swix hf banneri

Iivo Niskasen tie: Ratkaisevia päätöksiä matkalta olympiavoittajaksi

Iivo Niskanen juhli 50 kilometrin olympiavoittoa Pyeongchangissa. Kuva: NordicFocus

Iivo Niskanen juhli 50 kilometrin olympiavoittoa Pyeongchangissa. Kuva: NordicFocus

Olympiavoittaja Iivo Niskasen henkilökohtainen valmentaja Olli Ohtonen esitti Vuokatin urheiluopistolla järjestetyssä Post Olympic Winter Games 2018 -seminaarissa näkemyksensä siitä, mitkä ovat olleet ratkaisevia askelmia Niskasen tiellä olympiavoittajaksi.

Niskanen voitti Pyeongchangin olympialaissa 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun. Voitto ei ehkä yllättänyt valmentaja Ohtosta, mutta kilpailun kulku yllätti.

‒ Iivo teki irtioton jo paljon ennen suunniteltua. Siinä kohdassa kyllä mietin, että mitähän ihmettä nyt tapahtuu, Ohtonen muisteli.

Niskanen kiskaisi irti 18 kilometrin kohdalla. Myöhemmin Venäjän Aleksandr Bolsunov saavutti hänet. Niskanen hyödynsi peesiä, onnistui täydellisesti suksienvaihdon ajoituksessa ja pystyi viimeisellä 8,5 kilometrin kierroksella jättämään Bolsunovin toiseksi viimeiseen ylämäkeen iskiessään.

Niskanen24022018ModNfKuva: NordicFocus

Vaikea viimeistely

Näytti niin helpolta! Mutta takana ei ollut lainkaan suoraviivainen valmistautuminen. Silti Ohtonen ei useinkaan joudu ihmettelemään ”mitähän nyt tapahtuu”, sillä hän on jatkuvassa keskusteluyhteydessä urheilijansa kanssa.

Niskasen kausi 2017‒2018 alkoi mallikkaasti, kun hän sijoittui Rukalla 15 km maailmancup-kilpailussa kolmanneksi. Lillehammerin viikonlopusta irtosi sijat seitsemän ja kymmenen, mutta sitten alkoivat vaikeudet. Niskanen sairastui. Valmistautuminen Tour de Skille jäi puutteelliseksi.

Valmistavalle leirille matkustaminen viivästyi mediatilaisuuksien vuoksi. Kolme viikkoa ennen olympialaisia Niskanen sijoittui Planicassa tärkeässä viimeistelykilpailussa kymmenenneksi.

NiskanenIivoRukaModicaNFIivo Niskanen onnistui maailmancup-avauksessaan Rukalla. Kuva: Modica/NordicFocus

Harjoittelusuunnitelmiin jouduttiin tekemään jatkuvasti muutoksia.

‒ Olympialaisia edelsi vaikea jakso. Eikä Iivo ollut valmis vielä olympialaisten alkaessakaan, Ohtonen kertoi.

Päätavoite oli 50 kilometrillä, mutta Niskanen ja Ohtonen halusivat menestystä myös yhdistelmähiihdosta ja sprintistä. Avausmatkalla yhdistelmähiihdossa Niskanen oli 19. Siitä väsyneenä hän taisteli sprintissä 14:nneksi.

‒ Sprintin jälkeen Iivo oli edelleen väsynyt. Avausmatkoihin liittyi sekä urheilijan että valmentajan virheitä. Keskustelimme paljon, mietimme mitä tehdään.

Viestissä tuli ensimmäinen hyvä merkki sitten joulukuun, kun Niskanen hiihti perinteisellä nopeimman osuusajan. Viikko aikaa 50 kilometriin.

‒ Olympialaisten harjoitusolosuhteissa ongelmana oli, ettei ollut latuja, joissa olisi päässyt hiihtämään oikein helppoa rauhallista hiihtoa. Kisojen aluksi oli lisäksi tosi kylmä. Viestin jälkeen Iivo polki sitten kuntopyörällä rauhallisia harjoituksia. Parisprintti päätettiin jättää väliin, jotta palautuminen 50 kilometrille varmistuu, Ohtonen kertoi.

Niskanen13218ThibautNFKuva: Thibaut/NordicFocus

Yhtenä kisojen aikaisena tekijänä Ohtonen mainitsi myös runsaan suksitestauksen.

‒ Muihin urheilijoihin verrattuna Iivo teki valtavan määrän testausta. Olosuhteet muuttuivat jatkuvasti, joten se oli tärkeää.

Kaksi päivää ennen 50 km kilpailua Niskanen teki viimeistelyharjoituksen kilpailureitillä. Se onnistui. Vasta viimeisen viikon aikana kaikki alkoi näyttää mahdolliselta.

‒ Viimeistelyharjoitus antoi itseluottamusta. Mietimme yhdessä taktiikan: mahdollisimman helppoa hiihtoa energiaa säästäen. Arvioimme 2‒4 miehen lähtevän irtiottoon, mutta niin ei sitten oikeastaan käynyt. Viimeisen iskun tuli taktiikan mukaan tapahtua kolmen viimeisen nousun aikana. Sen pitäisi olla oikein ajoitettu ja todella kova.

Se oli.

Sairastelut kuriin

Vaikean talven ongelmien hallinta h-hetkeen mennessä osoittaa Niskasen ja Ohtosen tiimin päätösten toimivuuden. Ohtonen on toiminut Niskasen henkilökohtaisena valmentajana viisi vuotta. Homma saatiin toimimaan nykyiseen malliin kevään 2016 mietintöjen jälkeen.

‒ Aiempina vuosina Iivo sairasteli paljon. Vuosina 2009‒2014 harjoituskausista menetettiin viikkokaupalla aikaa sairasteluihin. Kausilla 2014‒2016 Iivo oli harjoituskaudella terveenä, mutta sairasteli kilpailukaudella. Siihen piti saada muutos.

BolshunovNiskanenModAleksander Bolshunov ja Iivo Niskanen olympialaisten 50 kilometrin kilpailussa. Kuva: NordicFocus

Harjoittelua mietittiin uusiksi.

‒ Leireilyä ulkomailla on vähennetty merkittävästi. Iivo harjoittelee nyt pääasiassa Vuokatissa, jolloin minulla valmentajanakin on mahdollista päästä seuraamaan harjoituksia. Leirien vähentäminen vähentää matkustuspäiviä, mikä lisää harjoitusaikaa ja pienentää sairastumisriskiä.

Keväällä 2016 alkoi entistä tarkempi kuormitustason seuranta.

‒ Iivo mittaa päivittäin ortostaattista sykettä. Käytämme paljon pikkumattotestiä, jossa seurataan sykkeitä ja minun paikalla ollessani myös maitohappoja tietyissä vauhdeissa. Mattotesti tehtiin vuoden aikana 25 kertaa. Harjoittelusta päätetään näiden testitulosten perusteella, ja se on toiminut hyvin.

Yksi tavoite

Kolmas muutos oli kilpailujen vähentäminen. Kaudella 2016‒17 Niskanen hiihti 20 kilpailua, viime talvena 25.

‒ Kaikki valitut kilpailut palvelevat päätavoitetta. Valitsemme yhden tavoitteen per kausi. Se on mielestäni aivan ratkaisevaa. On ehdottomasti keskityttävä yhteen kilpailuun ja tehtävä kaikki vain sitä ajatellen.

OhtonenOlliKUOlli Ohtonen Post Olympic Winter Games 2018 -seminaarissa viime viikolla Vuokatissa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Edellisten talvien tavoitteet ovat onnistuneet täydellisesti: Lahden MM-kilpailussa koko vuosi tähtäsi 15 kilometrin perinteisen kisaan, olympiavuosi taas 50 kilometrin voittoon.

Yleisöstä kysytään, eikö niin harvoin kilpaileminen ole urheilijalle vaikeaa, kun muut ovat kilpaladulla ja itse pääsee irti vain harvakseltaan.

‒ Teemme kilpailukalenterin jo keväällä, joten Iivo tietää, mitä on tulossa ja orientoituu koko harjoituskauden siihen. Päätökset ovat perusteltuja ja kun tietää, miksi tekee jotain, ei ole niin vaikeaa olla kilpailematta.

- Outi Hytönen

swix liguid boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri