quantum banneri 2

Näin kovaa norjalaishiihtäjät juoksevat 3000 metriä

Anders Aukland on juossut 3000 metriä 8.02,77. Tässä hän tuulettaa La Sgambedan voittoa viime joulukuussa. Kuva: NordicFocus

Anders Aukland on juossut 3000 metriä 8.02,77. Tässä hän tuulettaa La Sgambedan voittoa viime joulukuussa. Kuva: NordicFocus

Petter Northug ei yllä lähellekään Anders Auklandin ennätystä. Steira nopein nainen.

Norjan kärkihiihtäjien juoksukilpailuihin osallistumista käsittelevässä artikkelissa Langrenn.com on muistuttanut kokoamastaan listasta, jossa hiihtäjien 3000 metrin ajat on laitettu järjestykseen. Listaa on päivitetty aika ajoin, viimeksi lokakuussa 2013.

Kaikkein kovinta vauhtia radalla mieshiihtäjistä on pitänyt maratonhiihtoihin erikoistunut Anders Aukland, jonka kovin noteeraus on pari kymmenystä alle 8.03.

Listan 175 nimen joukosta löytyy tuttuja henkilöitä, kuten sijalla 11 majaileva Björn Dählie. Takavuosien hiihtokuninkaan ennätys on 8.18,76. Odd-Björn Hjelmesetin kellotus on 8.23,95 ja Petter Northugin aika 8.51. Listalla on kaikkiaan 28 alle kahdeksan ja puolen minuutin aikaa. Yhdeksän minuutin alle on juossut 97 hiihtäjää.

Steira pesee Johaugin ja Jacobsenin

Naishiihtäjistä kovin juoksija on juuri uransa päätöksestä ilmoittanut Kristin Størmer Steira, joka on juossut matkan aikaan 9.29,80. Listan toisena oleva Ingunn Hultgreen Weltzienin ennätys on 9.34,59. Weltzien hiihti juniorina Norjan maajoukkueessa ja starttasi kerran Holmenkollenilla myös aikuisten maailmancupissa. Vuonna 2006 hän voitti nuorten viestimaailmanmestaruuden hiihdossa ja nuorten sprinttimaailmanmestaruuden suunnistuksessa. Seuraavana vuonna hän suunnisti aikuisten MM-pronssia Norjan viestijoukkueessa.

Therese Johaugin ja Astrid Jacobsenin ennätykset ovat 9.40. Takavuosien norjattarista Bente Skari on juossut kolme kilometriä aikaan 10.07 ja Marit Mikkelsplas 10.10,70. Maratonhiihdoissa naisten kärkisijoille sivakoinut Laila Kveli on juossut 10.25,82. Yhdeksäntoista hiihtäjätärtä on alittanut kymmenen minuuttia.

Miesten ja naisten listat on nähtävissä kokonaisuudessaan Langrenn.com –sivustolla.

Juoksuteemaa voi palauttaa mieleen myös lukemalla Hannu Varkoin kestävysurheilu.fi:hin kirjoittaman blogikirjoituksen "Pitääkö hiihtäjän enää osata juosta?"

Langrenn.comin miesten 3000m ennätysluettelo

Langrenn.comin naisten 3000m ennätysluettelo

-Juho-Veikko Hytönen


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri