijalta pitäisi löytyä se uskallus seuraavana, arvokisoista vapaana vuonna.

- Yleensä ne, joilla on suuremmat harjoitusmäärät löytyivät myös tuloslistan yläpäästä. Meidän urheilijoiden pitäisi pystyä 800 tuntiin, Haavisto toi konkretiaa.

Kahden vuoden kuluttua olympiadi on puolivälissä. Kaudella 2020-2021 on tärkeää saada maajoukkueeseen nostettujen nuorten tason vakiinnuttaminen maailmancupin pisteille. Myös yksittäisiä hiihtoja kymmenen parhaan joukkoon odotetaan uusilta nimiltä. Ykköstavoite on MM-Oberstdorf.

- Pekingin olympialaisiin ei ole vielä tarkkaa tavoitetta. Parin vuoden päästä on analyysin paikka, kun nähdään mitä ollaan tehty, ja missä voidaan parantaa, Haavisto sanoi.

Maeki27012018ModicaNFJoni Mäki on yksi A-maajoukkueen uusista nimistä. Kuva: NordicFocus

Ryhmävalinnoista kritiikkiä

Haavisto joutui avausesityksessään myös heti puolustuskannalle. Häneltä kysyttiin muun muassa sitä, miksei Ari Luusuaa valittu maajoukkueryhmiin. Uusi päävalmentaja totesi, että valinnassa painotettiin menestystä arvokisoissa ja maailmancupissa sekä FIS-pisteitä ja SM-kisojen tuloksia.

- Johonkin pitää vetää raja. Meillä oli paineita saada vieläkin pienempi joukkue. Budjetti on rajallinen ja nytkin jouduttiin jo jättämään yksi leiri pois, Haavisto perusteli.

Hän sanoi myös, että esimerkiksi maailmancupin pisteiden valossa Juho Mikkonen oli Luusuaa edellä.

- Nämä ovat aina vaikeita valintoja. Viimeisistä paikoista tulee aina keskusteluja, hän jatkoi.

Ennen kilpailukauden alkua maajoukkueelle tulee noin 68 leirivuorokautta, josta osa on korkealla. Haavisto arveli korkean paikan harjoittelun nousevan hieman aiempaa tärkeämmäksi, sillä Seefeldin MM-kilpailut hiihdetään ensi keväänä ”semikorkealla” reilussa 1000 metrissä kun Lahdessa ja Pyeongchangissa kilpailtiin melkein merenpinnan tasolla. Maajoukkueleiritys alkaa Norjan Sognefjelletistä ja jatkuu Suomessa Vuokatin Aateli Racen yhteydessä juhannuksen jälkeen.

Lisää tunnelmia maastohiihdon Valmentajakerhon kevätseminaarista luvassa myöhemmin.

-Juho-Veikko Hytönen

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri