550x90

Brittijuoksija osallistui Riossa viidensiin olympialaisiin – tähtää nyt MM-kilpailuihin

Jo Pavey ja Meraf Bahta vuoden 2014 EM-kilpailuissa. Kuva: Deca Text&Bild

Jo Pavey ja Meraf Bahta vuoden 2014 EM-kilpailuissa. Kuva: Deca Text&Bild

Viidet käydyt olympialaiset eivät ole vielä riittävästi, mikäli tykkää haasteista ja kestävyysjuoksusta.

Iso-Britannian Joanne Marie ”Jo” Pavey juoksee huhtikuussa Lontoon maratonilla päästäkseen mukaan elokuussa järjestettäviin yleisurheilun MM-kilpailuihin.

Uusia haasteita

Vuodesta 2000 alkaen Pavey on osallistunut kesäolympialaisiin joka kerta: Sydneyssä, Ateenassa, Pekingissä ja Lontoossa. Viimeksi Rio de Janeirossa hänestä tuli ensimmäinen brittiläinen yleisurheilija, joka on kilpaillut viisissä olympialaisissa. Pavey sijoittui 15:nneksi naisten 10 000 metrin juoksussa.

- Etsin aina uusia haasteita. Viime vuonna kaikki huomio oli pääsyssä viidensiin olympialaisiin, kertoi Pavey Lontoon maratonin sivuilla.

- Haluaisin päästä Lontoon MM-kisoihin. Se on kova haaste, mutta olisi myös jännittävää päästä edustamaan maatani 1500 metriltä maratonille asti, Pavey kertoi viitaten arvokisauransa alkuun mailerina.

MM-mitalisti?

Kahden lapsen äiti Pavey uskoo myös, että hän voisi tehdä uuden ennätyksensä Lontoon MM-maratonilla. Hänen nykyinen ennätyksensä on 2.28.24 juuri vuoden 2011 Lontoon maratonilta.

Paveyn arvokilpailut eivät ole rajoittuneet pelkkään osallistumiseen. Hän on Euroopan mestari Zürichistä vuodelta 2014. Hänestä tuli 10 000 metrin mestarina kaikkien aikojen vanhin naispuolinen Euroopan mestari 40 vuoden ja 325 vuorokauden iässä. Olympialaisissa hänen paras saavutuksensa on 5000 metrin viides sija Ateenasta 2004.

Pavey saattaa saavuttaa uransa ensimmäisen MM-mitalin jälkijättöisesti, sillä britti oli vuoden 2007 Osakan MM-kympillä neljäs. Hopealle juosseen Turkin Elvan Abeylegessen dopingnäytteen kerrotiin sisältäneen kiellettyjä aineita, kun näyte testattiin uudelleen kahdeksan vuotta juoksun jälkeen. Abeylegesse on tällä hetkellä kahden vuoden kilpailukiellossa, mutta vuoden 2007 MM-mitalien uusjaosta ei ole vielä tietoa.

MM-kisoissa 20 vuotta sitten

Syyskuussa 44 vuotta täyttävä Pavey kilpaili ensimmäisen kerran MM-kisoissa vuonna 1997 Ateenassa. Tuolloin hän karsiutui 1500 metrin juoksun välierissä. Mikäli Pavey pääsee mukaan Iso-Britannian MM-joukkueeseen, tulee hänen ensimmäisen ja kenties viimeisimmän MM-kisan aikaväliksi huikeat 20 vuotta. Samalla kilpailumatka on muuttunut 1500 metristä hiljalleen maratoniksi.

Helppoa kisoihin pääsy ei tule olemaan, sillä Iso-Britannian naismaratoonareiden taso on kova. Lontoon maraton toimii britien karsintakilpailuna ja Paveyn on sijoituttava brittijuoksijoista kahden parhaan joukkoon saadakseen tavoitteensa täytetyksi.

Lontoon maraton juostaan 24. huhtikuuta. MM-maraton juostaan samassa kaupungissa 6. elokuuta.

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri