550x90

Rion naisten maratonin olympiavoittajan dopingnäytteessä epoa

Kuvituskuva. Kuva: Deca Text & Bild

Kuvituskuva. Kuva: Deca Text & Bild

Ensimmäisenä kenialaisena olympiamaratonin viime vuonna voittanut Jemima Sumgong on antanut positiivisen dopingnäytteen. Asiasta kirjoittavat useat tiedotusvälineet, esimerkiksi Letsrun.com-sivusto.

IAAF:n vahvistaa, että Sumgongia epäillään dopingrikkomuksesta. IAAF:n mukaan testi oli yllätystesti ja se tehtiin olympiavoittajan kotimaassa Keniassa. Sumgongin näytteestä löytyi epo-hormonia.

32-vuotias Sumgong voitti viime keväänä Lontoon maratonin ja loppukesästä hän juhli olympiakultaa Riossa. Sumgong ei menetä olympiakultaansa, vaikka käry vahvistuisi, sillä positiivisen a-näytteen antanut testi on tehty vasta olympialaisten jälkeen.

Kenian urheilumaine tulee kuitenkin kärsimään entisestään, mikäli Sumgongin b-näyte osoittautuu positiiviseksi. Letsrun-sivuston mukaan lähes puolensadan kenialaisjuoksijan on arveltu kärynneen viimeisen neljän vuoden aikana. Toisaalta viime vuosien käryjen on kerrottu olevan osoitus myös siitä, että dopingvalvonta yltää myös Keniaan ja Etiopiaan, joiden paikallisten antidopingviranomaisten työtä on kritisoitu kehnoksi.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama