550x90

Paavo Nurmi voimisteli aikaansa edellä – nappaa treenivinkit!

Paavo Nurmi aktivoimassa kehoaan.

Paavo Nurmi aktivoimassa kehoaan.

Paavo Nurmi oli ensimmäisiä Suomessa modernissa mielessä harjoitelleita juoksijoita. Hän sai valmennusoppinsa Hannes Kolehmaisen veljeltä William Kolehmaiselta.

Harjoittelu koostui kovista, lyhyehköistä kilpailunomaisista juoksupätkistä (tavallisimmin 1-4 kilometriä) ja kävelystä, jota tehtiin paljon.

Lisäksi Nurmi voimisteli päivittäin: "Hänen jokapäiväinen ohjelmansa kestää noin 10 minuuttia ja sisältää toistakymmentä harjoitusta, etupäässä vartalo- ja lantioliikkeitä, joista osa on J.P. Müllerin järjestelmästä otettuja," kerrotaan teoksessa Paavo Nurmi. Elämä, tulokset ja harjoitusmenetelmät (1925). Voimisteluohjelmaan kuului myös hengitysharjoituksia, joita voi verrata nykymetodeista aktiiviseen kohdevenyttelyyn tai joogaan.

Ennen kovaa juoksua Nurmi verrytteli kävellen ja voimistellen, mikä ei suinkaan ollut tavallista 1900-luvun alussa. Voimisteluohjelman suorittamista ennen varsinaista harjoitusta voi hyvinkin verrata nykyisiin aktivointiliikkeisiin ja kehoa herättäviin harjoitteisiin.

Tässä Nurmen voimisteluohjelma:

1. Laita kädet ristiin ja ojenna ylös. Pyöritä vartaloa kaaressa kuusi kertaa molempiin suuntiin.

2. "Syöksyasento eteenpäin, kädet ulos, kämmenet ylöspäin". Pyöritä käsivarsia 15 kertaa, vaihda toinen polvi eteen, pyöritä 15 kertaa.

Nurmi3ja4Liikkeet 3 ja 4.

3. Hengitysliike. Nouse varpaille, vie kädet etutietä ylös. Laskeudu takaisin kantapäille ja tuo kädet alas takatietä, hengitä samalla syvään. Yksi kerta riittää.

4. Jalat haara-asentoon, kädet ulos. Kierrä vartaloa vasempaan, taivuta oikean käden suuntaan alas ja nouse takaisin pystyyn. 10 taivutusta molempiin suuntiin.

Nurmi5ja7Liikkeet 5 ja 7.

5. Haara-asento, kädet ulos, kierrä vartaloa vasempaan. Taivuta eteen alas ja nouse takaisin pystyyn. Toista neljä kertaa molempiin suuntiin.

6. =3.

7. Heitä sääri eteen ylös pitäen kiinni vaikkapa tuolista. Reisi koskettaa rintaa ja sääri heilahtaa etutietä alas ja siitä taakse. Suoritetaan voimakkaasti 10 kertaa eteen ja taakse, molemmille jaloille.

Nurmi8ja9Liikkeet 8 ja 9.

8. Nouse toisen jalan varpaille ja nosta toisen jalan polvi niin ylös kuin mahdollista, jalkaterä ojennettuna. Saman puolen käsi heilahtaa samalla voimakkaasti taakse, toinen etukautta ylös. Sitte päinvastoin, yhteensä 100 askelta eli 50 molemmilla jaloilla.

9. Hengitysliike. Nouse varpaille. Vie kädet ulos ja hengitä sisään. Pudota kyykkyyn, työnnä kädet nyrkkiin ja suoraan alas, hengitä samalla ulos. 2-3 kertaa.

Nurmi10Liike 10.

10. Paikalla hyppimistä yhtäjaksoisesti jalalta toiselle heittäen jalka mahdollisimman korkealle eteen. 10 potkaisua molemmilla jaloilla.

Nurmi11Liike 11.

11. Asetu penkille selinmakuulle niin, että ristiluu on aivan penkin reunalla. Ojenna kädet suoraan taakse ja tartu kiinni penkistä. Potki voimakkaasti ilmassa, kummallakin jalalla 20 kertaa. Sitten samasta asennosta jaloilla sammakkouintiliikkeitä.

12. = 3.

Tämä oli perusohjelma, jonka lisäksi Nurmi saattoi tehdä vielä joitakin lisäliikkeitä.

Juoksussa nykyään korostettu keskivartalon hallinta ja vahvan lantion tärkeys oli tiedossa jo Nurmella:

– Minun tyylini eroaa muista eniten lantioiden käytössä; voimistelulla olen saanut ne voimakkaammiksi kuin kellään toisella, joten voin niitä paremmin käyttää hyödykseni. Autan lantiolla jalan liikettä, joten askel tulee pitemmäksi, hän kommentoi kirjassaan.

Ei muuta kuin kokeilemaan, sillä "Nurmen voimistelu- samoin kuin hänen juoksuharjoittelunsakin on tavattoman tarmokasta, ja monivuotisen määrätietoisen kokeilun ja kokemuksen tulos. Ja mitä hän onkaan kyennyt tekemään ruumiistaan, joka ei alkuaan suinkaan ollut joka suhteessa ihanteellinen"!

 (Julkaistu alunperin 2014)

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri