550x90

Keniaan historiallinen kolmoisvoitto naisten MM-maratonilla

Yleisurheilun MM-kisat alkoivat Etelä-Korean Daegussa naisten maratonin merkeissä. Kilpailun nopein oli odotetusti Edna Kiplagat ja Kenian naiset juoksivat historialliseen kolmoisvoittoon.

Yleisurheilun MM-kisat alkoivat Etelä-Korean Daegussa naisten maratonin merkeissä. Kilpailun kulku oli lyhykäisyydessään seuraavanlainen. Matkaan lähti 54 naista. Sää oli melko kostea ja lämmin, mutta ei tuskaisen kuuma. Lämpötila pysytteli 25 asteessa. Noin 40 naisen pääjoukko eteni 18.00-18.30 vitosia aina 30 kilometriin asti. Kärjessä vauhdista vastasivat alkumatkasta japanilaiset Azusa Nojirin johdolla, kenialaisten tyytyessä säästelemään voimiaan pääjoukon takaosassa. Kilpailun puolivälissä pääjoukko oli supistunut noin 30 naisen kokoiseksi. Tästä eteenpäin johtopaikoilla bongattiin yhä useammin etiopialaisia ja kenialaisia juoksijoita.

Kerrotaan, että maraton alkaa 30 kilometrin jälkeen. Sen tiesivät Kenian Edna Kiplagat, Priscah Jeptoo ja Sharon Cherop, jotka tekivät rajun vauhdin lisäyksen näillä haminoin, ja karkasivat vastustamattomasti naisten MM-maratonilla ennennäkemättömään kolmoisvoittoon. Pientä dramatiikkaa koetiin 35 kilometrin kohdalla juoma-asemalla, kun kisan suurin ennakkosuosikki Edna Kiplagat kaatui kilpasiskonsa Sharon Cheropin jalkoihin. Ihailtavaa urheiluhenkeä osoittaen Cherop pysähtyi katsomaan, miten maannaiselle kaatuessa kävi, sen sijaan että olisi koettanut käyttää tilannetta hyväkseen ja yrittänyt pinkoa pienen etumatkan turvin karkuun. Törmäyksestä selvittiin suuremmitta vammoitta, ja maasta ylös ponkaissut Kiplagat pinkoi kaatumisestaan sisuuntuneena seuraavan vitosen hurjaan aikaan 16.10, ja ylitti lopulta maaliviivan voittajana ajassa 2.28.43. Toiseksi sijoittui Priscah Jeptoo 2.29.00 ja kolmanneksi Sharon Cherop 2.29.14. Koko kenialaiskolmikko juoksi viimeisen kympin 33 minuutin nurkille!

Maratonin voittoaika oli MM-kisoille jokseenkin vaisu. Vaikka sää oli lämmin ja kostea, eivät olosuhteet olleet niin rajut, ettei kovalla, tasaisella vauhdinpidolla olisi voitu saavuttaa huomattavasti kovempia lopputuloksia monen naisen kohdalla. Mitalistit kykenivät kolmenkympin juoksun jälkeen kovaan vauhdinlisäykseen. Kun kympin ennätys on tarpeeksi kova, niin 33 minuutin kymppi tässä vaiheessa kisaa on mahdollinen, mutta mikäli alimatkan ennätysvauhti on samoilla tietämillä, niin moisen rytmin löytäminen tässä kohtaa maratonia tekee tiukkaa.

- Nämä olivat ensimmäiset arvokisani. Minulla ei ollut mitään erityistä taktiikkaa kisaa varten. Aion juhlistaa voittoani menemällä shoppailemaan, kertoi iloinen voittaja Edna Kiplagat kansainväliselle lehdistölle kisan jälkeen.

Ruotsin Isabellah Andersson oli maratonin ainoa pohjoismaalainen kilpailija. Vuosi sitten EM-maratonilla voittaja Balciunaiten hylkäyksen jälkeen lopulta neljänneksi sijoittunut ruotsalainen juoksi kärkiporukan mukana aina kenialaiskolmikon ratkaisevaan vauhdinnostoon asti. Kenialaisten karattua tavoittamattomiin, Andersson taisteli parhaana eurooppalaisjuoksijana itsensä kilpailun seitsemänneksi ajalla 2.30.13. Se on myös kaikkien aikojen korkein ruotsalaisen naismaratoonarin MM-kisoissa saavuttama sijoitus.

- Olen erittäin tyytyväinen juoksuuni! Heikommasta sijoituksesta huolimatta suoritukseni oli parempi esitys kuin viime vuonna Barcelonan EM-kisoissa. En kyennyt vastaamaan kärjen vauhdin lisäykseen. Sitä vauhtia ei tänään löytynyt kehostani, kertoi Isabellah Andersson Ruotsin Yleisurheiluliiton verkkosivuilla.

Maratonin yhteydessä kilpaillun maailmancupin voitti Kenia kolmen juoksijan yhteisajalla 7.26.47. Kiina oli toinen 7.31.34 ja Etiopia kolmas 7.32.30.

>>Tulokset


550x350

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama