swix hf banneri

Mitä on Norjan olympiamitaliennätyksen takana? 6 kuntotekijää ja viimeistelty valmistautuminen

Norja saavutti Pyeongchangissa 39 mitalia. Kuva: Modica/NordicFocus

Norja saavutti Pyeongchangissa 39 mitalia. Kuva: Modica/NordicFocus

Olympiatoppenin talvilajipäällikkö Helge Bartnes kertoi Vuokatin urheiluopistolla järjestetyssä Post Olympic Winter Games 2018 -seminaarissa näkemyksiään siitä, miten Norja ylsi Pyeongchangissa ennätykselliseen 39 mitalin saaliiseen.

‒ Olympialaisten jälkeen on ollut iloista olla norjalaisen urheilun tekijä. Ihmiset tulevat juttelemaan ja kokevat tulokset omikseen, Bartnes kertoi.

Yhdestätoista olympialajista Norja saavutti mitaleita kahdeksassa. Suurimpia rohmuja olivat alppihiihtäjät, mäkihyppääjät, maastohiihtäjät, ampumahiihtäjät ja pikaluistelijat.

‒ Näissä lajeissa mitalimäärämme on ollut nousevassa trendissä jo vuodesta 2006 asti. Ampumahiihto on tosin ollut tasainen koko ajan.

Pohjakunto kestää

Norjan peruskunto menestysmaana on kovalla tasolla. Bartnes listasi kuusi tekijää, jotka takaavat menestyksen jatkuvuuden:

1. Talvilajiin houkuteltujen junioreiden määrä
Pelkästään Oslossa on seitsemän tai kahdeksan seuraa, joissa jokaisessa urheilee 700‒800 lasta. Juniorikisat ovat valtavia tapahtumia. Vanhemmat ovat mukana toiminnassa valmentajina. Bartnes esitteli meininkiä Kjelsås IL:n junoritapahtumasta:

 

 

2. Ilmasto
Oslossa talvet lyhenevät, mutta vuorilla tuntuu käyvän jopa päinvastoin sademäärien lisääntyessä. Vuorilla hiihtäjät voivat harjoitella luonnonlumella lokakuusta toukokuuhun.

3. Talvilajien suosio
Talvilajien suosio on laajaa. Sponsoreita ei ole vaikea löytää.

4. Olympiatoppenin alueelliset keskukset
Kahdeksassa valmennuskeskuksessa on luotu parhaat mahdolliset olosuhteet harjoittelun ja muun elämän yhdistämiseen. Parhaat harjoittelevat keskuksissa.

5. Urheilijan uran eri vaiheiden kehittäminen
Talvilajeihin panostaminen on mahdollista yläasteelta asti urheiluun erikoistuneissa kouluissa. Haastavimpana vaiheena Bartnes näkee 19‒23-vuotiaiden urheilun ja opiskelun yhdistämisen. Olympiatoppen pyrkii edistämään opiskelijoiden asuin- ja harjoitteluolosuhteita sekä auttamaan opintojen koordinoinnissa. Opintorahaa on yritetty järjestää urheilijoille pidemmäksi ajanjaksoksi, mutta tässä ei olla vielä onnistuttu.

6. Koulujen ja yliopistojen yhteistyö huippu-urheiluohjelmien ja tieteellisen tutkimuksen kanssa

Huolellinen valmistautuminen takasi menestyksen

Norja valmistautui Pyeongchangin olympialaisiin lajien välisellä yhteistyöllä. Valmentajat vierailivat tutustumassa olosuhteisiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Hiihtolajien urheilijoille järjestettiin Lillehammerissa leiri, jossa simuloitiin Pyeongchangin latujen vaatimuksia.

‒ En tosin tiedä, miten siinä onnistuttiin, kun viimeiseen alamäkikaarteeseen tultiin niin monella eri tekniikalla, Bartnes nauratti yleisöä.

BartnesHelgeKUHelge Bartnes jakoi menestystekijät vahvaan taustaan ja viimeisteltyyn valmistautumiseen. Kuva: kestävyysurheilu.fi

Olympiaurheilijoiden yhteisellä leirillä kävi eri alojen puhujia auttamassa urheilijoita viimeistelyssä ja henkeä luomassa. Vielä marraskuussa 2017 urheilujohtajat ja valmentajat joutuivat kokouksissaan käymään tarkasti läpi geopoliittista tilannetta voidakseen taata urheilijoille mahdollisuuden keskittyä urheiluun.

Bartnes korosti tutun norjalaisen ruoan merkitystä urheilijoille.

‒ Käytimme valtavasti aikaa ja rahaa, että urheilijat saivat olympialaisten aikaan nauttia haluamaansa ruokaa. Se on hyvin tärkeää.

Myös hygienia ja asumisolosuhteet olivat korkealla valmistautumisen prioriteettilistalla. Urheilijoilta kysyttiin toiveita asumista ajatellen. Terveyden kannalta oli tärkeää, että kilpailuiden aikaan on mahdollista välttää ylimääräisiä ihmiskontakteja sairastumisriskin välttämiseksi. Norjalaiset valitsivat itse hotellit, ja eri lajien urheilijat asuivat eri hotelleissa.

Viimeistelyharjoituksissa yritettiin edelleen löytää mahdollisimman tarkasti olympialaisten rataprofiileja ja olosuhteita vastaavia harjoitusmahdollisuuksia. Näihin kymmeneen kohtaan Bartnes tiivisti Norjan valmistautumisen ja olympialaisten aikaisen viimeistelyn, joihin lajijohto ja valmennusporras pyrki vaikuttamaan:

1. Sopeutuminen (aikaero, ilmasto)
2. Sää, olosuhteet
3. Viimeistelyleiri
4. Hygienia
5. Asuinolosuhteet
6. Ravinto
7. Unen laatu
8. Harjoitusolosuhteet ennen olympialaisia ja niiden aikana
9. Kilpailuspesifin tiedon omaksuminen
10. Olympiatoppenin ja lajien välisten roolien tarkka rajaus

Norjan tavoite oli saavuttaa 30 mitalia. Lopputulos 39 mitalia ylitti kaikki odotukset.

Svendsen240218ManzNFAmpumahiihto kuuluu Norjan mitalirohmulajeihin. Emil Svendsen oli mukana tuomassa Pyeongchangista kolme mitalia. Kuva: Manzoni/NordicFocus

- Outi Hytönen

swix liguid boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri