swix hf banneri

Jämin Jänteen maajoukkuemiehet jatkavat seurassa

Kuva: Touho Häkkinen

Kuva: Touho Häkkinen

Seuran tavoite on pysyä maan ykkösseurana viesteissä.

Jämin Jänteen maajoukkuemiehet Ristomatti Hakola (27v) ja Antti Ojansivu (25v) sekä toista vuotta maajoukkueen haastajaryhmään kuuluva seuran oma kasvatti Markus Vuorela (21v) ovat tehneet kahden vuoden jatkosopimukset seuran kanssa. Kolmikko on jo monen vuoden ajan muodostanut seuran viestijoukkueen rungon.

Myös kaksi vuotta seuraa edustanut Aku Nikander (28v) jatkaa Jämin oransseissa väreissä. Nikander on profiloitunut joukkueen pomminvarmaksi viestialoittajaksi.

Kun Jämin hiihtotiimi perustettiin syksyllä 2014, niin tiimin tavoitteet lyötiin kertalaakilla koviksi. Joukkueena tavoite oli nousta Suomen eturivin viestiseuraksi. Porukka totesi tuolloin pilke silmäkulmassa, että Vuokatti Ski Team Kainuu on riittävän kauan hallinnut miesten hiihtomarkkinoita.

Suomen cupin viestien kokonaiskisan tulosten perusteella voidaan todeta, että tavoite on toteutunut menneiden neljän kauden aikana. Cupin lopputilanteen sijoitukset ovat kehittyneet tasaisesti – vuonna 2015 seitsemäs, 2016 kolmas ja kahtena viime talvena cup on päättynyt Jämin Jänteen voittoon.

JaminJanneRukaSCTouhoKuva: Touho Häkkinen

Henkilökohtaisesti seuran selkeästi menestynein hiihtäjä on ollut Hakola. Menneenä talvena Hakola runnoi neljä kertaa maailmancupin sprinteissä finaaliin. Pallipaikka kuitenkin kiersi miestä, kun hän sijoittui kolmesti neljänneksi ja kerran viidenneksi. Kauden päätavoitteessa Korean Pyeonghongin olympialaisissa plakkariin kolahti upeasti sprintin karsinnan voitto. Jo siitä riittää kerrottavaa jälkipolville, vaikka finaaliin edenneen Hakolan lopullinen sijoitus oli kuudes. Iso tasonnosto edellisestä kaudesta oli kuitenkin tosiasia.

- Tottakai sitä jatkaa oman kotikulman seurassa. Eihän sitä muuta osaakaan. Yhdessä on ollut vuodesta toiseen tosi hauskaa ja kaikki me on kehitytty vuosi vuodelta. Ei sitä mitään järkeä ole lähteä pois voittavasta tiimistä, muotoili Hakola omat ajatuksensa jatkosopimukseen liittyen.

Ojansivu oli omissa ajatuksissaan täysin samoilla linjoilla Hakolan kanssa. Ensimmäistä vuotta Amaajoukkueessa hiihtäneen Ylöjärven Ryhdin kasvatin kausi oli monien kommellusten ja vastoinkäymisten värittämänä hieman mollivoittoinen. Kausi päättyi kuitenkin Ojansivun uran parhaaseen SMkisasijoitukseen, kun mies oli Taivalkosken sprintissä neljäs.

- Tiimin manageri Asko Uurasjärvi kysyi heti kauden jälkeen halukkuutta jatkaa tiimissä ja ei sitä tarvinnut miettiä hetkeäkään. Koko neljän vuoden ajan kaikki on toiminut seuran puolesta todella hyvin ja Riston kanssa on mukavaa voittaa Suomenmestaruuksia, naureskeli Ojansivu.

OjansivuAnttiHakolaRistomattiSMParisprinttiTouhoAntti Ojansivu (vas.) ja Ristomatti Hakola. Kuva: Touho Häkkinen

Ojansivu voitti Hakolan kanssa Vantaan SM-hiihdoissa parisprintin vakuuttavaan tapaan.

Myös tiimin kuopukselle Markus Vuorelalle jatko kotiseurassa oli ainoa vaihtoehto. Miehen tavoite ensi talvena on havitella kovaa menestystä nuorten MM-kisoissa, hiihtää Scandinavia-cupissa pisteille ja päästä mukaan myös ulkomaisiin maailmancupin kisoihin.

Viestit vieneet eteenpäin myös henkilökohtaisella puolella

Koko kolmikko näki kotimaan Suomencupin viesteillä merkitystä myös omalle henkilökohtaiselle kehitykselleen hiihtäjänä. Yksikään tiimin hiihtäjistä ei ennen Jämin Jännettä ollut edustanut seuraa, jolla olisi ollut viestijoukkue. Erityisesti Ojansivusta on kasvanut luottohiihtäjä viesteissä. Miehen tililtä ei löydy neljän kauden ajalta ensimmäistäkään epäonnistunutta viestiosuutta.

- Maailmancupissa yhteislähtökisoja on paljon, mutta kotimaassa ei juuri yhtään. Viestit koulivat porukkahiihtoon ja lyhyiden osuuksien ansiosta tarjoavat mahdollisuuksia ottaa myös riskejä. Yleensä olen viesteissä hiihtänyt tosi hyvin. Sytyn niihin ja parhaimmillani olen, kun saan lähteä takaa-ajoasemasta tekemään omaa kovaa hiihtoa, mietti Ojansivu viestien merkitystä omalla kohdallaan.

Hakolan ajatukset olivat samansuuntaisia. Hänen mielestään hiihtäjän arjessa on tarpeeksi yksinäistä puurtamista ja viestit tuovat hiihtohommaan omanlaistansa erilaista virikettä.

- Ihan riittävästi sitä saa yksin kisata. Viesteissä tehdään tulosta yhdessä ja ne on aina kovia kisoja ja erilainen paine, mitä henkilökohtaisissa kisoissa. Ja ainahan se on mukavaa jakaa menestys joukkuekavereiden kanssa, tiivisti Hakola näkemyksensä kotimaan viestikisoista.

Myös Vuorela on vuosi vuodelta kasvanut paremmaksi ja tasaisemmaksi viestimieheksi. Erityisesti pelisilmä on kehittynyt. Tiimin alkuaikoina häneltä nähtiin muutamia liian innokkaita viestihiihtoja, jotka päättyivät katkeamiseen. Enää tällaisia ylilyöntejä ei ole tapahtunut.

- On ollut hieno kasvaa kovassa porukassa ja voittaa viestejä. Viestit ovat sähäkköjä matkoja ja olen oppinut tosi paljon, miten porukassa pitää hiihtää. Turha höntyily on jäänyt pois ja lyhyet viestipätkät palvelevat kehittymistä myös henkilökohtaisissa kisoissa, kommentoi Vuorela tiimin merkitystä hänelle.

Jämin miehet ovat tyytyväisenä ottaneet vastaan muiden tiimien vahvistumisen. Mutta miesten tavoite on luonnollisesti säilyttää saavutettu asema Suomen maastohiihtokartalla eli puolustaa menestyksellä kahtena edellisenä kautena voittamaansa Suomencupin viestien kokonaiskisaa.

swix liguid boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri