550x90

Jäiset kaarteet ja luminen reitti huolena PM-maastoissa

Camila Richardsson edustaa tänään Suomea PM-maastoissa jäisellä radalla. Kuva: Hasse Sjögren DECA Text&Bild

Camila Richardsson edustaa tänään Suomea PM-maastoissa jäisellä radalla. Kuva: Hasse Sjögren DECA Text&Bild

Maastojuoksun PM-mitalit ratkotaan lauantaina jäisellä ja lumisella radalla Norjan Kristiansandissa. Lauantaiksi on luvassa 5-6 plusasteen verran lämmintä, mutta sulaksi rataa tuskin saadaan, vaikka kilpailun järjestäjät yrittävät sulattaa sitä suolaamalla.

- Sään pitäisi lämmetä, mutta nyt rata on siinä kunnossa, että loukkaantumisriski on aika korkea. Siellä on paljon jyrkkiä kaarteita, jotka ovat jäisiä, Camilla Richardsson totesi perjantaina juostuaan radan läpi.

Kilpailut juostaan hieman vajaan puolentoista kilometrin lenkillä. Normaalisti osalla radasta on nurmikko -ja osalla hiekkapohja. Nyt tilanne lumisateiden jäljiltä on toinen.

- Muutamissa kohdissa on ihan rehellistä hankea. Puolet matkasta on ikijäätä, joka ei sula millään kilpailuun mennessä. Meinasin kaatua monta kertaa, kun yritin juosta siellä lenkkareilla. Piikkarilla sain hyvän pidon. Niillä varmaan uskaltaa juosta, Jarkko Järvenpää aprikoi radalla käytyään.

Miesten kilpailumatka on 9 kilometriä ja naisten 7,5 kilometriä. Järvenpään mukaan radan kunto ratkaisee täysin kilpailun luonteen.

- Juokseminen on noissa oloissa paljon päästä kiinni. Pitää uskaltaa. Meistä se sopii parhaiten ehkä Topi Raitaselle, joka suunnistaa ja uskaltaa juosta tuolla. Sekin on paha, että reitti menee muutamissa kohdissa poluksi, jota mennään jonomuodostelmassa.

Richardsson on samoilla linjoilla.

- Alun perin mietin, että mitali on ihan mahdollinen, mutta nyt pitää lähteä juoksemaan ja katsoa mikä on tilanne. Voi olla, että se menestyy, joka pysyy pystyssä, Richardsson sanoo puolivakavissaan.

Tutut suosikit

Richardsson nostaa naisten suosikiksi Ruotsin kokeneen Charlotta Fougbergin. Vuosi sitten Göteborgissa kilpailun voitti Johanna Peiponen. Hän ei nyt ole mukana, mutta viime vuonna toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Tanskan Simone Glad ja Ruotsin Sara Holmgren ovat viivalla.

Vahva menestyjäsuosikki on myös Tanskan 19-vuotias Anna Emilie Møller. Hän pudotti kesällä 3000 metrin esteiden ennätyksensä Rion olympialaisissa lukemiin 9.32,68.

Järvenpään suosikki miesten kisaan on Ruotsin David Nilsson. Kärkikahinoihin kurottavat myös mestaruutta puolustava Ruotsin Olle Walleräng ja viime vuoden kakkonen Tanskan Ole Hesselbjerg.

- Yleisurheilu.fi


Premiumsport.fi

ulvang banneri