550x90

Ibrahim Jeilan yllätti Mo Farahin 10 000 metrillä

jeilanintroEtiopian Ibrahim Jeilan yllätti kympin suurimman ennakkosuosikin ja tilastokärjen Ison-Britannian Mo Farahin loppukirissä. Lajin nelinkertainen maailmanmestari Kenenisa Bekele keskeytti.

jeilan2008Ibrahim Jeilan voitti maastojuoksun MM-kultaa nuorissa vuonna 2008. Kuva: Jarno MaimonenMiesten 10 000 metrillä Etiopian Ibrahim Jeilan alkaa pikku hiljaa lunastaa niitä menestysodotuksia aikuisten sarjassa, mitä hänen saavutuksensa nuorten sarjoissa on antanut odottaa. Jeilan voitti kilpailun huikeassa viimeisen kierroksen kiritaistelussa Ison-Britannian Mo Farahia vastaan.

Kilpailu alku lähti verkkaisesti liikkeelle. Ensimmäinen tonni juostiin aikaan 2.57,10. 1200 metrin jälkeen Eritrean Zersenay Tadese otti komennon itselleen ja kiihdytti kierrosvauhteja lähes kymmenellä sekunnilla. Kilpailun edetessä johtopaikalla vieraili useampikin juoksija, mutta Tadese toimi pääasiassa veturina.

Kuuden kilometrin kohdalla kilpailu sai uuden vivahteen, kun matkan nelinkertainen maailmanmestari ja ME-mies lukuisine muine saavutukseen Kenenisa Bekele jätti leikin kesken. Kuningas ei ollut vielä kuntoutunut kauan kestäneistä jalkavaivoista aivan terävimpään iskuun.

Kisan viimeisillä kierroksilla suurin jännitysmomentti oli kenties se, milloin Mo Farahin kiri lähtee. Lähtihän se lopulta -500 metriä ennen maalia. Hetken jo näytti siltä, että Farahin kiri oli lyömätön. Somalialaista syntyperää oleva britti oli jo kymmenien metrien karkumatkalla, kun ero toisena juoksevaan Ibrahim Jeilaniin alkoikin kasvun sijaan kaventua. Loppusuoralla maitohappoihinsa kangistuvan Farahin oli antauduttava voimattomana Jeilanin ylivoimaisen loppukirin edessä. Jeilan siis kisan voittoon ajalla 27.13,81. Farah toinen 27.14,07 ja Etiopian Imane Merga kolmas 27.19,14.

Nuorten sarjoissa kympillä ja maastoissa MM-kultaa voittanut Jeilan on harjoitellut ja kilpaillut kuluvan vuoden Japanissa, joten siinä mielessä mies saattoi joillekin olla tuntematon, mutta lajia seuraavalle Jeilanin suorituskyky ei tullut yllätyksenä.

>>Tulokset


 

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama