quantum banneri 2

Olli Ohtosen viimeinen esitys sprinttimaajoukkueen valmentajana: ”Tiesin, että olympiavalinnoissa musta pekka jää monelle käteen”

Ristomatti Hakola ja Iivo Niskanen Pyeongchangin talviolympialaisten sprintissä. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Ristomatti Hakola ja Iivo Niskanen Pyeongchangin talviolympialaisten sprintissä. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Ryhmäharjoittelu painottui sprinttereillä. Joukkueelle rakentui vahva identiteetti.

Olli Ohtonen on luotsannut maastohiihdon sprinttimaajoukkuetta viimeisten vuosien ajan, mutta seuraavaksi edessä on uudet haasteet. Maajoukkuevalmentajan paikalta väistyvä Ohtonen kertasi viime viikonlopun hiihdon valmentajakerhon kevätseminaarissa kulunutta kautta ja myös edellisiä vuosia.

Sprintissä keskittyminen vain arvokisapäivään

Valmentajan mukaan maastohiihdon normaalimatkojen hiihtäjillä voi olla useampi tavoite arvokisoissa tai kauden aikana. Sen sijaan sprintti on laji, jossa kaikki tekeminen kannattaa kohdistaa vain arvokisapäivään.

- Sprinttereillä se on one day show, Ohtonen kuvasi.

Pyeongchangin olympialaisissa sprintissä oli neljä paikkaa suomalaisille. Siitä huolimatta Ohtonen valitsi Lahden MM-kisojen jälkeen isohkon, seitsemän miehen sprinttimaajoukkueen. Jo ryhmävalinnassa oli selvää, että noin puolet urheilijoista jää ilman paikkaa olympialaisten sprintissä.

- Tiesin, että musta pekka jää monelle käteen, mutta sprintissä ryhmäharjoittelu on oleellisessa osassa. Siksi halusin ison joukkueen, Ohtonen perusteli.

Olympialaisiin valmistauduttiin huolellisesti. Radan pituutta, profiilia ja loppusuoraa verrattiin aikaisempiin arvokisoihin. Edellisvuonna Johannes Hösflot Kläbo oli tullut maailman huipulle osin kyettyään juoksemaan nousuja ylös. Tässä kyydissä suomalaisilla oli ollut vaikea pysyä mukana ja tämä tiedostettiin.

OhtonenOlliKevatseminaariOlli Ohtonen hiihdon valmentajien kevätseminaarissa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Leirityksen suhteen jatkettiin MM-Lahteen valmistaneen kauden sapluunalla: leirit olivat lyhyehköjä, mutta kovatehoisia. Lisäksi pariviestiä harjoiteltiin Vuokatissa.

- Olemme siinä paremmalla tasolla kuin aiemmin, muttei vielä riittävän korkealla, Ohtonen kuvasi sprinttereiden yleistä tasoa pariviestissä.

Kuusi kertaa finaaliin

Ennen kilpailukautta Ohtonen teki joukkueelle selväksi sen, miten olympiajoukkueeseen pääsee. Sprinttimaajoukkueesta paikka siunaantui vain kolmelle, sillä Iivo Niskanen tuli normaalimatkojen puolelta vielä hiihtämään Pyeongchangin sprinttiä. Toki hänen tasonsa sprintterinä oli kaikkien tiedossa. Lisäksi sprinttiryhmästä Anssi Pentsinen pääsi hiihtämään 15 kilometrille.

Olympialaisten sprinttiä hiihti lopulta ne neljä miestä, jotka olivat hiihtäneet välieriin maailmancupin kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa, vaikka näytön paikkoja oli vielä myöhemminkin.

Pyeongchangissa kaikki suomalaiset etenivät karsinnasta jatkoon ja finaalissa tuloksena oli sijat 6, 10, 14 ja 29. Hakola hiihti finaaliin, Jylhä välieriin, eikä Niskasen välieräpaikka jäänyt kauas.

Ohtonen toi esiin lukemia sprinttereiden edesottamuksista koko kauden osalta. Hakola esiintyi finaalissa kuusi kertaa ja hiihti itsensä finaaliin joka kerta päästessään välieriin. Ohtonen myönsi, että viime kauden tuloksissa yksittäisen urheilijan eli Hakolan panos menestyksen kantamisessa oli huomattava, mutta välierissä nähtiin Hakolan ja muiden olympiasprinttereiden lisäksi Anssi Pentsinen. Lisäksi moni uusi nimi nousi maailmancupin pisteille juuri sprintin kautta.

VuorinenJylha13218ThibautNFMartti Jylhä (vas.) ja Lauri Vuorinen (oik.) Pyeongchangin olympialaisten sprintissä. Kuva: Thibaut/NordicFocus

"Syklissä löysää"

Ohtonen veti yhteen miesten sprinttihiihdon kehityksen olympiadin aikana. Valmentajan mukaan trendi on ollut lievästi nousujohteinen kun mitataan miessprinttereiden yleistä tasoa. Hän kiitti maajoukkueen päävalmentajaa saamastaan luottamuksesta ja on eniten ylpeä siitä, että vuosien aikana syntyi sprinttimaajoukkue, joka oli muutakin kuin nimi paperilla.

- Joukkueella oli vahva identiteetti ja henki ja tehtiin ryhmäharjoittelua. Syklissä oli löysää, Ohtonen kertasi tutuksi tulleen sanonnan.

Ryhmäharjoittelun ja identiteetin rakentamisen lisäksi olympiadin aikana sprinttereiden ”kestävyysvajetta” paikattiin ja tasatyöntöä kehitettiin. Lisäksi toiminta keskitettiin Vuokattiin ja urheilijat harjoittelivat systemaattisesti matolla.

- Melko pienellä budjetilla saimme aikaan hyviä leirejä. Välillä oltiin kyllä kuormituksen puolella, mutta tämä laji vaatii sitä, Ohtonen sanoi.

-Juho-Veikko Hytönen

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri