swix hf banneri

Ampumahiihdon uusi päävalmentaja Jonne Kähkönen haluaa nuorten tekemisen oikealle tasolle - ”En tullut tänne vain siinä toivossa, että ehkä Kaisa jatkaa vielä”

Jonne Kähkönen on uusi ampumahiihdon päävalmentaja. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Jonne Kähkönen on uusi ampumahiihdon päävalmentaja. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Päävalmentajan mielestä nuorten aktiivisuuden lähtötaso on heikompi kuin takavuosina. Oikeanlaiset toistot ja funktionaalinen voima tuovat lisää fysiikkaa, mindfullnes suorituksenhallintaa.

Uusi Suomen ampumahiihtoliiton päävalmentaja Jonne Kähkönen esitteli ajatuksiaan seuraaville vuosille puolitoista viikkoa sitten pidetyssä hiihdon valmentajien kevätseminaarissa Jyväskylässä.

Jyväskylän pohjoisnaapurissa Laukaassa kasvanut Kähkönen on 45-vuotias. Oma liikunnallinen tausta on koostunut hiihdosta, ampumahiihdosta, jalkapallosta, yleisurheilusta ja lapsuuden pihapeleistä. Hän on liikuntatieteiden maisteri. Työkokemusta on kertynyt niin rapakon takaa kuin kotimaastakin. Kähkönen toimi päävalmentajan pestissä Suomessa vuosina 2006-2010, jonka jälkeen hän suuntasi Amerikkaan. Viime vuodet hän on toiminut USA:n ampumahiihdon naisten valmentajana.

Kahkonen131217ManzNFJonne Kähkönen toimi viime kaudella USA:n naisten valmentajana. Kuva: NordicFocus

Nuorten tekeminen oikealle tasolle

Kähkösen mukaan ampumahiihto voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri kategoriaan: fyysiikkaan, ammuntaan ja henkiseen puoleen. Näissä kaikissa monella suomalaisella ampumahiihtäjällä on vielä tekemistä verrattuna maailman kärkeen.

Fyysisellä puolella suomalaiset jäävät Kähkösen mukaan puhtaasti hiihtovauhdissa. Vauhtia voidaan parantaa nykyisten maajoukkueurheilijoiden osalta, mutta katseet on suunnattu myös pitkälle tulevaisuuteen.

- Ennen kaikkea olisi tärkeää, jos yläkoululeirityksen ikäluokassa olevien tekeminen saataisiin oikealle tasolle, Kähkönen kertoi kuluvan olympiadin tavoitteista.

DunkleeSusan180318ManzNFSusan Dunklee nousi maailman huipulle onnistuneen ampumaharjoittelun kautta. Tässä hän tuulettaa takaa-ajokisan kolmostilaa Holmenkollenin maailmancupissa maaliskuussa. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Oikeanlaista toistoa ja funktionaalista voimaa

Kähkösen mukaan nykyisten nuorten liikunnallisen aktiivisuuden lähtötaso ei ole takavuosien tasolla, joten tämä on tiedostettava jo nuorten urheilijoiden osalta.

- Toistoa ja oikeanlaista sellaista. Lahjakkuus auttaa, mutta ei ole katastrofi, jos lahjakkuutta ei ole siunaantunut. Hyvät hapenoton arvot eivät ole lajissamme välttämättömiä, Kähkönen valaisi reseptiä hiihtovauhdin parantamiseen.

Voimaharjoittelun osalta Kähkönen haluaa fokusta funktionaalisen voiman suuntaan.

- Salilla voi käyttää tuhottomasti tunteja, mutta vaikuttaako se suorituskykyyn?, Kähkönen kysyi.

Valmentaja on huomannut myös, että monen kohdalla yleinen elämänhallinta sekä tasapaino urheilun ja muun elämän välillä ei ole kohdillaan. Tätäkin kohentamalla suoritukset paranevat.

- Tällaisia ongelmia tuli eteen myös USA:ssa, hän huomautti.

Seppaelae190118ManzNFTero Seppälä on yksi nuoremman polven ampumahiihtäjistä, joka nousi maailmancupin vakikävijäksi viime kaudella. Kuva: NordicFocus

Ampumaharjoittelua ja mindfullnesia

Ampumahiihdossa sakkokierroksilta ja -minuuteilta välttyy, jos saa pudotettua taulut. Kähkösen mukaan onnistumisprosenttia voi nostaa parantamalla ampumaharjoittelun määrää ja laatua. Ampumahiihtäjät harjoittelevat ampumista monella tapaa, sekä levossa että kilpailutilanteessa. Kähkönen painotti sitä, että kokonaislaukausmäärää ei ole välttämätöntä tuijottaa, vaan laadullisesti hyvä ampumaharjoittelu on saatava riittävälle tasolle.

- Tällä tavalla myös Susan Dunklee nousi maailman huipulle, hän muistutti lajin USA:n ykkösnaisesta.

Hyvä hiihtovauhti ja hyvin harjoiteltu ammunta ei auta, jos pää ei kestä. Kähkösen mukaan suoritus on pidettävä kasassa ja tässäkin on parannettavaa. Olympialaisissa käytössä oli urheilupsykologi Hanna-Leena Ronkainen ja urheilupsykologia aiotaan käyttää vastaisuudessakin.

- Mindfullness on paljon käytetty tekniikka, kun halutaan pitää suoritus kasassa haastavinakin aikoina, Kähkönen totesi.

Maastohiihdon päävalmentaja Matti Haavisto kertoi oman esityksensä aikana, että urheilijoiden olisi uskallettava kokeilla määrällisesti runsaampaa harjoittelua arvokisoista vapaana vuonna. Kähkönen totesi, että tämä ei ole ampumahiihdossa mahdollista.

- Ampumahiihdossa ei ole välivuosia, joten mitään pidempiä ”rakentamisia” ei ole mahdollista tehdä. Toisaalta olemme siinä onnellisessa asemassa että arvokisat on joka vuosi.

Makarainen2503182TumaNFAmpumahiihtokausi 2017/2018 päättyi Kaisa Mäkäräisen kokonaiscupin voittojuhliin. Mäkäräinen jatkaa uraansa myös ensi kaudella. Kuva: Tumashov/NordicFocus

Kiitokset Leppävuorelle

Kähkönen kiitteli viimeiset kaksi vuotta maajoukkuetta luotsannutta Antti Leppävuorea. Hän kertoi tulleensa takaisin Suomeen ennen kaikkea siksi, että Leppävuori on onnistunut nostamaan maajoukkueeseen uusia lupaavia nuoria, jotka ovat jo väläytelleet kansainvälisissä starteissa. Pelkällä Kaisa Mäkäräisen menestyksen aallonharjalla hän ei aio ratsastaa, vaan tarkoitus on turvata ampumahiihdon suomalaismenestys myös pidemmällä aikavälillä.

- En tullut tänne vain siinä toivossa, että ehkä Kaisa jatkaa vielä, Kähkönen summasi.

Vielä kevätseminaarin aikaan Mäkäräisen jatkosuunnitelmat olivat arvoitus, mutta Kaisa on ilmoittanut jatkavansa. Heti ensi kaudeksi menestystä ei siis tarvitse välttämättä rakentaa täysin uusien urheilijoiden kautta.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri