swix hf banneri

Hakola valmiina haastamaan Northugin ja Niskasen – "Katsotaan, kuka on palautunut parhaiten Vuokatin leiriltä"

Ristomatti Hakola hiihtää Imatralla lumella torstaina. Kuva: Juho Kokko

Ristomatti Hakola hiihtää Imatralla lumella torstaina. Kuva: Juho Kokko

Torstaina Imatralla pesäpallo-ottelun yhteydessä järjestettävä Lunta Tupaan -sprinttihiihtokilpailu kerää Ukonniemeen kansainvälisen hiihdon kärkinimiä.

Yksi illan osallistujista on viime talvena olympiasprintissä kuudenneksi sijoittunut Ristomatti Hakola. 27-vuotias hiihtäjä on harjoitellut Imatralla jo maanantaista asti.

– Meillä oli Vuokatissa toinen maajoukkueleiri ja saavuin sieltä tänne maanantaina. Täällä on hyvät olosuhteet, joten halusin jatkaa leiriä näissä maisemissa, Hakola kertoi.

Imatran harjoitusolosuhteet ovat keränneet kiitosta hiihtopiireissä. Radat ovat olleet harjoittelijoiden ahkerassa käytössä ja viime vuonna hiihtäjät kilpailivat täällä rullahiihdon Suomen mestaruudesta.

– Rullahiihtoradalla lykin tänään neljäkymmentä kilometriä, joten siinä saa kiertää kolmen ja puolen kilometrin mittaisen lenkin muutamaan kertaan.

Hiihtäjien kesäkilpailu järjestettiin perinteiden mukaisesti kesäkuussa Vuokatissa. Tuolloin Hakola sijoittui toiseksi, jääden kokonaiskilpailun voittaneelle Iivo Niskaselle kaksikymmentä sekuntia.

– Aateli Racen pohjalta ei kannata piirtää viivoja talvea ajatellen, mutta aina on mukavampaa hiihtää lujaa, kuin hiljaa kilpailuissa. Tuo tapahtuma antaa motivaatiota jatkoa ajatellen, Hakola tuumi.

– Vielä täytyy muutaman kerran aamulla herätä, jotta Iivon voittaa.

Sprinttihiihtoa keskellä Suomen kesää

Vuoden tauon jälkeen Etelä-Karjalaan palaava hiihtokilpailu kerännee torstaina parituhatpäisen yleisön Ukonniemen pesäpallostadionille. Hakola odottaa kilpailusta ennen kaikkea yleisölle mieluisaa show'ta, mutta myös kovaa voittotaistelua.

– Hienoa, että tällaisia tapahtumia järjestetään. Me teemme hyvän shown ja toivottavasti mies jaksaa, niin näemme, kuka on palautunut Vuokatin leiristä.

Yksi torstain kilpailun tähdistä on olympiavoittaja Petter Northug. Norjalaishiihtäjän viime kausi oli hyvin vaikea, eikä hän lopulta mahtunut olympiajoukkueeseen mukaan. Hakola odottaa Northugin kohtaamista pienoisen tauon jälkeen.

– Northugia ei ole paljon kilpailuissa näkynyt, mutta katsotaan, kuinka hän pärjää huomenna.

Vaikka kyseessä onkin kesken harjoituskautta järjestettävä "show-tapahtuma", on Hakolalla huomisen taktiikka jo valmiina mielessä.

– Kestävyysurheilija on aina "verenmaku suussa" mukana, kun numerolappu laitetaan rintaan. Huominen latu voi olla mitä tahansa, riippuu, millaisen järjestäjät saavat aikaiseksi. Loppujen lopuksi on aika yhdentekevää, kyllä siinä jaksaa tuon matkan taittaa, Hakola totesi.

– Huomenna aamulla teen jonkinlaisen treenin, huomisesta tulee kyllä aika rankka päivä, kun kokonaismatkaa kertyy jonkin verran.

Suomen maajoukkuehiihtäjät harjoittelevat tällä hetkellä omatoimisesti. Elokuun alussa järjestetään erilaisia testejä, jonka jälkeen hiihtäjät suuntaavat Sveitsin leirille.

– Meillä on Sveitsissä lähemmäs kolmen viikon leiri. Katsotaan, missä ajassa tuosta palaudun, kun Niskasta peesaan lenkeillä, Hakola naurahti.

– Leireillä pystyy aina mittaamaan omaa tasoaan, kun lähtee haastamaan kaksinkertaista olympiavoittajaa.

Pesäpallo on vahva laji Kankaanpään kasvatille

Hakola on lähtöisin Kankaanpäästä. Hänen mukaansa pesäpallo ajetaan paikallisille lapsille sisään jo hyvin nuoressa iässä.

– Olen Kankaanpäästä kotoisin ja siellä asuneista lapsista varmasti 95% on jossain vaiheessa pelannut pesäpalloa. Itse pelasin aikoinaan B-poikiin asti. Voin kertoa olevani siinä edelleenkin aika hyvä. Nykyisin otteluiden seuraaminen jää aika vähälle, mutta koetan käydä muutaman kerran lyömässä.

– Nelonen, lukkari ja kapteeni ovat haaveitani hiihtouran jälkeen Kankaanpään Mailassa.

JUHO KOKKO

swix liguid boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri