quantum banneri 2

Silmät suunnistajalle

Silmien taittovirheleikkauksista on ollut Hevoskuurissa useampi jttu. Seuraavassa lääketieteen kandidaatti Henri Taanila kertoo omia kokemuksiaan leikkauksesta.

Silmien taittovirheleikkauksista on ollut Hevoskuurissa useampi jttu. Seuraavassa lääketieteen kandidaatti Henri Taanila kertoo omia kokemuksiaan leikkauksesta.

Viime vuosina moni silmälasien ja piilolinssien käyttöön kyllästynyt on käynyt korjauttamansa näköään laserleikkauksessa, urheilijat eturintamassa. Vielä pari vuotta sitten ajattelin, että en anna näköäni laserleikkauksen armoille tai ainakin odottelen tekniikan kehittymistä ja tuloksia laserleikkauksen pitkäaikaisvaikutuksista. Kun huippusuunnistajakaverini Topi Anjala kävi laserleikkauksessa keväällä 2011 ennen suunnistuskauden alkua ja kehui lopputulosta, kiinnostus ylitti lääketieteellisen epäilyni.

Pohdin, onko murrosiässä vähitellen alkanut likinäköisyyden eteneminen pysähtynyt ja missä vaiheessa on järkeä mennä leikkaukseen hiomaan sarveiskalvoa. Optikolla käytyäni varmistin, ettei näkö ollut enää viimeisen parin vuoden aikana huonontunut kuin 0,15–0,25 yksikköä per silmä, joten uusintaleikkaukselle ei luultavasti ole tarvetta myöhemmin kaukonäön optimoimiseksi.

Seuraavaksi mietin, iskeekö ikänäkö (presbyopia) jo 35-vuotiaana, kun tieten tahtoen menee pienentämään silmiensä taittokykyä. Laserleikkauksen esitarkastuksessa asiaa kysellessäni sain vastauksen, että ikänäkö ja siihen liittyvä lukulasien (pluslasit) tarve johtuu ennen muuta ikääntymisen aiheuttamista muutoksista mykiön (linssin) elastisuudessa ja linssin taittovoimaa säätelevien rengaslihasten toiminnassa. Tällöin linssi ei pääse muuttumaan yhtä pallomaiseksi kuin nuorempana ja kuva lähikohteesta muodostuu verkkokalvon taakse, jolloin sanomalehden teksti näyttää utuiselta. Laserleikkaus ei vaikuta suoraan linssin toimintaan, mutta likitaitteisella ikänäkö ilmaantuu myöhemmin, kun sarveiskalvo taittaa liikaa kauas katsoessa ja kuva muodostuu verkkokalvon eteen. Tällöin likitaitteisenkin on toki otettava kaukolasit pois silmiltä tai käytettävä moniteholaseja, jotta lehdenluku sujuu 50-vuotiaana ilman ongelmia. Laserleikkauksessa henkilön lasiarvo siis muotoillaan sarveiskalvolle.

Lopullisen päätöksen laserleikkaukseen menemisestä tein keväällä, kun sain tarpeekseni ikuisesta piilolinssien kanssa näperöinnistä ennen suunnistustreenejä. Leikkaussaliin sai mennä omilla arkivaatteillaan lähes suoraan luennolta ja puudutustippojen jälkeen kirurgi tuli saliin. Petri Oksman esitteli itsensä, vaikka olimme toki tavanneet jo esitarkastuksen päätteeksi ja kertoi rauhallisesti koko leikkauksen ajan mitä tehdään. Ainoastaan vaihe, jossa sarveiskalvon ympärille laitetaan rengas ja silmämunaa nostetaan imupaineella ylöspäin ennen läpän tekoa mikrokeratomilla, sattui silmiin noin 20 sekunnin ajan ja samalla näkö hävisi (josta kirurgi onneksi kertoi etukäteen). Itse laserointi kesti alle 10 sekuntia eikä aiheuttanut lainkaan kipua. Ainoastaan hento palaneen käry salissa paljasti, että silmille oikeasti tehdään jotain.

Pari viikkoa sitten kävin kirurgin jälkitarkastuksessa, joka tehdään kuukausi laserleikkauksen jälkeen. Sarveiskalvon paksuuden todettiin leikkauksesta huolimatta olevan oikein hyvä, kun miinusta ei tarvinnut korjata kovin paljoa. Ja mikä tärkeintä; näin alempia rivejä näkötaulultakin hyvin. Kummankin silmän näkökyky oli nyt 1.25 kuukausi operaation jälkeen. Kirurgin mukaan paranemisprosessi etenee juuri niin kuin pitääkin: Leikkauksen jälkeen silmä on aavistuksen likitaitteinen, kunnes kuukauden kontrollissa tilanne on muuttunut siten, että silmä on hieman kaukotaitteinen (0.5 plus-linssillä näin kaikki rivit). Pääasia on, että puolen vuoden kuluessa on odotettavissa näön paraneminen vielä arvoihin 1.75-2.00, kun silmät ovat toipuneet leikkauksesta täysin. Tämä varmistuu sitten loppusyksystä viimeisessä leikkauskontrollissa optikon vastaanotolla.

Itselläni ei ollut silmien kuivumisvaivaa tai valonarkuutta kuin pari päivää leikkauksen jälkeen luultavasti siitäkin johtuen, että sarveiskalvoa ei tarvinnut hioa paljoa. Parasta on, että urheilussa ei tarvitse nyt piilolinssejä, suunnistuskisat eivät mene pieleen tippuvien piilareiden takia ja arjessakin näen pizzatarjousten hinnat ja iltapäivälehtien lööpit jo kaukaa kadun toiselta puolelta. Vanhat silmälasit ja aurinkolasit vahvuuksilla lähtivät Keniaan toivottavasti jonkun iloksi!

Hevoskuurin terveysblogisti,
Varusmiesten TULE-vaivoista väitöskirjaa viimeistelevä lääketieteen kandi,
kesätöissään terveyskeskuslääkäri,
suunnistaja,
Henri Taanila

Alla pari Youtuben asiallista videota siitä, mitä leikkauksessa tehdään:
(alemmassa linkissä 1.20 kohdalla on tuo silmän imupaineistus, jossa näkö katoaa silmästä hetkeksi)

http://www.youtube.com/watch?v=0V4I2xzwGd4
http://www.youtube.com/watch?v=mP_L1dcuSYA

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri