550x90

Jalat yllättivät Henri Ansion ennätyssatasella

Henri Ansio. Kuva: Nuuksio Classic

Henri Ansio. Kuva: Nuuksio Classic

Sunnuntaina Espanjassa 100 km Suomen ennätyksen juossut Henri Ansio tunsi ennen kilpailua, ettei ollut täysin palautunut kuukauden takaisesta polkujuoksun MM-kilpailusta.

- Etukäteen tuntui, ettei vire ole aivan parhaimmillaan. Takareisi tuntui ennen starttia, Ansio kertoo.

Mutta kun Ansio sai kilpailun edetessä ultrajuoksijan koneensa käyntiin, takareisi ei haitannut ollenkaan.

- Kilpailu lähti hyvin käyntiin ja ensimmäinen puolikas sujui helposti. Jalassa tuntemukset siirtyivät matkan edetessä pikemminkin etureisiin, hän kertoi Espanjasta.

Alkumatkalla Ansiolla oli seuraa ruotsalaisista ja norjalaisista juoksijoista, mutta puolimatkan jälkeen ryhmä hajosi ja jokainen juoksi voimiensa mukaan. Maaliin tullessa erot tasoittuivat ja pohjoismaalaiset olivat kahden minuutin sisällä toisistaan. Elov Olsson (Ruotsi) sijoittui kymmenenneksi ajalla 6:44:24, Fritjof Fagerlund oli 13. (Ruotsi, 6:45:27) ja Didrik Hermansen 14. (Norja, 6:45:43).

- Olen tosi tyytyväinen juoksuun, mutta jos jotain voi jossitella niin ihan vähän nopeammalla lopulla olisi päässyt pohjoismaalaisten ohi, Ansio mietti.

- Ajattelin etukäteen, että 6 h 50 min alitus olisi mahdollinen ja puolivälin jälkeen laskin päässä, ehdinkö siihen, hän sanoi.

Aikaa jäi vielä hidastaakin, sillä Ansion loppuaika oli 6:46:16. Juoksijan oma ennätys parani 20 minuutilla ja aika on samalla uusi Suomen ennätys.

- Kyllä Suomen ennätys on ollut mielessä ja se oli oikeastaan yksi tämän kauden tärkeimpiä tavoitteita, Ansio kertoi.

Satanen sopii Ansiolle

Espanjan MM-kilpailu oli Ansiolle viides satasen kilpailu.

- Satanen sopii minulle ihan hyvin. Ehkä optimimatka olisi noin kuuden tunnin kilpailu, hän pohti. Edellisten kokemusten perusteella Ansio tiesi, mitä odottaa satasen kilometreillä:

- Jälkimmäinen puolikas on aina selviytymistaistelua ja nytkin vaikein pätkä oli 70‒90 kilometrin väli, mutta vauhti ei kuitenkaan hidastunut ollenkaan niin paljon kuin etukäteen pelkäsin, Ansio kertoi.

Vaikeista kilometreistä selviämiseen ei ole muuta kikkaa kuin taittaa kilometri kilometrin perään. Satanen on ennen kaikkea henkisen kamppailun kisa.

- Pitää vain ajatella yksi kilometri kerrallaan. Jos ajattelee, että vielä 30 kilometriä, niin se on liian pitkä välitavoite. Puolivälin jälkeen auttaa sekin, että maaliin on lyhyempi matka jäljellä kuin mitä on jo juostu, Ansio tietää.

Kilpailussa kierrettiin kymmenen kertaa 10 km lenkki. Ansion kierrosajat olivat 39:22, 38:58, 38:57, 39:18, 39:30, 40:25, 41:10, 42:22, 43:34 ja 42:40.

Ylimenokausi tarpeeseen

Ansio on kilpaillut tänä vuonna ahkerasti ja pitkän kauden. Tiiviin kilpailutahdin ja kovien tulosten yhdistelmä vaatii hyvää palautumiskykyä. Ansiolla ei ole suoraa vastausta siihen, miten hän onnistuu palautumaan kilpailukilometreistä niin nopeasti:

- Ultrajuoksija ei saa kisoissa itseään niin piippuun kuin lyhyempien matkojen juoksija. Ja kaikkia kisoja en juokse maksimivauhdilla, vaan osa toimii harjoituksina, hän pohtii.

Ylimenokausi tulee kuitenkin tässä vaiheessa tarpeeseen:

- Yleensä kilpailukausi loppuu lokakuuhun, mutta nyt on venynyt kuukaudella. Nyt lomaillaan häämatkalla Barcelonassa pari päivää ja sitten pidän viikon pari kunnon lepoa ennen kuin alan valmistautua ensi kauteen, Ansio kertoi.

Seuraavan kauden kalenteria hän ei ole vielä ehtinyt tarkasti tutkia, mutta ainakin polkujuoksun MM-kilpailut ovat ohjelmassa. Tänä vuonna juostiin lokakuussa, mutta vuonna 2017 kilpaillaan jo kesäkuussa.

- Outi Hytönen

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama