550x90

Yhdeksän suomalaista kestävyysjuoksijaa opiskelee Yhdysvalloissa

Ville Lampinen opiskelee Yhdysvalloissa. Kuva: Jarno Maimonen

Ville Lampinen opiskelee Yhdysvalloissa. Kuva: Jarno Maimonen

Yhdysvaltain yliopistoissa ja alemmissa korkeakouluissa collegeissa opiskelee alkaneena lukuvuotena 2016–2017 yhteensä 18 sellaista Suomen kansalaista, jotka osallistuvat oppilaitoksensa yleisurheiluohjelmaan.

Yhdysvaltain yliopistojärjestelmän palveluksessa toimii kenties jopa enemmistö maailman kokopäivätoimisista yleisurheiluvalmentajista. Siksi tälläkin kaudella niiden yleisurheiluohjelmiin osallistuu noin 3000 muiden maiden kansalaista.

Opiskeleminen Yhdysvalloissa on erittäin kallista, mutta urheiluohjelmiin valituille voi aueta mahdollisuus maksuttomaan opiskeluun stipendiaatteina. Valtaosa tänä vuonna Yhdysvalloissa opiskelevista suomalaisista on tällaisia aikuisten tai nuorten maajoukkuetason urheilijoita.

Kuuluisimpia Atlantin takana opiskelevia suomalaisurheilijoita ovat muun muassa 400-800 metrin juoksujen viisinkertainen Suomen mestari Ville Lampinen, aitajuoksun kolminkertainen Suomen mestari Jussi Kanervo sekä kaksien Kalevan kisojen pronssimitalistit, estejuoksija Minttu Hukka ja seiväshyppääjä Erica Hjerpe.

Lajiryhmittäin eniten suomalaisia osallistuu kestävyysjuoksuohjelmiin, joihin kuuluu puolet 18:sta suomalaisurheilijasta. Yhdysvaltain yliopistoissa erityisesti maastojuoksun asema on perinteisesti erittäin vahva ja innostus kestävyysjuoksuun yleensäkin on 2000-luvulla suorastaan räjähdysmäisesti kasvanut.

Kaksi kolmasosaa suomalaisista yleisurheiluohjelmiin osallistuvista urheilijoista on naisia. Miehiä on vain kuusi. 

Yhdysvalloissa opiskelevien urheilijoiden lista on nähtävissä osoitteessa Yleisurheilu.fi

Premiumsport.fi

ulvang banneri