550x90

Suomalaiset rakastavat polkujuoksua: yli 10 000 osallistui tapahtumiin vuonna 2016

Polkujuoksu houkuttaa suomalaisia. Kuva: NUTS Karhunkierros

Polkujuoksu houkuttaa suomalaisia. Kuva: NUTS Karhunkierros

Yhä suurempi joukko suomalaisia on löytänyt polkujuoksusta oivan liikuntamuodon.

Polkujuoksusivusto Trailrunning.fi on tehnyt analyysiä kuluvan vuoden polkujuoksutapahtumista. Kaikki mittarit näyttävät lajin kasvavan valtavalla vauhdilla. Vuonna 2016 Suomessa järjestettiin ainakin 110 polkujuoksutapahtumaa, joissa tehtiin 14552 suoritusta.

Kasvua edellisvuoteen oli 47 prosenttia. Määrällisesti kasvu on yhtä vahvaa kuin kaksi vuotta sitten, jolloin polkujuoksutapahtumien osanottajamäärä kaksinkertaistui.

Trailrunning.fi arvioi, että yhteensä jopa 11 000 ihmistä osallistui vuoden aikana erilaisiin polkujuoksutapahtumiin. Tämän lisäksi tilastoissa ei näy niitä ihmisiä, jotka juoksevat metsäpoluilla tapahtumien ulkopuolella. Virallisia tilastoja ei ole, mutta voidaan varmuudella todeta, että polkujuoksu on yksi Suomen nopeimmin kasvavia liikuntamuotoja.

Keskimääräinen polkujuoksutapahtuman osanottajamäärä oli 132, mutta vaihtelu eri tapahtumien välillä on suurta. Vuonna 2016 suurin polkujuoksutapahtuma oli Bodom Trail, joka ensimmäisenä suomalaisena polkujuoksutapahtumana rikkoi tuhannen osanottajan rajapyykin. Suurin ensimmäistä kertaa vuonna 2016 järjestetty kilpailu oli Kotka Trail, johon osallistui 432 juoksijaa. Polkujuoksucupeista suurin oli Tampereen Inov-8 Trail Cup, jonka osakilpailuihin osallistui 600 juoksijaa.

Suomen legendaarisin polkujuoksukilpailu lienee NUTS Karhunkierros. Tapahtumaan olisi tulossa huomattavasti enemmän juoksijoita, kuin mitä mukaan voidaan ottaa. Oulangan Kansallispuiston reiteillä luonnosta nautti viime toukokuussa 849 juoksijaa, jotka keräsivät yhteensä 42603 polkujuoksukilometriä. Polkujuoksun suosion ennakoidaan kasvavan myös vuonna 2017. Yksi merkki tästä on NUTS Karhunkierroksen laajennettu osanottajakiintiö, joka täyttyi hetkessä. Toukokuun tapahtumaan on ilmoittautunut 1600 polkujuoksijaa.

Tilastoja ja kymmenen suurimman polkujuoksutapahtuman listan voi käydä katsomassa Trailrunning.fi-sivustolta.

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama