quantum banneri 2

Onko Suomen hiihdon tilasta syytä olla huolissaan?

Suomen huoltomiehiä ja Sami Jauhojärvi (oik.) Val di Fiemmen MM-kisoissa viime talvena. Kuva: Laiho/NordicFocus

Suomen huoltomiehiä ja Sami Jauhojärvi (oik.) Val di Fiemmen MM-kisoissa viime talvena. Kuva: Laiho/NordicFocus

Suomalaisen hiihdon piiristä on kevään ja kesän aikana kuulunut taas kaikenlaisia uutisia. Keväällä Suomen Hiihtoliiton puheenjohtajan valintaa väritti Maastohiihto ry:n vastustus valituksi tullutta Jukka-Pekka Vuorta kohtaan. Maastohiihto ry ei myöskään jatkanut Hiihtoliitolta tilaamaansa toimitusjohtajapalvelua.

Lisäksi kesän aikana on kuulunut huolestuneita uutisia, kuinka huoltomiesten kanssa ei ole vielä tehty sopimuksia. Hiihtoväki on siis taas ollut epätietoinen, että missä tällä hetkellä mennään suomalaisessa maastohiihdossa. Tulisiko siis olla huolissaan Suomen hiihdon tilasta tulevan olympiatalven kynnyksellä? Hevoskuuri päätti hieman selvittää, että mikä tilanne oikein on tällä hetkellä.

Hevoskuuri soitti Maastohiihto ry:n puheenjohtajalle Reijo Alakoskelle ja tilannetta ruvettiin selvittää pala palalta. Ensinnä otettiin tapetille Maastohiihto ry:n toimitusjohtajan tilanne, kuinka pitkään Maastohiihto ry voi tulla toimeen ilman omaa toimitusjohtajaa?

– Tähän mennessä Maastohiihto ry:llä ei ole ollut omaa toimitusjohtajaa, vaan olemme ulkoistaneet sen tilaajapalveluna Hiihtoliiton kautta. Nyt olemme kuitenkin tulleet siihen lopputulokseen, että työmäärä on niin mittava, että lähdemme hakemaan omaa toimitusjohtajaa, siksi sopimusta Hiihtoliiton kanssa ei jatkettu toimitusjohtajapalvelun suhteen, Reijo Alakoski kertoo Mika Kulmalan pestin päättymisestä myös Maastohiihto ry:n toimitusjohtajana.

– Hakuprosessi on vielä kesken, mutta kiinnostusta on ollut kiitettävästi. Pyrimme täyttämään tehtävän mahdollisimman pian, kun pätevin ehdokas on löytynyt ja asiat on saatu sovittua, Alakoski jatkaa.

Elokuun puolivälissä päättyi myös Maastohiihto ry:n markkinointipäällikön määräaikainen työsuhde, eikä sitäkään jatkettu. Mikä on tilanne sitten tämän pestin suhteen?

– Viime vuonna kun teimme työsopimuksen Ari Huttusen kanssa markkinointipäällikön pestistä, molemmille osapuolille oli selvää, että kyse oli vuoden määräaikaisesta suhteesta. Tiedossa oli myös, kuinka haastavasta tilanteesta oli kyse markkinoinnin suhteen tässä vallitsevassa taloudellisessa tilanteessa. Päätimme siis, että työsuhdetta ei jatkettu ja nyt on tärkeintä ratkaista ensin tämä toimitusjohtajan kysymys ja sen jälkeen katsotaan tilanne, että tarvitaanko uutta markkinointipäällikköä, riippuen esimerkiksi siitä, millaiset kyvyt omaavan toimitusjohtajan saamme, Alakoski tekee selkoa markkinointipäällikön tilanteesta.

Suomen huoltopäällikkö Stefan Storvall kirjoitti alkukesästä blogissaan olevansa huolissaan Suomen huollon tilanteesta ajatellen Sotshin olympialaisia, sillä mitään työsopimuksia ei oltu silloin allekirjoitettu. Nyt mennään elokuussa ja Storvall on edelleen ilman sopimusta samoin kuin muut huoltomiehet voitelupäällikkö Timo Suntelaa lukuun ottamatta. Mikä on huoltomiesten sopimusten tilanne ja eikö tässä ala jo olemaan kiire Sotshin olympialaisten suhteen?

– Voitelupäällikkö Timo Suntelan kanssa on jo sopimus allekirjoitettu ja muiden kanssa on jo suullisesti sovittu tehtävistä ja heidän kanssaan sopimukset tullaan allekirjoittamaan syyskuuhun mennessä. Stefan Storvall jatkaa huoltopäällikkönä ja myös muut huoltomiehet ovat selvillä. En näe tilannetta niin, että olisimme jälkijunassa Sotshin suhteen. Nämäkin sopimukset ovat olleet määräaikaisia ja esimerkiksi viime vuonna allekirjoitimme myös sopimukset syyskuussa. Muutenkin aiempiin vuosiin tutustuessani niin silloin ollaan liikuttu vähintäänkin harmaalla alueella, mitään kirjallisia sopimuksia ei yleensä ole ollut ja palkkioidenkin maksun suhteen asia on ollut vähän niin ja näin ja niitä on maksettu milloin mitenkin. Eli siihen nähden tässäkin asiassa ollaan menty eteenpäin, Alakoski sanoo.

Hyvä, että eteenpäin ollaan menty, mutta eikö olisi kaikille osapuolille paras mitä aiemmin kauden päättymisen jälkeen ja uuden kauden alkaessa sopimukset allekirjoitetaan? Ei tilanne ole myöskään mukava huoltomiehille, kun he joutuvat odottamaan sopimuksia näin pitkään. Hevoskuuri soitteli myös edelleen jatkavalle huoltopäällikölle Stefan Storvallille, jota ainakin epätietoisuus on häirinnyt kesän aikana.

– Kyllähän tilanne on siltä osin huolestuttava, että mennään jo elokuussa, eikä nimiä ole vielä papereissa. Mutta minä olen edelleen jatkamassa huoltopäällikön tehtävässä ja eiköhän ne asiat selviä parin viikon sisällä. Mutta kun ei ole ollut toimitusjohtajaa, niin ei ole tainnut kukaan oikein pystyä asiaa hoitamaan ja papereita allekirjoittamaan.

Storvall kertoo, että tilanteesta huolimatta on pyritty siihen, että itse hiihtäjät kärsisivät tilanteesta mahdollisimman vähän.

– Kovasti ollaan talkoilla tehty töitä urheilijoiden eteen ja minäkin olen omalla ajallani asioita hoitanut ja töitä tehnyt. Siihen olemme pyrkineet, että olemme yrittäneet tehdä asiat urheilijoiden hyväksi niin hyvin kuin mahdollista, Storvall kertoo tilanteesta.

Hevoskuuri kyseli myös Suomen päävalmentaja Magnar Dalenilta, onko hän huolissaan Suomen tilanteesta.

– Sitä voisit kysyä enemmän Stefan Storvallilta, hän tietää asiasta enemmän. Minun työtähän on olla huolissaan joka asiasta, mutta en näe, että meillä on tämän huoltoasian suhteen ongelmia. Nimet ovat selvillä ja pitkälti samoilla miehillä jatketaan. Stefan Storvall jatkaa huoltopäällikkönä ja Timo Suntela jatkaa voitelupäällikkönä. Muutenkin olemme saaneet lisäapua taustapuolelle ja esimerkiksi teemme nyt yhteistyötä enemmän Kihun kanssa ja saamme fysiologin mukaan leireille avuksi, Sveitsin leiriltä tavoitettu päävalmentaja Dalen kertoo. Lisää Dalenin leirikuulumisia ja maajoukkuekuulumisia on luvassa lähipäivinä.

Ilmeisesti myös valmentajasopimusten suhteen tilanne on sama kuin huollonkin, eli niidenkin sopimusten suhteen kaikkia sopimuksia ei vielä olla allekirjoitettu.

– Tässäkin on aiemmin ollut sama tilanne kuin huollonkin suhteen eli sopimukset ovat olleet vähän mitä tahansa ja aina kaikkia kirjallisia sopimuksia ei ole ollut. Eli harmaalla alueella ollaan oltu asian suhteen. Nyt meillä on kuitenkin asianmukaiset sopimukset ja ollaan valovuosia edellä aiempiin vuosiin verrattuna ja viimeistään syyskuun aikana kaikkien sopimusten pitäisi olla allekirjoitettu, Maastohiihto ry:n puheenjohtaja Reijo Alakoski vakuuttaa, että eteenpäin ollaan menty.

Myös maastohiihto jälleen Hiihtoliiton alaisuuteen?

Tämän vuoden aikana mäkihypyn ja yhdistetyn hiihdon Finnjumping ry teki päätöksen palata jälleen Suomen Hiihtoliiton alaisuuteen. Eikö tämä olisi oikea ratkaisu myös Maastohiihto ry:lle? Näin säästettäisiin turhia päällekkäisyyksiä mm. byrokratian suhteen ja saataisiin kaikki toiminta keskitettyä jälleen yhden isomman liiton alle? Alakoski ei kiellä tätä vaihtoehtoa, että myös Maastohiihto ry lakkaisi toimimasta ja toiminta siirrettäisiin kokonaan Hiihtoliitolle.

– Itsekin olen osasyyllinen Maastohiihto ry:n perustamiseen, mutta silloin oltiin lähellä konkurssia ja jotain oli tehtävä tilanteen pelastamiseksi, jotta toiminta voisi jatkua. Se olisi ollut suuri häpeä, mikäli yksi Suomen perinteinen lajiliitto olisi ajautunut konkurssiin. Nyt olemme siinä tilanteessa, että laji on organisoitunut ja olemme velattomia, että enää en näe mahdottomana ja suuria esteitä sille, etteikö näin voisi tapahtua, Alakoski sanoo.

– Maastohiihto ry voitaisiin hyvinkin lopettaa jossain vaiheessa ja siirtää jälleen kaikki toiminta Hiihtoliiton alle. Se on täysin mahdollista, mutta mikä on aikataulu ja milloin tämä tapahtuisi, on vielä täysin avoinna, Alakoski ottaa kantaa Maastohiihto ry:n lopettamiseen.

Tämä on siis suomalaisen maastohiihdon tilanne tällä hetkellä maajoukkuetoiminnan suhteen. Hevoskuurin lukijat voivat itse pohtia ja ottaa kantaa, tulisiko nykytilanteesta olla huolissaan. Myös parannusehdotuksia ja kehitysideoita otetaan mielellään vastaan.

- Tero Viljanen

quantum jattibanneri

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri